Wat gaat er mis met de preek? Kan het ook anders?

Dr. Henk Askes

Category: Religion
  • (1)

€ 17,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In Wat gaat er mis met de preek? Kan het ook anders? gaat de schrijver in op de aanbiedingswijze van de preek en allerlei toepasselijke aspecten daarvan. Vele predikanten beseffen niet altijd waarom de preek niet landt. In het boek wordt met vele voorbeelden aangetoond hoe het volgens hem niet moet en ook hoe het wél kan. De schrijver beklemtoont het feit dat er in 2010 niet meer zo gepreekt kan worden als 25 jaar geleden. Wilt u als predikant, voorganger, en als een persoon die een stichtelijk woord moet spreken een aantal inspirerende herkenningspunten aangereikt krijgen? Dan moet u dit boek lezen.

From the book

Reeds jaren lang heb ik het idee om iets over de prediking te schrijven en vooral over het hoe van de prediking. Als jongen van 15 jaar begon ik te merken dat er in de gereformeerde kerk van toen (synodaal) predikanten waren die mij boeiden. Er waren anderen die ik geweldig langdradig vond en die mij verveelden. Vele kerkgangers zitten zondag na zondag in de kerk en dan wordt er zó gepreekt dat het hen niets zegt. De gedachte om hierover iets te schrijven, liet mij nooit helemaal los en daarom dit boek. Dit boek wil niet meer en niet minder zijn dan een bezinning, want vooral het hoe van de prediking is een groot en omvattend onderwerp. Natuurlijk kan er gevraagd worden: hoe durf je zoiets aan te pakken? Je bent zelf niet eens predikant, dus wat weet je er eigenlijk van? Heb jij ooit wel eens zo’n opdracht op je schouders gekregen van 100 preken maken per jaar of je dat nu leuk vindt of niet? Ik realiseer me, dat in onze ingewikkelde samenleving er op zoveel terreinen onrealistische en hoge eisen aan de predikant worden gesteld, maar zijn hoofdtaak is preken. Ik wil vooral als niet-theoloog een paar dingen noemen over aspecten van de aanbiedingswijze van de preek, de toepassing en een actueel en modern taalgebruik. Over de status van de Bijbel wil ik heel duidelijk zijn. Mijn uitgangspunt is dat de Bijbel Gods Woord is en daar kan, mag en wil ik niet aan afdoen. De lezer en dus ook koper van mijn boek zijn meelevende lidmaten, evangelisten, voorgangers, mensen die een stichtelijk woord moeten spreken en alle predikanten van de onderscheiden protestantse kerken: ervaren of pas afgestudeerd en studenten in de theologie. Heel mogelijk kan ik hen met dit boek een aantal inspirerende herkenningspunten aanreiken.

About the author

"Ik ben in 1934 in Utrecht geboren en emigreerde met mijn ouders en de rest van het gezin naar Zuid-Afrika. Daar behaalde ik een onderwijzersdiploma en promoveerde ik in de Toegepaste Taalkunde. Later werd ik hoogleraar in de Toegepaste Taalkunde. In 1997 keerde ik als pensionaris terug naar Nederland. Ik hield altijd van schrijven. Ik schreef ook een boek over de taak van de ouderling, een boek met godsdienstige gesprekthema’s en een twintigtal boeken voor schoolgebruik."

Reviews

2014-06-01 16:49:54 | By: Albert | Rating:
Redelijk boekWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Wat gaat er mis met de preek? Kan het ook anders?

Author:

Dr. Henk Askes

Category:

Religion

Number of pages:

150

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

02-04-2010

ISBN:

978-94-6089-498-5 / 9789460894985

Price:

€ 17,45

Language

Dutch

Rating:

  • (1)