Cover voorkant
Als men mij volgen kan
Als men mij volgen kan

Als men mij volgen kan

Peter Schlingemann

Category: Biographies
  • (1)

€ 18,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Een inleiding tot het Bommelse denken Als men mij volgen kan is een inleiding in de boeiende wereld van Heer Olivier B. Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes. Hoe onstonden deze nationale helden? Wat dreef de auteur Marten Toonder? Wie is Heer Bommel? In deze inleiding worden zowel taalkundige als psychologische aspecten uit de Andere Wereld samenvattend belicht. Het boek is bedoeld voor ‘aficionados’, die de verhalen kennen en belang stellen in aanvullende ­en soms onthullende achtergrondinformatie. Het gedachtegoed van een uniek verteller en een van de laatste heren van stand mag immers niet verloren gaan!

From the book

Laten we onze aandacht nog maar eens richten op de eenvoudige doch voedzame maaltijd. Die sluit, iedere keer weer, op een rituele wijze een hoofdstuk van de Bommelsaga af. Hoe dat precies gebeurt is natuurlijk niet van wezenlijk belang - een verhaal zou ook kunnen eindigen met een drankje op de Kleine Club of een duik in het Rommeldamse zwembad - als het maar zo gestandaardiseerd is dat het onderdeel uitmaakt van een echt ritueel. Heer Bommel heeft met een psychologisch conflict afgerekend, dat ons in de vorm van een avontuur is medegedeeld. Hij is de volgende dag een beetje gelouterd, wat meer gerijpt en wat minder naïef dan vroeger. Ik herinner hier graag aan de observatie van Wolkers. Het psychologisch conflict creëert natuurlijk chaos, en wat heer Bommel iedere keer weer doet, is de orde herstellen. Daarmee heeft hij weer een overgang, een kleine rite de passage doorgemaakt. En zoals ik het zie is daarmee de hele Bommelsaga niets minder dan een groot overgangsritueel, dat heer Bommel moet ondergaan alvorens uiteindelijk op het grootste conflict te stuiten in het Einde van Eindeloos.

About the author

"Ik ben in 1957 in Den Haag geboren en ben antropoloog en publicist. Ik werkte na mijn studie twintig jaar als freelance journalist en als manager van een communicatiebureau. Mijn liefde voor het werk van Marten Toonder stamt al uit mijn vroege jeugd en is in de loop der tijd alleen maar verdiept, zoals mag blijken uit Als men mij volgen kan. Ik woon (en werk) samen met vrouw en zoon in het vriendelijke dorp Voorschoten."

Reviews

2021-12-16 16:48:41 | By: Hans kuijl | Rating:
een juweeltjeWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Als men mij volgen kan

Author:

Peter Schlingemann

Category:

Biographies

Number of pages:

234

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

22-07-2010

ISBN:

978-94-608-9541-8 / 9789460895418

Price:

€ 18,45

Language

Dutch

Rating:

  • (1)