Cover voorkant
De Filosoof en het Mes
De Filosoof en het Mes

De Filosoof en het Mes

Pascal Sondervrient

Category: Novels

€ 20,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Pieter is een filosoof die zijn geld verdient als fietskoerier. Hij organiseert een zomercursus Filosofie van de Persoonlijkheid. Hiervoor maken de cursisten een schrijfopdracht over wie ze in werkelijkheid zijn. De cursisten zijn de religieuze Arlette met wie Pieter een verleden deelt. Sylva, een lerares Nederlands, die clandestien erotische literatuur voorleest aan minderjarige leerlingen. Martha die zich spiritueel ontwikkelt en volledig de lesbische liefde omarmt. Leda, Pieters lieveling, die beschikt over een bijzonder filosofisch talent. Tot slot is er de enigmatische Meneer Oscar, een betweter en veelvraat van het eerste uur, een bijzonder excentriek en scherpzinnig heerschap dat Pieter het bloed onder de nagels vandaan haalt. Wie of wat is eigenlijk het kwaad?

From the book

De zomervakantie was begonnen. Pieter Huizinga kon deze ochtend lekker doorrijden want er waren minder auto’s op de weg dan normaal. Al vroeg brak het eerste zonlicht door dat snel in kracht toenam. Voor de cursusweek golden prachtige weersvooruitzichten zodat de cursisten vanmiddag in de tuin konden lunchen. Het gebouw stond op een vervallen fabrieksterrein in een groene omgeving aan de rand van de stad die redelijk braakliggend was, een tikkeltje woest zelfs. De onverharde weg naar de parkeerplaats lag bezaaid met venijnige kiezelsteentjes die tegen de oude volvo opspatten. De aangebrachte metallic graffitikleuren op de muur naast de deur van het gebouw begonnen al op te lichten bij de eerste zonnestralen. De hele omgeving ademde creativiteit uit en Pieter verheugde zich erop om hier een kleine week te mogen lesgeven.

Het leslokaal lag er nog stil en verlaten bij. Pieter zette zijn tas op de grond naast de lessenaar en ging aan de slag om alles in gereedheid te brengen. De tafels moesten in carré-opstelling maar eerst koffiezetten. Hij vulde de kan met water en haalde koekjes en koffie uit zijn tas tevoorschijn. Hij had bij het tankstation moeten stoppen om koffie te kopen omdat zijn vriendin Vita verzuimd had boodschappen te doen terwijl ze nu eindelijk wat meer geld hadden door de cursus. Extra geld was welkom. Van zijn werk als fietskoerier konden ze niet rondkomen.

Een ding was zeker. Er stond zijn cursisten heel wat moois te wachten. Pieter ging uit de doeken doen wat een persoonlijkheid was, hoe je eraan kwam (als je er nog geen had) en hoe daar verder mee om te gaan: allemaal vraagstukken waarover de deelnemers zich vijf dagen lang het hoofd gingen buigen.

Pieter deed hiervoor inspiratie op uit zijn studieboeken en uit gesprekken met interessante leraren zoals zijn oude yogadocent die een uitgesproken mening had over hoe Pieter psychologisch in elkaar stak. Hij was een luchtmens, begiftigd met de kwaliteiten van dat element: een scherp, helder verstand ...

About the author

Pascal Sondervrient werkt als sociologisch onderzoeker. Pascal publiceerde eerder korte verhalen in literaire tijdschriften Lava en Ruim. In 2021 kwam zijn debuutroman De Tempel van Correctie uit bij Uitgeverij Boekscout.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Filosoof en het Mes

Author:

Pascal Sondervrient

Category:

Novels

Number of pages:

164

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

07-10-2022

ISBN:

978-94-646-8133-8 / 9789464681338

Price:

€ 20,99

Language

Dutch