Cover voorkant
Zwijgrecht
Zwijgrecht

Zwijgrecht

Jan-Dirk Verheij

Category: Miscellaneous
  • (2)

€ 21,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Maandag 5 oktober, 2015. Iets voor 23.00 uur. In de 112-meldkamer komt een noodoproep binnen: ‘Mijn dochter van negen maanden ademt niet.’ Een paar uur later overlijdt het meisje in het ziekenhuis. Elise Fenna Smit, 257 dagen jong, is met grof geweld uit het leven gerukt. Er zijn twee verdachten: moeder Amanda en stiefvader Pepijn. Zij zijn ’s avonds in het huis in Papendrecht waar het gruwelijke misdrijf wordt gepleegd. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie Elise doodde. Voormalig journalist Jan-Dirk Verheij zet in een veelomvattende reconstructie de schokkende feiten in deze verdrietige zaak op een rij. Komt er ooit gerechtigheid voor baby Elise?

From the book

In haar rechterhand heeft ze haar lievelingsschaapje. Links haar reservespeen. De roze Disneypyjama beweegt soepel mee in het ritme van haar ademhaling. De speen in haar mond produceert zachte sopgeluidjes. Haar favoriete knuffels kijken toe vanaf het voeteneind. Ook zij moeten de zoete shampoogeur ruiken. Wat is het als jonge vader verrukkelijk om je dochter zo vredig te zien slapen, na een voor haar alweer vermoeiende dag in groep 1.
Prachtig, lief snoetje. Van die gezonde babyvetrolletjes. De twee in witte handschoenen gestoken handen zijn van de patholoog anatoom. Die draait het lichaampje voorzichtig om. Op het hoofdje, in de nek, op het rompje en benen zijn sporen van geweld zichtbaar. De foto’s in het politiedossier zijn confronterend. Uit de autopsie blijkt dat het meisje zwaar hersenletsel is toegebracht en dat ze is gewurgd. Een rechercheur die bij de autopsie aanwezig is verklaart later nog nooit zulk zwaar hersenletsel te hebben gezien. Het meisje heet Elise. Op de dag dat Elise naar groep 1 had moeten gaan, ligt ze al ruim drie jaar begraven op de rustplaats in Hardinxveld-Giessendam. Op brute wijze uit het leven gerukt, nog geen negen maanden oud. Het staat volgens experts onomstotelijk vast dat het letsel is toegebracht kort voor de 112-melding, iets voor 23.00 uur op maandag 5 oktober 2015. Op dat moment zijn twee mensen in de woning in Papendrecht aanwezig: moeder Amanda en stiefvader Pepijn. Wie takelde het meisje zo gruwelijk toe?


About the author

Jan-Dirk Verheij (1983) schreef als verslaggever van dagblad AD De Dordtenaar een aantal artikelen over Elise. Het tot op de dag van vandaag onopgeloste misdrijf heeft hem, vader van drie dochters, nooit losgelaten. Hoe kun je een kind zo vreselijk toetakelen? Waarom? Drie jaar lang werkte Jan-Dirk aan een reconstructie van deze trieste zaak. Zwijgrecht is gebaseerd op het dossier dat de nabestaanden in bezit hebben en gesprekken met een tiental betrokkenen. Net als de nabestaanden blijft Jan-Dirk vurig hopen dat er ooit gerechtigheid komt voor Elise.

Reviews

2022-07-29 23:37:06 | By: Ruud Ouweneel | Rating:
Dit boek beschrijft uitstekend de ongelofelijk trieste gebeurtenis die heeft plaatsgevonden. Bovendien toont hij aan hoe je in Nederland, door gebruik te maken van je zwijgrecht, je ongestraft verder kunt leven na een gruwelijke daad, het vermoorden van je eigen kind. Sterker nog, je oude leven weer kunt oppakken en zelfs weer aan kinderen kunt beginnen. Veel respect voor de schrijver om zich in deze gruwelijke casus te verdiepen. Daarnaast probeert hij ook nog antwoorden te vinden op vragen die mogelijk leiden tot het vinden van de echte dader(s).

2022-06-21 20:44:17 | By: Gert de Jong | Rating:
Een aangrijpend boek waar helaas een waargebeurd verhaal in staat. Je moet het boek uit onmacht en woede steeds even wegleggen. Een verdachte heeft zwijgrecht maar dit is niet te verkroppen voor de betrokken vader, die namelijk ook rechten heeft. Recht om te weten wat er met zijn dochtertje is gebeurd.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zwijgrecht

Author:

Jan-Dirk Verheij

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

224

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

10-06-2022

ISBN:

978-94-645-0614-3 / 9789464506143

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)