De oorlog in een tiener

Geert J. van Zanten

Category: Biographies
  • (1)

€ 18,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Geert J. van Zanten beschrijft het verhaal van een tiener die de dreiging van de oorlog ziet aankomen. Dan breekt ook daadwerkelijk de oorlog uit en de ouders van de jongen gaan in het verzet. Ongemerkt veranderen zij. De boodschappen die hun zoon moet doen, krijgen in de loop van de oorlog een steeds ander karakter. Na de oorlog gaat de jongen met veel onbeantwoorde vragen het herrijzende Nederland in. Een oud verzetsman, die via andere mensen vragen aan hem stelt, merkt dat er meer aan de hand is en helpt de jongen aan gerichte specialistisch hulp. Er volgt een aantal zeer moeilijke jaren waarin de jongen langzaam antwoord krijgt op de vele vragen.

From the book

Zo werd er op een avond aan het schot van het voorraam geklopt waarop mijn moeder naar de gang ging en de voordeur opende. Wat er gesproken werd kon ik niet verstaan maar wel de woorden van mijn moeder: "Ik zal mijn zoon even sturen", want dat was wel meestal het gevolg als er op het schot werd geklopt. Even later kwam mijn moeder dan binnen met een zwarte jas gemaakt van een umiformcape van mijn vader, mijn hoge zwarte schoenen, zwarte wanten en een donkergrijze bivakmuts. Weg was dan dat moment van even lezen en alles vergeten. De boodschap die ik toen aan mijn vader moest overbrengen was er één die ik al meer had overgebracht, namelijk of mijn vader naar de Dominee wilde gaan. En dan ging je weer, bevend van angst de donkere nacht in. Toen ik in het donker op de spoordijk om de duiker liep, keek ik zoals altijd naar het kleine lichtje van de seinpaal omdat ik een trein hoorde naderen. Het stond op rood dus ik wist dat de trein moest stoppen. Daar stond ik dan; doorlopen kon niet, van de dijk weglopen kon ook niet want dan liep ik naar de barakken van het Duitse afweergeschut. Terug gaan was ook niet mogelijk, want dan moest ik weer de dijk op om de duiker heen. Noodgedwongen ben ik toen onderlangs de dijk in een droge sloot onder de struiken gekropen. De trein stopte, het was een Duitse militaire transporttrein. Ik hoorde de soldaten uitstappen en tegen elkaar praten terwijl ze langs de trein liepen. Sommige hoorde je urineren. Het enige wat ik op dat moment deed was bidden en zonder enig geluid huilen en hopen dat ze maar niet van de dijk zouden komen.

About the author

"Vaak was ik gevraagd om op school over de oorlog te vertellen. Ik vertelde dan over mijn eigen schooljaren en dan was het doodstil in de klas. Vaak moest ik dan vechten tegen mijn eigen emoties en de kinderen voelden dat. Op den duur kreeg ik het hier zo moeilijk mee dat ik ben gestopt. En zo ben ik begonnen om mijn jeugdjaren en mijn emoties uit die tijd op te schrijven."

Reviews

2018-07-26 07:27:31 | By: Bianca | Rating:
Een mooi geschreven verhaal.....de schrijver gebruikt geen namen in het boek het is de slager op de hoek of de bakker......als je net als de schrijver op bent gegroeid in de buurt weet je precies wie hij bedoeldWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De oorlog in een tiener

Author:

Geert J. van Zanten

Category:

Biographies

Number of pages:

242

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

21-01-2011

ISBN:

978-94-608-9918-8 / 9789460899188

Price:

€ 18,45

Language

Dutch

Rating:

  • (1)