Het jaar 2045

Marc Dedecker

Category: Novels

€ 22,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Sophie Parker is professor op het departement informatica aan de universiteit van Berkeley. Met cameraatjes leert ze gebaren, oogbewegingen en gelaatsexpressies lezen en vervolgens met vernuftige software interpreteren. Ze raakt vermaard en wordt aangetrokken door een concern dat research doet op menselijke genen. Sophie ontmoet er collega’s die actief zijn op het ontwikkelen van verbeterde mensen. Ze vindt er haar zending, wordt er persoonlijk in betrokken en samen bereiken ze opzienbarende resultaten. Maar haar ideaal, een betere wereld, glijdt verder weg. Het ware geluk ontsnapt, ongelijkheid neemt toe en de menselijke vrijheid gaat teloor. Als haar privéleven ten gronde dreigt te gaan komt ze in gewetensnood en kiest ze voor een eigen pad. Een revolutionaire ontdekking zal hierbij helpen. In 2045 verandert er veel voor haar.

From the book

Twee maanden later kwam ik op een morgen trillend uit bed. Vandaag was de dag. Ik had behoefte aan Thomas, aan zijn rustige toon die me kalmeerde maar dat was onmogelijk geworden en dus ben ik te voet naar het medisch centrum gewandeld waar ze me er nadrukkelijk over verwittigden dat eenzelfde voettocht huiswaarts van het goede te veel was.
“Alles staat klaar,” zei een dokter.
“Ook een wagen,” zei de verpleegster.
De fusie van een eicel met een miraculeus zaadje, gecultiveerd uit een stukje huid dat uit Samantha’s arm werd geknipt en verrijkt met mitochondriaal DNA van Thomas was waarlijk goed gelukt. Een groepje wetenschappers van Xtron had de CRISPR-Cas9 techniek gebruikt om de genen van mijn embryo te bewerken en er erfelijke veranderingen op aan te brengen. Dat stuk leven zou vandaag met een trage, zorgvuldige beweging door een lijvige gynaecologe met lang, golvend, blond haar waar ze een netje over had gemonteerd in mijn baarmoeder geplant worden. Ik voelde de warme druppel zich aan de binnenkant van mijn baarmoeder vastzuigen. Bewegingsloos bleef ik liggen, mijn bekken op een kussen, gepiept om nieuwe leven te ontvangen. Er zweefde verzadiging door mij. Eindelijk. Ik had uren in die houding kunnen liggen, de atmosfeer was bekoorlijk, het plafond was opgefleurd met bloemrijke natuurbeelden, ik hoorde zachte gitaarmuziek; dit alles streelde mijn hart. Ik gaf mezelf een tip om de broeierige hitte tijdens de komende maanden te mijden.

About the author

Marc Dedecker komt uit West-Vlaanderen, maar woont al een half leven in Zutendaal, Limburg. Op een dag raakte hij gefascineerd door het verhaal van een Leuvense professor die vertelde dat de nieuw ontdekte CRISPR-techniek toelaat om ons DNA aan te passen of te veranderen met een ongekende precisie. En dat de mogelijkheden haast onuitputtelijk zijn, van het bestrijden van malaria tot het creëren van varkens zo klein als een chihuahua of giraffen met groene vlekken. Maar wat zal er gebeuren als de machtigen der aarde de techniek gebruiken voor het maken van supermensen?

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het jaar 2045

Author:

Marc Dedecker

Category:

Novels

Number of pages:

276

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

02-09-2022

ISBN:

978-94-645-0799-7 / 9789464507997

Price:

€ 22,99

Language

Dutch