Rooskleurig

Roos Ament

Category: Stories

€ 14,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wat maakt een mens mee die: haar ogen goed de kost geeft, niet bang is uitgevallen, een goed gevoel heeft voor andere mensen, ook de kleine dingetjes ziet, probeert te realiseren wat ze voor ogen heeft, èn die dat ook allemaal op een aantrekkelijke manier in woorden kan omzetten? Van alles. En omdat ze het op een heerlijk toegankelijke manier kan beschrijven, zijn haar lezers daar deelgenoot van. ‘Rooskleurig’ is een leuk, boeiend, emotioneel, gevarieerd boek vol verhalen. Niet alles wat Roos Ament beschrijft, is overigens leuk. Het is wel herkenbaar. En als je het uit hebt, ontdek je dat dat het goed was om dit boek gelezen te hebben.

From the book

Tweeling. Ze zijn al 71 jaar samen. Wonen samen. In hun ouderlijk huis met hun zus. Werken samen. Al jarenlang op hetzelfde stukje grond. Tulpenbollen aan de rand van het duingebied. Ieder jaar dezelfde cyclus van omploegen, planten, afdekken, bloeien, plukken, uitsteken. Ze lopen naast elkaar door het landje, turend naar de grond, zwijgzaam, met een eindeloos geduld. De een draagt altijd een baret. Als groet een korte beweging van de hand. Een knikje. Als ik op een zomers dag pech heb met de fiets, sta ik voorovergebogen met m’n rug naar hun landje. Ik voel dat er gekeken wordt. Als ik me omdraai staan ze samen, in een identieke pose, leunend op hun schop, naar mijn achterwerk te kijken. "Genieten jullie nog een beetje van het uitzicht?" roep ik, en ik moet lachen. Zij niet. Heel even gaat er een hand de lucht in, als groet, dan draaien ze zich om en werken onverstoorbaar verder. Kort geleden werd één van de broers ziek, die met de baret. Asbest. Hij vermagerde zichtbaar, met de dag, en kwam nog maar weinig, al snel niet meer, naar het landje. Ik zag hem nog wel bij hun huis. Een korte groet. Het is heel snel gegaan. Gelukkig kon hij thuis blijven. Als ik de overgebleven broer zie condoleer ik hem. "Wat zal het vreemd zijn", zeg ik. Hij kijkt me aan, een beetje nors, zoals altijd, en vraagt: "tegen wie moet ik nou praten?"

About the author

"Ik ben duizendpoot, moeder, vriendin, verpleegkundige, buitenmens, lastpost en vroedvrouw. In de zomer van 2005 won ik een prijs in de verhalenwedstrijd van de Margriet. Annejet van der Zijl, jurylid, zei: "Jij moet wel doorgaan met schrijven, hoor. Wat je schrijft is mooi." Doorgaan met schrijven, SCHRIJVEN, iets wat ik altijd al wilde, alleen kwam het er maar nooit van. Ik ben ze gaan verzamelen: de losse blaadjes, schriftjes, de verhalen in mijn hoofd en in mijn hart. En er komen iedere dag verhalen bij."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Rooskleurig

Author:

Roos Ament

Category:

Stories

Number of pages:

86

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 x 20 cm

Release date:

13-10-2007

ISBN:

978-90-8834-159-5 / 9789088341595

Price:

€ 14,45

Language

Dutch