Cover voorkant
Tussen wal en schip - Verhalen van schipperskinderen en anderen met een passie voor water, varen en schepen
Tussen wal en schip - Verhalen van schipperskinderen en anderen met een passie voor water, varen en schepen

Tussen wal en schip - Verhalen van schipperskinderen en anderen met een passie voor water, varen en schepen

Ansje Visser

Category: Biographies
  • (1)

€ 23,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wonen op een schip en zeven jaar op een schippersinternaat doorbrengen is een andere jeugd dan de meeste kinderen hebben gehad. Welke invloed heeft dat op het leven van een kind? Ansje Visser, zelf schipperskind, deelt haar verhaal en onderzoekt of andere schipperskinderen soortgelijke ervaringen hebben. Met die gedachte begon zij aan het boek, maar gaandeweg ontmoette ze veel interessante mensen en organisaties die ook een binding hebben met het water. De ervaringen en verhalen van 35 mensen komen voorbij. Naast schipperskinderen komen ook een vuurtorenwachter, een scheepspotter, Laura Dekker – het zeilmeisje, de reddingsmaatschappij, vrijwilligers op het water, musea, een scheepsmodelbouwer, een strandjutter en vele anderen aan het woord. Neem een kijkje in de waterwereld en ontdek wat deze mensen met water hebben.

From the book

Op het internaat had je geen privacy. Ik sliep op een slaapzaal met 25 meisjes. Een non sliep in het kamertje naast de zaal om ons in de gaten te houden. Ondanks haar toezicht lukte het ons regelmatig in de nacht te keten en de jongensslaapzaal te bezoeken. Grote hilariteit wanneer de non, in haar nachtgewaad en slaapmuts, ons tot de orde moest roepen. De nonnen droegen overdag een habijt en kap. Op een enkele uitzondering na konden ze niet goed met kinderen omgaan. Later kwamen er pedagogische medewerkers en werd het een stuk gezelliger.
Vanaf een jaar of twaalf werden er feestjes georganiseerd met de jongensgroep van onze leeftijd. Dansen, schuifelen, de eerste kussen en verkering. Ik heb goede herinnering aan het liedje If You’re Going to San Francisco van Scott McKenzie. Daar heb ik veel op gedanst met mijn vriendje. Rond mijn twaalfde ging ik van een slaapzaal naar een chambrette. Dat is een afgesloten deel van een slaapzaal met een bed, tafel, stoel en een wasbak. Afgesloten van de andere bedden door een wand of gordijn. Dat biedt iets meer privacy. Een eigen kamer zou een volgende stap zijn geweest, maar omdat ik het internaat op mijn veertiende verliet, is dat er niet meer van gekomen.
De basisschool was verbonden aan het internaat en stond aan de overkant van de weg. Toen ik wat ouder was en mijn verkeersdiploma had gehaald, mocht ik klaar-over zijn. Met een knaloranje jas aan en een stopbord in de hand stapte ik de drukke straat op om zorg te dragen voor een goede oversteek van mijn schoolgenoten. De middelbare school was niet verbonden aan het internaat. Mijn klasgenootjes aldaar vonden het reuze spannend dat ik een schipperskind was en op een internaat woonde. Ze waren nieuwgierig om een kijkje te nemen en hadden het idee dat het leven bij ons was zoals in de boeken van Pitty op kostschool.

About the author

Ansje Visser (1959) woont en werkt in Amsterdam. Ansje is naast coördinator vrijwilligerswerk in de zorg ook fotograaf. Zij heeft regelmatig exposities in binnen-en buitenland. Daarnaast is zij ook auteur. Eerder verschenen bij Boekscout de boeken Leven met passie, Lichter Leven, de dichtbundel Dichtsels en Spinsels, Amsterdam Verzamelt en de kinderprentenboeken Pablo de rolstoelpiet, Ippo, De Avonturen van Koningin Big, Ansjepansje Toveransje en Lola op wereldreis.


Reviews

2022-09-15 17:28:40 | By: Corrie Opperman | Rating:
Tussen wal en schip
Verhalen over kinderen schippers internaat
Lees als opnieuw aan boord komen
Heel herkenbaar
Meer van die verhalen waren leuk geweest
Maar is een boek met mooie verhalen
5 sterren waardWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Tussen wal en schip - Verhalen van schipperskinderen en anderen met een passie voor water, varen en schepen

Author:

Ansje Visser

Category:

Biographies

Number of pages:

256

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

12-08-2022

ISBN:

978-94-645-0802-4 / 9789464508024

Price:

€ 23,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)