De enige koning van Corsica

Leo Turksma

Category: Miscellaneous

€ 14,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In 1736 is Theodor Freiherr von Neuhoff van maart tot november op Corsica actief geweest als gekroond koning. Daarna is hij vanuit het buitenland tot en met 1743 bezig geweest zijn koninkrijk onder zijn leiding weer onafhankelijk te maken. In 1756 stierf hij in totale armoede in Londen. Over hem is lange tijd geschreven als een avonturier; hij was wel een koning maar niet van koninklijke afkomst. Tussen 1720 en 1748 was hij vele malen in ons land, maar er zijn hooguit artikelen aan hem gewijd en nooit een biografie. In Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn naast biografieën ook opvallend veel romans aan hem gewijd, zelfs nog in 2005.

From the book

Over baron Theodor von Neuhoff (1694-1756) is veel geschreven. Het begon al met Voltaire in Candide(‘un homme unique plutôt que grand homme’) en Goethe (in de Frankfurter Gelehrte Anzeigen): ‘Er behauptet die ihm eingeborene königliche Form, bis ins tiefste Elend’. Biografieën van hem zijn verschenen in Frankrijk, Engeland, Italië en Duitsland. Daarnaast worden nog steeds in die landen veel romans over zijn leven gepubliceerd. In Nederland, waar hij toch veel is geweest, met name, maar niet alleen, in Amsterdam en de Gelderse Achterhoek, is dat echter niet het geval geweest en ook zijn werken over hem hier niet vertaald op de roman van Gérard Néry na. Er zijn hier wel artikelen over hem geschreven en ook komt hij zijdelings in allerlei geschriften voor. Omstreeks 1900 begon A.W. Stellwagen zijn ‘historisch feuilleton’ over Theodor von Neuhoff in de NRC als volgt: ‘Het leven van koning Theodorus I van Corsica had de stof kun-nen leveren voor een avonturenroman van Van Lennep of van Oltmans. Wat zou Van Lennep een plezier gehad hebben in heel dit lichtvaardig bestaan van den Westfaalschen baron, wiens om-zwervingen, omhoog en omlaag in deze wereld, met telkens terugkeerend vertoef op Hollandschen grond, hem geboeid zouden hebben om ’t afwisselende en ’t onzekere zijner lotgevallen. En wat zou Oltmans partij getrokken hebben van de omstandigheid, dat nog zooveel geheim en geheimzinnig is gebleven in den levensloop van den koning van Corsica, om de opene plaatsen der historie aan te vullen met de bladzijden der verbeelding.’

About the author

De auteur van dit boek werd in 1924 geboren en was tot november 1985 hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna publiceerde hij onder meer enige biografieën zoals Admiraal van Napoleon (over C.H. VerHuell) en Wisselend lot in een woelige tijd (over onder andere Dirk van Hogendorp).

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De enige koning van Corsica

Author:

Leo Turksma

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

94

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

26-10-2007

ISBN:

978-90-883-4169-4 / 9789088341694

Price:

€ 14,95

Language

Dutch