Cover voorkant
Vleugels - Psychose als weg tot volledig menszijn
Vleugels - Psychose als weg tot volledig menszijn

Vleugels - Psychose als weg tot volledig menszijn

José Hoekstra

Category: Health

€ 17,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Vleugels is een toegankelijk geschreven ervaringsverhaal in korte thematische hoofdstukken, waarin de auteur je meeneemt in haar ervaringen met psychose en spiritualiteit. In de psychosen kwamen er aanwijzingen dat juist het contact met de spirituele wereld haar op weg hielp naar heling en herstel. Het uitzoeken van haar ervaringen - wat zijn herinneringen aan vorige levens, wat is herbeleving van trauma, wat zijn wanen - bleek inzicht en begrip op te leveren. Zonder deze weg als “de waarheid” neer te zetten en door vraagtekens te blijven zetten bij haar interpretaties van wat ze meemaakte, maakt ze het de lezer makkelijk om haar verhaal te lezen en tegelijk ruimte te voelen voor de eigen ervaring van ieder ander mens met psychosen.

From the book

Voor ons huis op de derde etage in Amsterdam staan drie populieren. Van links naar rechts zijn ze elk steeds een stukje hoger, de meest rechtse van de drie is de hoogste populier. Steeds wanneer ik in een manische psychose beland kan ik voelen dat ik contact heb met deze boom. De drie populieren staan recht voor ons huis en ons balkon waar ik op warme dagen graag zit. Van de meest rechtse boom kan ik zelfs de aura zien. Het is net alsof deze boom over mij waakt, mij voelt, contact zoekt. In een psychose lijkt mijn bewustzijn anders te zijn, sterker, verhoogd. Ik ben me bewust van sferen en energie, waar ik me op dat moment buiten een psychose om nog niet bewust van ben. Elke keer als ik weer uit mijn psychose kom vergeet ik dit. Het hoort niet bij mijn normale manier van denken, ik schuif het weg als iets van mijn ziek-zijn. Ik ben wetenschappelijk geschoold, opgevoed met rationeel denken als hoogste goed. Dat er meer is tussen hemel en aarde geloof ik inmiddels wel, maar dit soort van ervaringen accepteren als deel van de realiteit gaat me aanvankelijk nog niet makkelijk af. In het begin vind ik het zelfs eng om in contact te komen met een andere dan de rationele werkelijkheid. Ik praat er met niemand over.

About the author

José Hoekstra ('62) studeerde antropologie, maar kreeg na haar studie, op reis in India, te maken met een hele nieuwe werkelijkheid. Ze kreeg er een eenheidservaring, maar ook angst en het gevoel zichzelf helemaal kwijt te zijn, een psychose. Er volgden meerdere psychosen en een zoektocht naar heling waarbij zij vooral lichaamsgerichte technieken opzocht. Ze volgde een opleiding bewegingsexpressietherapie, een aantal jaren haptotherapie en vond veel heling in dans. Voor een patiëntenvereniging begon ze met schrijven over haar ervaringen; later voor online platforms en tijdschriften. De laatste jaren werkt zij dankzij meer stabiliteit vrijwillig als ervaringsdeskundig cursusbegeleider en cliëntondersteuner bij de Hoofdzaak, een zelfregie- en herstelorganisatie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. José heeft een volwassen zoon en dochter.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Vleugels - Psychose als weg tot volledig menszijn

Author:

José Hoekstra

Category:

Health

Number of pages:

80

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

14-10-2022

ISBN:

978-94-646-8094-2 / 9789464680942

Price:

€ 17,50

Language

Dutch