Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Manie

Auteur

Mark Leenards

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het leven te slim af zijn. Dat willen we toch allemaal? Maar wat als er regels zijn om te stijgen of dalen op de levensladder? Welke invloed zou dit hebben op je eigen leven en dat van anderen? In ‘Manie’ ontdekt hoofdpersoon Aris, nadat hij rock-bottom heeft bereikt, hoe hij weer grip op zijn leven kan krijgen. Dit gaat uiteraard niet zonder horten of stoten. Aris ondergaat zware verliezen, maar ontdekt ook hoe hij alles weer terug kan krijgen. Ondertussen wordt hij voor onmogelijke keuzes gesteld. Is hij bereid om alles op te geven voor het weerzien van zijn grote liefde? Of heeft hij zijn hoofd volledig op hol laten brengen door haar?

Over de auteur

‘Manie’ is de debuutroman van Mark Leenards (1983). Als ondernemer in de financiële wereld schreef hij vooral financiële columns, maar is daarnaast van jongs af aan hobbydichter. Hij begon op zijn dertiende met beleggen en werd op 23-jarige leeftijd de jongste fondsmanager van Europa. Sindsdien was hij, niet altijd met de beste timing, betrokken bij diverse initiatieven in de financiële sector en in zijn vrije tijd ontwikkelaar van bord- en online spellen, waaronder het langst bestaande online multiplayer economiespel ter wereld, Miniconomy. Hij maakte kennis met de ‘donkere kant’ van de financiële wereld en besloot mede daardoor in 2017 een platform te bouwen waarop vertrouwen in personen en bedrijven gemeten werd. Spellen, risico’s, pech en geluk, goed en kwaad; het komt allemaal terug in 'Manie'. Door het schrijven van dit boek stelt Leenards zichzelf en de lezer de vraag in hoeverre "geluk" al vastligt of volledig beïnvloedbaar is.

Productinformatie

ISBN
9789464505542 / 978-94-645-0554-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-05-2022
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
186
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Aris wuifde dat advies lachend weg en bestelde een biertje voor Thomas, die duidelijk het goede met hem voorhad en ongevraagd over zijn leven begon te vertellen.

‘Vroeger was ik een devoot katholiek. Alles draaide om de kerk, maar nu weet ik wat echt belangrijk is in het leven. Het gaat niet om naar de kerk gaan, geen varkensvlees eten, of bidden. Het zijn allemaal rituelen, bedacht door slimme mensen met invloed. Weet je waarom mensen naar kerken zijn gelokt, jongen?’

Aris keek hem schaapachtig aan.

‘Vroeger gingen mensen naar tempels, om offers te brengen aan de goden. Maar dat kost niet zoveel tijd, een offer uitbrengen. Daarom zijn er religieuze diensten bedacht, waarvoor mensen langdurig bij elkaar moesten komen. Daarmee sloegen ze twee vliegen in één klap. De mensen waren van straat, ze hadden minder tijd om zich druk te maken over hun eigen problemen. Tegelijkertijd werd ze ingeprent dat ze zich goed moesten gedragen, omdat ze anders niet beloond zouden worden. Niet naar de hemel, geen 72 maagden. Het is fear of missing out, avant la lettre.’

Aris moest lachen om de theorieën van Thomas, een man van ongeveer dezelfde leeftijd als zijn vader, slecht gekleed en riekend naar zweet.

‘Ik ben ook niet zo van de kerk,’ antwoordde hij.

Thomas richtte zijn wijsvinger naar hem.

‘Dat is precies het probleem. De jongeren van tegenwoordig hebben andere rituelen. Daardoor houden ze zich niet meer bezig met de belangrijke zaken uit het geloof. Het gaat nu alleen nog om je eigen behoeftes, niet langer om naastenliefde, rechtvaardigheid of geloof. De corrupte religieuze leiders van de wereld hebben dit verpest.’

De barvrouw mengde zich in het gesprek. ‘Nog een biertje, vader?’

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Mieke Schepens - Graag Gelezen op 06-04-2023
De proloog is een juweeltje en maakte me meteen nieuwsgierig naar het verhaal van Aris. Het sluit prachtig aan bij het laatste hoofdstuk ‘Veritas’: het kringetje is rond...

Wanneer je de laatste bladzijde gelezen hebt, weet je hoe knap deze titel gekozen is: 'Manie'.
Manie is een periode van overdreven opgewektheid, waarbij je de werkelijkheid uit het oog verliest. Soms kunnen ingrijpende gebeurtenissen een manie uitlokken en het is niet ongebruikelijk dat de euforische tijden afwisselen met tijden van depressies.
Dat is wat er gebeurt met de hoofdpersoon, Aris Papadakis.

“Het kan dus nog slechter, dacht Aris terwijl hij door de regen zijn spullen over de grachten sleepte, op zoek naar een schuilplek. Hij belde zijn moeder, maar die nam niet op, waarna hij besloot om onder de dichtstbijzijnde brug te schuilen. Te moe en uit het veld geslagen om op zoek te gaan naar alternatieven koos Aris ervoor om het de nacht door te brengen, liggend op de meegenomen tassen kleding, tussen de zacht koerende duiven.”

Mark Leenards heeft gebruik gemaakt van de betekenis van de ‘zeven deugden’ en heeft daarom de hoofdstukken de volgende titels gegeven: Fides, Fortitudo, Temperantia, Prudentia, Iustitia, Spes en Caritas. Alleen hoofdstuk zes en hoofdstuk tien hebben een titel die niet in dat rijtje past: Kracht en Veritas.

‘Kracht’ is hier goed gekozen omdat het kracht was dat Aris bracht naar waar het uiteindelijk ook voor hem eindigde, hoe vreemd dat ook mag klinken.

“Thia had er vaak uitgebreid over verteld en sindsdien stond het hoog op zijn bucket list. Een dag later kwam hij aan in de snikhete woestijn op een uur rijden van de canyon. Het was de perfecte plek om zijn hoofd leeg te maken na enkele bewogen maanden waarin hij twee keer was ontslagen, twee relaties waren beëindigd en tot twee keer toe was ontsnapt aan een strafrechtelijke vervolging. De Grand Canyon was overweldigend en gaf Aris een gevoel van oerkracht.”

Veritas hoort niet in het rijtje van de zeven deugden, maar pas er wel goed bij:
Geloof (Fides), Moed (Fortitudo), Gematigdheid (Temperantia), Voorzichtigheid (Prudentia), Rechtvaardigheid (Iustitia), Hoop (Spes) en Liefde (Caritas): hier past naar mijn mening Waarheid (Veritas) goed bij.

Aris probeert op een sluwe manier zijn stempel te drukken op het leven van anderen, om hierdoor te stijgen op de levensladder. Wanneer hij na een dieptepunt bereikt te hebben probeert weer op te klimmen om zijn leven op orde te krijgen ervaart hij tegenslagen en dat valt hem zwaar.
In ieder bedrijf zijn er medewerkers met ongeveer hetzelfde opleidingsniveau – de verschillende levensrijken – en begeleiders die hen helpen hen te bekwamen. Dit is in essentie het idee van hiërarchieën, een levensladder die omhoog en omlaag reikt en die vele ervaringen aanbiedt die we nodig hebben om hogerop te komen.

Het is duidelijk dat Mark Leenards goed thuis is in de financiële wereld zoals deze beschreven is. Risico’s zijn er volop, ze zijn er ook om genomen te worden, maar je moet wel met je hoofd bij de les blijven en je niet mee laten slepen door ‘wat zou kunnen zijn’.
Aris komt op mij over als een zachtmoedig en lichtelijk gestoord figuur, iemand die niet bekwaam is voor het werk dat hij wil gaat doen en datgene wat men van hem verwacht groeit hem boven het hoofd.

Ook mooi om te zien is hoe de maan een belangrijk onderwerp in dit boek is: de vriendin van Aris, Thia wordt het ‘Maanmeisje’ genoemd en zijn nieuwe vriendin heet Luna.
‘Manisch zijn’ komt heeft volgens sommigen te maken met de maan.
De auteur heeft een prettige schrijfstijl en dat zorgt er ook voor dat je het boek snel uitgelezen hebt.
Mark Leenards heeft met ‘Manie’ een knap debuut afgeleverd.