De dwaas

Corien Krouwel

Category: Health

€ 12,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Corien Krouwel vertelt op ontroerende wijze het verhaal over haar vader als patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis, direct na de Tweede Wereldoorlog. Over een vader als ‘gek’ kon ze destijds niet praten op school, de sportclub of elders. Ze onderdrukte dan ook lange tijd ongewild de gevoelens voor haar vader. Rond haar veertigste jaar heeft zij tijdens een persoonlijke crisis dit boekje geschreven, waarmee zij alsnog haar gevoelens vrij kon uiten. Recentelijk werd zij zich via het opstellingenwerk ervan bewust, dat gekte een trauma is, dat soms vele generaties teruggaat en door kan werken in de nakomelingen. Niet via de genen, maar door ‘bevroren, dus onverwerkt verdriet.’

From the book

"Er waren momenten, dat alleen mijn moeder, oudere broers en zuster van de bezoekregeling gebruik mochten maken. Enkele keren per jaar mocht ik als jonger kind mijn vader niet bezoeken. Vader verbleef dan op zaal 4. Mijn vader had regelmatig zware depressies. Als een depressieve periode te lang duurde besloten de artsen tot het geven van een zgn. shocktherapie. Door middel van stroomstoten door hoofd en verder lijf werd mijn vader weer geactiveerd. Dat wil zeggen: op termijn, want de eerste vier à zes weken na de shockbehandelingen was vader niet aanspreekbaar en depressiever dan ooit. Vandaar zijn tijdelijke verhuizing naar zaal 4, de grauwste verblijfplaats van het ziekenhuis voor de grootste gekken. En niet toegankelijk voor kinderen. Soms was mijn vader zeer agressief. Hij voelde zich dan al te zeer in zijn eigenwaarde aangetast en was al te wanhopig door het gebrek aan persoonlijk perspectief. Hij maaide dan in één veeg alle kopjes en overige zaken van tafel en menig broeder (verzorger of verpleger) kon nog een flinke klap erna verwachten. Want ‘wie zijn vader en moeder heeft vermoord is nog goed genoeg om als broeder in een gekkenhuis te werken’, aldus mijn vader. Ook voor het reduceren van agressieve buien schreven de artsen shocktherapie voor. Dus na een heftige uitbarsting ging mijn vader weer via de shocktherapiekamer naar zaal 4."

About the author

"Ik ben autodidact en heb als vrouw in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw carrière gemaakt bij de vernieuwingen in de gezondheidszorg. Van 1980 tot 2005 had ik een eigen praktijk als organisatieadviseur in de zorg. Recentelijk heb ik via het opstellingenwerk ervaren, dat het leven van mijn vader, die direct na de Tweede Wereldoorlog gedurende vijfentwintig jaar in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef, onbewust mijn levenspad sterk heeft bepaald."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De dwaas

Author:

Corien Krouwel

Category:

Health

Number of pages:

34

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

14-09-2007

ISBN:

978-90-8834-172-4 / 9789088341724

Price:

€ 12,45

Language

Dutch