Cover voorkant
Niemendal in Avondland
Niemendal in Avondland

Niemendal in Avondland

Naji Abd Arahim

Category: Biographies

€ 16,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op de vlucht voor een verstikkende wereld waarin geen plaats was voor een in zichzelf verdwaalde puber. Bedreigd door de 50´er jaren waarin alles dat anders was werd aangevallen. In een poging om zichzelf te vinden passeert hij Katholieke en Evangelische groepen waarin de kaarten in zijn hoofd voortdurend geschud worden en zijn leven steeds weer een andere vorm krijgt. Een van moed sprekend verhaal binnen een kapotte wereld. Hij geeft niet op en neemt uiteindelijk zijn plaats in. Hij is met een beperking geboren en gehavend uit de strijd gekomen, maar hij is blij dat hij leeft. Herkent u dit, bent u ook een vluchteling?

From the book

Ali Bresjen overleed aan longemfyseem en werd op de beruchte 9 september naar de begraafplaats gedragen. Terwijl we hem in zijn graf legden werd het wat rumoerig. Verschillende mensen waren aan het telefoneren. Karim werd iets in het oor gefluisterd waarop hij zich na mij toeboog en zei: "Ze hebben net Amerika gebombardeerd. Vliegtuigen storten neer." We lieten het graf voor wat het was en maakten dat we naar huis kwamen. Via de satelliet volgden we de gebeurtenissen. We waren verbijsterd. Was dit echt of was hier sprake van een filmpromotie, alles had veel weg van een avonturenfilm. Dit kon niet waar zijn. Het was echter realiteit zoals u ongetwijfeld weet, deze gebeurtenissen zouden mij niet onberoerd laten. Men had voorheen geen problemen met mijn nieuwe voornamen maar als ik nu de grens passeer wordt er verdacht naar me gekeken. "Wie is je vader, wie is je moeder?" klinkt het regelmatig. Ik word aangevallen op m’n naam. Als ik niet direct het gewenste antwoord geef is Leiden in last. "Waar ben je geboren, wat doe je hier?" Het heeft wel eens geleid tot een stevige rel op de luchthavens. ‘Hendrikus, Theodorus, en Johannes’, leken veilige namen. ‘Naji Abd Arahim’ echter zwaar verdacht en dat alles doordat Amerika aangevallen was. Thuis in Nederland gebeurde hetzelfde, daar leek het ook verdacht. Terwijl ik in m’n Fordje naar mijn huisarts reed kreeg ik een telefoontje. Ik nam m’n mobieltje ter hand en drukte de groene knop in. Ik liet hem ook meteen vallen want daar, vijf meter verder, stonden agenten die me sommeerde te stoppen. Natuurlijk stopte ik en draaide mijn raampje open. "Goedemiddag", zei de agente tegen me, en haar collega knikte zoiets als: "Van hetzelfde." "U weet dat u niet mag bellen onder het rijden?" Domme vraag dacht ik. Natuurlijk wist ik dat. Ik was er alleen even niet bij met m’n gedachten en had automatisch gereageerd. "Rijbewijs en kenteken", klonk het nors. Ik gaf de gevraagde documenten en toen gebeurde het. "Wat zijn dat voor namen in uw rijbewijs?" "Arabische", zei ik. "En waarom, u bent toch Nederlander?"

About the author

"Ik ben geboren in Nijmegen tijdens het Carnaval 1954. Mijn leven werd geen feestje maar ik heb mijn zin voor humor behouden. Op Aswoensdag werd ik gedoopt onder Latijnse namen die het voorgeslacht in ere moesten houden. Ik zocht een uitweg uit een verstikkende wereld en kreeg in Tunesië mijn Arabische voornamen aangereikt. Ik ben geen moslim, maar Katholiek in de ruimste zin van het woord. Ook ben ik ervaringsdeskundige in geloofszaken en hulpverlener."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Niemendal in Avondland

Author:

Naji Abd Arahim

Category:

Biographies

Number of pages:

144

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

23-04-2010

ISBN:

978-94-608-9386-5 / 9789460893865

Price:

€ 16,45

Language

Dutch