Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Geluiden uit het Diepe Zuiden
Verhalen over muziek en maatschappij

Auteur

Johan Spin

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In vierentwintig verhalen neemt de schrijver je mee door het diepe zuiden van de Verenigde Staten waar hij op boeiende verhalen stuit over muziek, geloof, geschiedenis en cultuur. Muziek voert nadrukkelijk de boventoon. Van de eigenzinnige bluesartiest Lightnin' Hopkins tot de koningin van de gospel Mahalia Jackson en van outlaw country artiest Billy Joe Shaver tot de niet te missen Robert Johnson. En de luttele voetstappen die The Beatles ooit zetten in een klein dorp in Arkansas worden nog jaarlijks herdacht. Je leest bovendien de verhalen van drie onverschrokken vrouwen die elk op eigen wijze de strijd aanbonden met onderdrukking en discriminatie in het zuiden. En zijn opmerkelijke ontmoeting met een wandelende prediker blijkt een aantal jaren later een bizarre ontknoping te krijgen.

Over de auteur

Johan Spin is geboren in 1952 in Heerenveen. Na zijn studie werkte hij onder meer als hoofd opleidingen bij het Centrum Vakopleiding en als beleidsadviseur bij de gemeente Lelystad. Tijdens een muzikale pelgrimstocht door het diepe zuiden van de Verenigde Staten werd een niet te blussen vuur ontstoken voor alles wat met die bijzondere regio te maken heeft. Hij schrijft over zijn muzikale grootheden, maar ook in veel van zijn verhalen over maatschappij, geschiedenis en cultuur klinkt zijn passie voor de muziek van het diepe zuiden door. Hij schreef eerder onder meer het boek Reizen door het land van de blues.

Productinformatie

ISBN
9789464683837 / 978-94-646-8383-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-01-2023
Taal
Nederlands

Genre
Reizen
Kwalificaties
Amerika

Uitvoering
Paperback
Pagina's
192
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

De voornaamste reden om juist naar het Williams House Museum in DeKalb, Texas te gaan is Ricky Nelson, de man die met Hello Mary Lou in de vroege jaren zestig een grote hit scoorde. Het was de zoete keus van mijn oudere zus. Brave muziek die desondanks bij mij iets losmaakte wat niet meer terug te draaien was. Toen ik dat nummer hoorde werd de deur naar de rockmuziek van de jaren zestig en alles wat daarna kwam in een klap wagenwijd opengezet. Op zijn zeventiende, in 1957, neemt Ricky Nelson zijn eerste plaat op. Hij is dan al lang geen onbekende meer voor het Amerikaanse publiek, want vanaf 1952 is hij wekelijks op tv te zien in The Adventures of Ozzie and Harriet, de sitcom van zijn ouders. Een vreselijk brave show waarin de burgerlijke moraal van de jaren vijftig ruimschoots wordt uitgevent. Zoon Ricky is het prototype mooie jongen, beschaafd, goed gekapt en mateloos populair bij zowel dochters als moeders. Regelmatig vertolkt hij in die tijd zijn songs in de tv-show van zijn ouders en dat verschaft hem een gigantisch podium. Commercieel gezien is teenage idol Nelson dan ook uitzonderlijk succesvol. Door zijn brave imago wordt hij door critici echter vaak gezien als een eendimensionaal lichtgewicht die het succes in de schoot geworpen krijgt. Dat hij in de beginjaren van de rock 'n' roll een belangrijke bijdrage levert aan de acceptatie van die muzieksoort bij een groot publiek wordt pas veel later erkend. Carl Perkins, de man van Blue Suede Shoes, zei ooit over hem ‘If Elvis was the King, then Rick was the Prince of Rock 'n Roll'.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek