Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wat heb je nu nog aan JEZUS?
Zijn eigen boodschap van voor het evangelie van Christus

Auteur

Dr. Jan Lodder

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Voordat Kerk en geloof Jezus toe-eigenden als mythische Christusfiguur met de Paulinische verlossingsboodschap, bracht de historische Jezus een geheel ander verhaal, dat hij voornamelijk verkondigde middels gelijkenissen. Dit boek speurt op een vernieuwende manier naar die oorspronkelijke Jezusboodschap, door zijn gelijkenissen en aforismen niet conform Kerk en geloofstraditie als ideële christelijke allegorieën te bezien, maar als literaire metaforen tegen de achtergrond van een eigentijdse historische realiteit. In een tijd dat het christelijk geloof onderuitzakt, en kerken zuchten onder leegloop, biedt Jezus’ eigen oorspronkelijke boodschap een verrassend rationeel en modern alternatief voor een religieus zinvolle invulling van het menselijk bestaan. Een boek voor kerkverlaters, agnosten, atheïsten, kerkbestuurders, theologiestudenten, en misschien zelfs voor gelovigen.

Over de auteur

De auteur is een zeventig-plus emeritus hoogleraar neurologie, met al decennia vergelijkende godsdienstfilosofie als hobby. Na Nederlands Hervormd (Gereformeerde Bond) te zijn grootgebracht, kon hij zo rond zijn twintigste christelijk mythisch-magisch denken niet langer verenigen met zijn Godgegeven menselijk verstand. Na zijn pensionering pakte hij de geloofsmatige draad weer op, maar nu in de vorm van een rationele benadering van met name de historische Jezus en diens boodschap. Wie was hij voordat het christendom na zijn dood verscheen en hem opeiste? Wat was zijn eigen boodschap wanneer je die niet christelijk bevooroordeeld maar historisch-literair bekijkt? Jezus bracht zijn boodschap middels literaire constructies: aforismen en gelijkenissen. Begrip daarvan brengt je niet bij een Paulinische Grieks-mythische godenzoon, maar bij de Voorzienigheid Zelf.

Productinformatie

ISBN
9789464684452 / 978-94-646-8445-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-02-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
208
Formaat
17 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De Gebarsten Kruik

Jezus zegt,

  1. Het koninkrijk van de Vader is als een vrouw die een kruik vol met meel droeg.
  2. Onderweg, nog ver van huis, brak een hengsel van de kruik. Het meel stroomde achter haar rug op de weg. Zij wist het niet, ze had het niet opgemerkt.
  3. Toen ze thuiskwam, zette ze de kruik neer, en ontdekte dat hij leeg was.

De kruik bevatte meel, symbool van het door God gegeven leven. Het onderweg barsten van de kruik verwijst naar de eindigheid van dat leven, en zonder de juiste keuzes vloeit de essentie ervan ons door de vingers. Vanaf het moment dat God onze levenskruik vult, brengt Hij er barsten in aan. De kruik staat symbool voor de fragiliteit, de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Maar anderzijds is het met ons leven ook zoals in een lied van Leonard Cohen:

There is a crack in everything,

that’s how the light gets in,

Alles heeft twee kanten. Zou God ons een kwetsbaar leven geven wanneer Hij er ook niet een totaal andere bedoeling mee had? Jezus’ boodschap is dat we acht slaan op die barsten en scheuren, en ze niet achteloos ontkennen. We zouden de essentie van ons leven anders missen.

De gelijkenissen getuigen van Jezus als mysticus, die de goddelijkheid aller dingen ervoer als een realiteit waarin wij leven. Daarbij is de kracht van Jezus’ eigen woorden gelegen in het bewustzijn veranderend vermogen ervan, het openen van onze ogen voor een ander soort realiteit waarin we de zin van ons bestaan ontwaren. Dat is wat je vandaag nog aan Jezus hebt. En daartoe hoef je niet onvoorwaardelijk in de Christusmythe van Paulus te geloven. Dat mag wel, maar het is geen voorwaarde. Uitgaande van Jezus zelf, wordt geloven weer geloofwaardig.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Vanduffel Arthur op 22-03-2024
Een originele kijk op Jezus.