Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Oorlogservaringen van
een plattelandsburgemeester

Auteur

Dirk Rijnders

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Kort na de bevrijding zette de toenmalige burgemeester van Woubrugge, Dirk Rijnders (1909-2006), zijn herinneringen aan die periode op papier. Hij doet daarin verslag van zijn tijd van 'burgemeester in oorlogstijd' en vertelt van zijn schipperen met de bezetter. Daarbij stond voorop dat de bezettingsmaatregelen voor de inwoners van Woubrugge en Hoogmade zo weinig mogelijk gevolgen zouden hebben. Het manuscript van Rijnders kwam na diens dood in het bezit van Hans van der Wereld. Hij bewerkte Rijnders' tekst voor uitgave. Dit boek is te beschouwen als een belangrijke bijdrage aan de vastlegging van de geschiedenis van de de dorpen Woubrugge en Hoogmade. Het is de verdienste van de oud-burgemeester dat hij dit relaas voor het nageslacht heeft opgetekend.

Over de auteur

Dirk Rijnders (1909-2006) was van 1941 tot 1946 burgemeester van Woubrugge. Vervolgens was hij eerste burger van Amstelveen. Rijnders was tevens enige jaren lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Daarna vervulde hij verschillende belangrijkse functies in het bedrijfsleven. Rijnders stond bekend als een hardwerkende man, humaan en vriendelijk. In 2008 verscheen het boek Breng het maar naar de veldwachter van Hans van der Wereld bij Boekscout.nl

Productinformatie

ISBN
9789460894367 / 978-94-608-9436-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-08-2010
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
92
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Een bijzondere gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Woubrugge was de zogenaamde typhusepidemie in Hoogmade. In dit dorp zou op grote schaal typhus heersen, juist toen er razzia’s gepland waren. De Duitsers waren als de dood voor deze besmettelijke ziekte en wilden in het geheel niet in contact komen met eventuele besmetten. Burgemeester Rijnders en de twee wethouders speelden de Duitsers in de kaart, door de 'typhusepidemie' zo op te blazen, dat van razzia’s werd afgezien... Een andere 'truc' haalde de burgemeester uit om te voorkomen dat de luidklok van de hervormde kerk in Woubrugge begin 1943 werd weggehaald. Mensen die de klok moesten losmaken en afvoeren, werden door de burgemeester meegenomen naar de donkere zolder en dat benauwde de klokkenrovers al enigszins. Rijnders had van te voren tegen hen gezegd dat het behoorlijk gevaarlijk en donker op de kerkzolder was en dat het wegnemen van de historische klok een gevaarlijke operatie zou zijn. Daar trapte men in en de klok bleef hangen!

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek