Rotonde

Fons van Schoten

Category: Novels
  • (5)

€ 22,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Drie keer gaat hij op reis en drie keer is er een verhaal te vertellen. Gaandeweg wordt de jongen een man. Hij ruilt zijn onschuld in voor een wereld waarin hij de werkelijkheid manipuleert met zijn fantasie. Onduidelijk wordt wat je nog kan geloven en wat pure verzinsels zijn. Tot het hem boven het hoofd groeit en hij geen greep meer op de werkelijkheid heeft. En erger: ook niet op zijn fantasie. Wat komt is gevaarlijke waanzin. Elk van de drie reisverhalen heeft een eigen vertelwijze en schrijfstijl. Samen schetsen ze de steeds toenemende ontreddering van een eenling, zijn verloren contacten en zijn mentale problemen. Dat leidt tot een onverwachte maar volkomen logische ontknoping van een ongemakkelijke liefde.

From the book

In mijn rugzak had ik een schrift met een kartonnen kaft. De bladzijden daarvan gebruikte ik om liftbordjes te maken. Met een dikke zwarte viltstift schreef ik RAISDORF en hield het bordje omhoog. De allereerste auto stopte. Een paar arbeiders met zwarte handen en smerige gezichten namen mij achter in hun busje mee. Ze vroegen of ik alleen was en lachten om mijn bevestiging. Een van de arbeiders zei: ‘Wanneer je alléén reist kan niemand feitelijk controleren wat je doet en hoe je het doet.’
‘Dat is waar,’ beaamde ik.
‘Dat is mooi bekeken van jou!’
‘Wat bedoel je?’
‘Niemand kan zelfs maar controleren of je wel op reis bent geweest!’
‘Klopt.’
‘Je kunt dus, als je thuis bent, precies vertellen wat je maar wilt.’
‘Ja, ze zullen alles moeten geloven, wat ik ook vertel.’
‘En dat zullen ze nooit!’ Zijn stem klonk triomfantelijk. Hij had gelijk en hij wist het. Maar zijn gelijk leidde tot niets.
‘Ook als ik de waarheid en niets dan de waarheid vertel, ook dan zullen ze mij niet geloven. Ze zullen me nooit geloven, wat ik ook vertel. De waarheid zal alleen voor mij nog bestaan, voor mij en voor mij alleen. Niemand anders dan ik zal weten wat de waarheid is en wat verzinsels zijn. Alles wat ik zeg zal gewantrouwd worden. Als de verhalen te mooi lijken om waar te kunnen zijn zullen ze ongetwijfeld denken dat ik mijn fantasie te veel heb gebruikt. Als de verhalen niet interessant zijn zullen ze denken dat ik dingen weglaat.’
Het bleef even stil in het busje. Toen zei de chauffeur: ‘Waar ga je naar toe?’
‘Naar Puttgarden en dan met de boot naar Denemarken. Vandaar naar Zweden.’
‘Naar Puttgarden?’ De mannen keken elkaar aan. ‘Maar je stond toch met een bordje RAISDORF?’
‘Ja.’
‘Waarom geen bordje met PUTTGARDEN?’
‘Zouden jullie dan zijn gestopt?’
‘Neen, wij gaan toch naar Raisdorf!’
Weer bleef het even stil. ‘Slimme jongen,’ bromde er ééntje.

About the author

Fons van Schoten (1951) is geboren in Sassenheim waar hij opgroeide tussen de bollenvelden. Hij schrijft al zijn hele leven. Dat begon – niemand weet waarom – op zijn twaalfde. Eerst schreef hij boekjes over. Later begon hij over dingen te fantaseren en schreef hij dat op in verhaaltjes en gedichtjes. Vanaf zijn achttiende hoorde het er altijd gewoon bij. Hij beleeft veel plezier aan het systematisch uitwerken van zijn ideeën. Of het nou een gedicht, rapport, boek, kwartierstaat, beleidsadvies of afscheidsrede is: hij maakt er een kunststuk van. Hij is socioloog met een voorliefde voor genealogie, sterrenkunde en natuur. Niet toevallig allemaal zaken waar verbeeldingskracht goed van pas komt. Rotonde is zijn eerste roman.

Reviews

2022-08-08 10:42:16 | By: Sofie | Rating:
Drie reizen en drie perspectieven op het leven, maar Rotonde gaat niet alleen over volwassen worden. Het gaat ook over de paradox van controle. Omdat een herinnering maar ook het leven zelf zo vloeibaar en ongrijpbaar is, lijkt er van sturing nauwelijks sprake. Tegelijkertijd zijn alle beslissingen die genomen zijn, noodzakelijk geweest om te komen waar we nu zijn. Alsof het voorbestemd was. Het verhaal speelt zich af in een romantisch vervlogen tijd en is toegankelijk en herkenbaar opgeschreven - en dat is heel prettig lezen.

2022-08-03 00:14:05 | By: Alfred | Rating:
Rotonde is prettig en vakkundig geschreven en zowel toegankelijk als complex. Het feit dat de roman makkelijk wegleest, betekent niet dat de lezer geacht wordt lui te zijn. Integendeel, wie Rotonde leest zal op zoek moeten naar antwoorden op vragen. Vragen die hij de hoofdpersoon stelt, maar ook vragen die de hoofdpersoon zichzelf stelt. De schrijver zet beiden aan het werk en leidt hen in een soms humoristische en altijd voortvarende stijl in de richting van het betreden van de psyche van de hoofdpersoon, waarbij ook het analytisch vermogen en de verbeeldingskracht van de lezer niet kunnen ontbreken. Rotonde grijpt aan en beklijft en zal ook daarom nog lang na het lezen plezieren!

2022-08-02 13:49:33 | By: T | Rating:
Er zit een mooie opbouw in de verschillende delen van het boek. Hierdoor raak je als lezer steeds meer geïntrigeerd door de hoofdpersoon en diens toenemende staat van ontreddering. Een indrukwekkend boek dat fijn leest.

2022-08-01 15:52:39 | By: Friso | Rating:
Rotonde leest als een trein. Het is je onderdompelen in de verwarrende tijd van adolescentie - het leven in relatie tot anderen ontdekken - en een andere tijd, toen zware shag nog gewoon was. In de loop van de ontwikkeling van jongen tot man groeit de vervreemding. Op een pakkende manier beschreven. Een aanrader!

2022-07-18 22:27:21 | By: P | Rating:
Een heel goed boek. Je voelt je snel verbonden met de hoofdpersoon en daardoor kon ik het boek niet wegleggen! Zeer fijn leesbaarWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Rotonde

Author:

Fons van Schoten

Category:

Novels

Number of pages:

294

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

08-07-2022

ISBN:

978-94-645-0720-1 / 9789464507201

Price:

€ 22,99

Language

Dutch

Rating:

  • (5)