Cover voorkant
De Zwerver - Een spirituele zoektocht
De Zwerver - Een spirituele zoektocht

De Zwerver - Een spirituele zoektocht

Thorvald Ross

Category: Novels

€ 19,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In De Zwerver wordt het thema van de zwerftocht gebruikt als metafoor voor het leven. Zwerven wij niet over deze aarde, in onze geest, door onze ervaringen? Het hoofdpersonage - Thorvald - wordt achtereenvolgens geconfronteerd met het ontstaan, het spel, het onderricht, de beproevingen van het leven, de liefde en de dood. Hij wordt ertoe aangezet te reflecteren over het wezen van het bestaan: hoe komen we tot scheppen? Kan het leven gezien worden als spel? Wat is waarheid? Hoe verkrijgen we deugdzaamheid? Waarom raken we verstrikt in de leugen? Wat is de relatie tussen liefde en dood? Wat is de zin van het leven?

From the book

Mijn vriend bracht hiermee een heikel punt onder de aandacht. Kan alles zomaar ‘kunst’ zijn? Met die gedachte worstelde ik al lang. Ik was er nog steeds niet uit. “Wat is volgens u de grondslag voor kunst?” vroeg ik hem. “Bij vele kunstenaars gaat het er niet om de wereld begrijpelijk te maken door uit te stijgen boven het dagdagelijkse, boven de trivialiteit van het kleinburgerlijke leven om het wezen van de dingen te vatten. Zij willen zich enkel maar bevestigd zien in hun eigen bekrompenheid. Trouwens, mocht de wereld écht begrijpelijk zijn, denk je dat er dan nood aan kunst zou zijn? Echte kunst die zich openbaart in woord of klank, in beeldrijke vormen op doek of in steen, wil ons niet zomaar een mooi emotioneel plaatje verschaffen, ons niet gewoon een wereld als voorstelling voorschotelen. Ze wil ons die net doen vergeten, opdat de ware wereld, de eeuwige realiteit achter de vergankelijkheid op de voorgrond zou treden! Kunst is – om het met Ruusbroec te zeggen - ‘overbeeld’. Zij wil dat we de woorden, de klanken, de beelden achter ons laten, en dat we schouwen voorbij de verbeelding recht in de essentie, in wat niet onder woorden te brengen is. Dat is iets wat bepaalde modernisten moeilijk kunnen snappen. Soms behoeft het kunstwerk zelfs geen afgewerkte verbeelding. Door het bewust weglaten van zaken ontstaat stilte, wit tussen de woorden, of wordt de aandacht op iets gevestigd. Ook dat behoort tot de beoefening van kunst. Ondanks alle ambachtelijke fijnzinnigheid die in een kunstwerk wordt gelegd, krijgt de creatie door die imperfectie net een venster op die andere realiteit.” Daar had ik nog nooit bij stilgestaan. Het was een bijna provocatieve visie voor de perfectionist die ik in Jo zag.

Inkijk pagina 7
Pagina 7
Inkijk pagina 8
Pagina 8
Inkijk pagina 9
Pagina 9

About the author

Thorvald Ross (°1963, pseudoniem) is gespecialiseerd in de filosofie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, mediëvistiek en symbolenkunde. Hij heeft reeds meerdere non-fictie boeken en artikels in wetenschappelijke tijdschriften op zijn (reële) naam staan. In 2021 waagde hij zich aan een eerste roman ‘De Laatste Heiden’ (uitgeverij Aspekt), waarin hij de strijd voor het behoud van het dorpje Doel onder de aandacht bracht. Met De Zwerver gaat hij op dat elan verder. Hij laat de lezer nadenken over ons maatschappij- en mensbeeld door gerichte vragen te stellen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Zwerver - Een spirituele zoektocht

Author:

Thorvald Ross

Category:

Novels

Number of pages:

142

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

11-11-2022

ISBN:

978-94-646-8231-1 / 9789464682311

Price:

€ 19,99

Language

Dutch