Cover voorkant
Zien als een god - De werkelijkheid waarnemen zoals zij is
Zien als een god - De werkelijkheid waarnemen zoals zij is

Zien als een god - De werkelijkheid waarnemen zoals zij is

Peter Ramaekers


€ 19,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek gaat over de ware betekenis van spiritualiteit, namelijk hoe we de illusies die altijd optreden bij het waarnemen van de werkelijkheid kunnen herkennen en doorbreken. De werkwijze van het controlerende ego verkennen (en tegelijk accepteren dat het er is), en daarbij kunnen loskomen van elke identificatie, is het doel van het boek. Ontdek het bewustzijn dat je deelt met alle bewuste wezens, en het geluk, de volledige vrijheid, die daarmee inherent verbonden is. Het boek geeft yogaoefeningen die helpen bij bewust waarnemen, en aanwijzingen voor Zen tekenen, een actieve manier van mediteren.

From the book

“Ik denk dus ik ben”, is een maar al te bekende uitspraak van de Franse filosoof Descartes. Het is een antwoord op de eeuwige vraag die ieder mens zich bij tijd en wijle, vroeg of laat, wel eens stelt. Een antwoord waarvan je je kunt afvragen hoe groot het waarheidsgehalte werkelijk is. Descartes schijnt een nog andere heel interessante uitspraak gedaan te hebben: “Als ik denk dan twijfel ik. En daarom valt enkel aan het denken zelf niet te twijfelen.” Hiermee trekt hij zijn stelling dat ik ben omdat ik nu eenmaal denk, zelf in twijfel. Over wie je bent, valt wellicht eindeloos te debatteren. Wat denken is, kun je in ieder geval wél onderzoeken en ontdekken. En misschien komen we er dan ook wel achter wie of wat ik zelf echt ben! Hoe kijken andere culturen aan tegen de vraag “Wie ben ik?” In de Hindoemythologie kennen we de godheid Ganesha die de vorm heeft van een olifant. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, vereren de Hindoes geen dieren. Al deze verschillende goden in hun soms ogenschijnlijk merkwaardige gedaanten zoals een aap of olifant, zijn veeleer archetypische symbolen van de schepping, of ze vertegenwoordigen diverse aspecten van de menselijke geest. Zo staat Ganesha vooral symbool voor de eenheid van denken, spreken en handelen. Deze drie zijn bij een kop van een olifant mooi verenigd. Het middel tot handelen, de slurf, is immers ook onderdeel van de kop. Hoewel bij mensen de armen om mee te handelen, niet letterlijk aan het hoofd vastzitten, is ook bij een wijs mens denken, spreken en handelen volledig met elkaar in overeenstemming. De rat is het voertuig van Ganesha en symboliseert de altijd knagende geest in de vorm van de onvermijdelijke twijfel die het denken met zich meebrengt. Tegengestelde gedachten en gevoelens van de rat, verscheuren de geest, de olifant. Echter, de olifant moet de rat aansturen en niet andersom. De enige manier om de malende, twijfelende geest te beheersen of te besturen, is het denken, spreken en handelen in overeenstemming te houden. Dat wil het beeld van Ganesha uitdrukken.

About the author

Peter Ramaekers (1953) heeft scheikunde en natuurkunde gestudeerd en heeft zich later bekwaamd in filosofie. Hij is zijn hele leven werkzaam geweest in een omgeving van toegepast onderzoek. Daarnaast is hij vanaf zijn vroegste jeugd gestart met zelfonderzoek en bewuste manieren om te mediteren. Dit om een antwoord te vinden op de grote levensvragen. Dit boek, dat tot stand is gekomen met hoofdstukken van enkele mede-auteurs is daar een weerslag van. Peter is auteur van een aantal boeken binnen de thema’s filosofie, psychologie, kunst en wetenschap. Een recent boek is getiteld ‘Causaliteit en Tijd; een bedrieglijke verbintenis’.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zien als een god - De werkelijkheid waarnemen zoals zij is

Author:

Peter Ramaekers

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

130

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

06-01-2023

ISBN:

978-94-646-8374-5 / 9789464683745

Price:

€ 19,99

Language

Dutch