Het Hagelandse huis - geworteld in oude grond

Gonda Van der Vloet

Category: Novels
  • (1)

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Gemma en Tuur zijn een gelukkig getrouwd koppel met twee kinderen. Ze kopen in het landelijke gehucht Breidegem een oude boerderij naast een Middeleeuwse kapel. In hun enthousiasme wijden ze het huis in, wat negen maanden later tot de geboorte van een derde kind leidt. Dit kind is van in de baarmoeder een probleemkind, waardoor de relatie zwaar onder druk komt te staan. Ondertussen hoort Gemma van de vele rampen die er met de vorige bewoners gebeurd zijn. Na een brand in hun schuur gaat ze op onderzoek uit. Ze spreekt met de oudere dorpsbewoners en pluist de documenten in het archief uit. Zo reconstrueert ze de geschiedenis van het huis en van het dorp, van bij de bouw van de kapel in de veertiende eeuw, tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Ze geraakt meer en meer onder de indruk van het onheil en verliest langzamerhand haar greep op de werkelijkheid.

From the book

Broeder Alberthus sloot zijn ogen en haalde diep adem. Hij bleef enkele tellen stilstaan, steeds dieper in zichzelf gravend. Langzaam tilde hij zijn armen voor zich uit, half gestrekt, draaide zijn handpalmen naar beneden en liet de gewaarwordingen op zich afkomen. Hij stokte, wankelde. Zijn lichaam kon de ongewoon sterke krachten die uit de aarde naar hem opstegen niet bevatten. ‘Niet hier, hier zit de duivel!’ De abt en de monniken die hem begeleidden, trokken geschrokken hun hoofd tussen hun schouders. Dan volgden ze de broeder die ijlings over het Heidepeddeke liep tot hij zich weer rustiger voelde. Hij probeerde het ritueel opnieuw. Hij smeekte God om bijstand voor zijn belangrijke taak: hun kapel moest op serene grond worden gebouwd. Hun schutspatroon verdiende een vredevolle thuis. De kloosterhoeve leverde steeds zo’n mooie oogst, dat vader abt had besloten Sinte Cornelis te bedanken met een eigen kapel. En hij, Alberthus, moest doen wat hij het beste kon: een perfecte locatie vinden. De abt en de andere monniken kenden hem. Als ze hem al vreemd vonden, lieten ze dat niet merken. God en de angst voor de duivel domineerden hun wereld. En ze wisten dat broeder Alberthus voelde waar het graan zou gedijen, waar het ijzererts of de klei zich verschool en waar de vis in de Velpe samentroepte. Als ze zijn raad opvolgden, kenden ze voorspoed. De broeder kweet zich ernstig van zijn taak. Noordelijk naar de Velpe toe was de grond te drassig, oostelijk stak de grimmige Galgenberg zijn lugubere palen de hoogte in. Het zuidwesten was ideaal: zacht stijgend en aldus veilig voor de natte voorjaarsstormen die het land bij tijd en wijle teisterden. Aandachtig luisterend naar de stem in zijn ziel liep hij langzaam verder. Hij tastte, proefde, kauwde de lucht, prevelde tot God. Toen voelde hij water, een grote diep verborgen vloed, een ondergrondse kruising. ’Gezegend zij de Heer!’ Dit was de plek, een leven gevende plaats, ver genoeg verwijderd van het duivelskrocht onder de grond. Biddend zeeg hij neer op zijn knieën en dankte zijn weldoener. De abt en de andere monniken volgden zijn voorbeeld.  

About the author

Gonda Van der Vloet wilde haar hele leven al schrijven. Geveld door een burn-out maakte ze daar in 2012 eindelijk werk van. Ze schreef zich in voor een schrijfcursus bij Wisper en sloot zich aan bij de Leuvense schrijversgroep Friday Night Writing Party ( FNWP). Samen met deze groep publiceerde ze een aantal kortverhalen in twee bundels: Wintervuur (2014) en Miramar Mysteries (2016 ) beide uitgegeven bij Het Punt. In 2018 won ze de schrijfwedstrijd van Creatief Schrijven met haar ultrakorte verhaal Heinrich. Haar tweede roman Bach en poezen ligt te rijpen en te wachten op de definitieve herwerking. Momenteel werkt ze aan haar derde roman, over het leven van haar ouders in de Kempen in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw.


Reviews

2022-09-21 10:19:51 | By: Maria | Rating:
Ik heb het boek on één ruk uitgelezen. Het is boeiend van bij het begin en het leest heel vlot. Het is een echt Gonda boek met een eigen(wijze) stijl. Je merkt dat er heel wat opzoekingswerk aan vooraf is gegaan en dat maakt het ook zo uniek. Een prachtig boek en een aanrader voor iedereen die graag leest. Proficiat Gonda en voor boekscout die haar deze kans heeft aangeboden. Vanwege MariaWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het Hagelandse huis - geworteld in oude grond

Author:

Gonda Van der Vloet

Category:

Novels

Number of pages:

158

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-08-2022

ISBN:

978-94-645-0814-7 / 9789464508147

Price:

€ 20,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)