Landverlater

Reinier Jans

Category: Stories

€ 17,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op een dag bedenkt de auteur dat hij nog 28 jaar op kantoor moet doorbrengen voordat zijn pensioen aanvangt. Het lijkt hem beter daar niet op te wachten. Een jaar later vertrekt hij met zijn gezin naar Sint Petersburg. Hij begint een nieuw leven, maar ontdekt ook dat het niet zo gemakkelijk is om afscheid van de vroegere zekerheden te nemen. Ruim vijf jaar na zijn vertrek houdt hij een korte vakantie in Nederland en ondervindt hij dat niet alleen hijzelf maar ook zijn vaderland veranderd is.

From the book

Ik haal het telefoongesprek dat ik een jaar terug met Natasha voerde, voor de geest. Zij vroeg mij waarom ik zo zwaarmoedig klonk. Ik wist het niet, maar ik antwoordde: 'Morgen stop ik met werken, ik heb geen ruzie, maar ik wil het niet meer.' We wisten allebei dat het zo niet langer kon. 'Waarom wonen we eigenlijk in Nederland?', vroeg Natasha. 'Voor het geld, we sparen voldoende om de datsja en het appartement op te knappen zodat we naar Rusland kunnen verkassen als we met pensioen gaan.’ 'Is dat het enige?', vroeg ze. 'Nee, het is ook vanwege mijn angst niet geaccepteerd te worden als ik geen baan heb.' Daarna maakten we ons vrolijk over de beroepentest die ik een paar maanden eerder had gedaan. Geschikte betrekkingen voor mij waren: leraar Duits, aalmoezenier, rabbijn, schrijver, acteur, yogaleraar en maatschappelijk werker. Er was nog veel meer aan de hand, Natasha’s moeder was hulpbehoevend geworden en bovendien vereenzaamde ze in haar flatje, maar daar spraken we die avond niet over. Opgelucht ging ik de volgende dag gewoon naar mijn werk. Negen maanden later stapte ik op het vliegtuig naar Petersburg, daar werd ik opgewacht door Natasha en Kolja die een paar maanden eerder waren vertrokken.

About the author

"Het grootste deel van mijn jeugd heb ik in het dorp Berkel en Rodenrijs doorgebracht. Ik heb Maatschappijgeschiedenis gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Ik was projectleider bij de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam. Sinds de zomer van 2001 woon ik in Sint Petersburg."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Landverlater

Author:

Reinier Jans

Category:

Stories

Number of pages:

202

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 x 20 cm

Release date:

20-10-2007

ISBN:

978-90-8834-153-3 / 9789088341533

Price:

€ 17,45

Language

Dutch