Cover voorkant
Van hot naar her
Van hot naar her

Van hot naar her

Helga den Hoed-Pilz

Category: Biographies
  • (9)

€ 14,95

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Order at the author

Summary

Als kind van vijf jaar leefde Helga den Hoed-Pilz tot 1946 in Silezië (een voormalige provincie van Duitsland); achter de Oder-Neise rivier. Duitsland verloor de oorlog en dit deel werd aan Polen cadeau gedaan. Zij werd verdreven en verloor huis en haard! Na vele ontberingen kwam zij met haar familie in een dorpje in de deelstaat Nedersaksen (West-Duitsland) terecht. Haar ouders vonden hier een nieuw thuis. Voor Helga was dit dorp op den duur te klein en zij sloeg haar vleugels uit. Zo belandde zij in Nederland. Als kind in Duitsland en als volwassene in Nederland. Hoe ervaart zij deze verschillen?

From the book

"8 mei 1945; de oorlog was bij ons voorbij. Duitsland had verloren. alles was verschrikkelijk verwoest en de mensen op de hele wereld voelden alleen maar pijn en verdriet. De oorlogsbuit werd verdeeld en ons stukje Silezië waar wij zo van hielden en wat toch duitsland was, werd aan de Polen als compensatie cadeau gedaan. Het huis, onze boerderij, de tuin, de stallen, de meubels, de kleding, alles wat wij ooit bezaten, het was niet meer van ons. Het werd ons en vele anderen gewoon ontnomen. Wij hadden pech, dat wij net in deze gebieden van Duitsland woonden. Een nieuw Pools gezin kwam voorlopig (dat dachten wij) in ons huis wonen. Zij kregen het van de Poolse overheid toegewezen en alles behoorde nu hen toe. Wij hadden nog geluk: het was een aardig gezin met één kind. De jongen; hij was net zo oud als ik, werd in die tijd mijn speelkameraadje. Van juli 1945 tot april 1946 leefden wij samen in ons huis. Het gewone leven nam opnieuw zijn loop. Er moest eten op tafel komen, dus ...... "

About the author

eigen beheer

Reviews

2012-12-11 13:43:39 | By: Leny Konings | Rating:
Van hot naar her is een prachtig boek.
Heel boeiend beschrijft Helga den Hoed- Pilz haar leven in Duitsland en Nederland.
Haar jeugd in Duitsland was niet gemakkelijk. Van huis en haard verdreven worden!
Ontroerd lees ik verder over het transport van de gevangenen, en dat ze het kleine beetje bezit nog moeten afgeven.
Dat ze haar pop moet laten vallen en niets meer tot troost heeft, maakt diepe indruk op mij.
Wat een veerkracht moet een mens hebben, en hoe vindingrijk moet men zijn om te kunnen overleven.
Met bewondering lees ik hoe ze dit alles heeft doorstaan en steeds iets nieuws moet beginnen.
Eenmaal in Nederland is alles ook niet zo maar vanzelf gegaan voor haar.
Prachtig beschrijft ze hoe het ging in die tijd, dat de wasmachines kwamen en hoe de kinderopvang tot stand kwam.
Bovendien heb ik er veel respect voor dat zij de Nederlandse taal zo goed machtig is dat zij dit boek kan schrijven.
Inmiddels heb ik het boek al meerdere keren gelezen, een aanrader voor iedereen!


2012-10-02 21:50:04 | By: Peter de Snaijer | Rating:
Het boek is een autobiografisch boek van de schrijfster en in de eerste plaats bedoeld om haar geschiedenis, jeugdherinneringen, vast te leggen voor haar nageslacht, kinderen en kleinkinderen.
Het is echter ook een interessant boek voor diegenen, die geïnteresseerd zijn in de persoonlijke belevenissen van een kind gedurende de verschrikkelijke 2e WO en de beleving van een tiener gedurende de naoorlogse jaren.
Het is een boek, dat je in één adem kan uitlezen. Ik vond een kleine rustpauze tussen de jeugdjaren in Duitsland, die zeer aangrijpend zijn en de latere huwelijksjaren en het emigreren naar Nederland, zeg maar de integratieperiode, op zijn plaats.
Vooral deze 2e periode in Nederland was voor mij, een echtgenoot van een Duitse vrouw, die emigreerde naar Nederland en van de zelfde leeftijd is, een openbaring en bevestiging van de vele vooroordelen, die er in deze naoorlogse tijd van weerszijde van de grens bestonden en helaas nog steeds zijn.
Dankzij dit boek heb ik nog meer ontzag voor Helga en mijn Echtgenote gekregen, 2 vrouwen die hun plaaats bevochten en verdiend hebben in Nederland, maar ook gelukkig nog een beetje Duits zijn gebleven.

2012-08-21 22:07:00 | By: Maria de Snaijer-Kauven | Rating:
Het levensverhaal van Helga heb ik in één adem uitgelezen. Het is een waardevol document en het blijft hopelijk bewaard voor het nageslacht. Respect voor Helga en al haar Dierbaren.

2011-05-07 13:09:41 | By: m broekhuizen
een meeslepend boek dat je als je eenmaal aan het lezen bent gelijk uit wil lezen .

2011-05-07 18:25:40 | By: Trees Bijkerk
Ik vond het een heel boeiend boek. Zou op de leeslijst van scholen moeten komen.

2011-05-06 19:46:51 | By: Rina
Met dit boek heeft Helga ons meegenomen in haar leven. Het is zo boeiend geschreven dat ik het boek in één ruk heb uitgelezen.

Ik heb heel veel respect voor haar
manier van overleven gekregen.

2011-05-06 21:37:56 | By: jannie jansen
Het is een verhaal, hoe het leven na de tweede wereld oorlog wordt weergegeven, in Duitsland, heel mooi en beeldend geschreven,
ik ga het boek zeker nog 1 keer lezen..

2011-05-06 21:58:11 | By: Joke Richters
Heb dit boek gelezen. zeer prettig
geschreven. en veel wijzer geworden over die tijd . waar ik best wel niewsgierig naar was . gezien mijn leeftijd. [64 jaar]

2011-05-06 22:03:15 | By: joke mulder
van hot naar her heb ik met een traan en een lach gelezen! leuk dat er ook foto's bij waren die mij een nog beter beeld gaven over het leven van helga die haar vleugels uit sloeg. ik ben benieuwd hoe het nu in en met het leven van helga gaat. dus.....Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van hot naar her

Author:

Helga den Hoed-Pilz

Category:

Biographies

Number of pages:

130

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

31-08-2010

ISBN:

978-94-608-9531-9 / 9789460895319

Price:

€ 14,95

Language

Dutch

Rating:

  • (9)