Cover voorkant
De mentrix van B1b
De mentrix van B1b

De mentrix van B1b

Marja Vos

Category: Novels
  • (10)

€ 16,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De mentrix van B1b is een vlot geschreven verhaal over een getrouwde vrouw en moeder van drie kinderen, die docent is in het voortgezet onderwijs en ook mentrix is van een brugklas. In de loop van een schooljaar maakt ze van alles met haar leerlingen mee. Wat is er aan de hand met Yara? En hoe helpt ze die jongen met dat grote probleem? In dit boekje vertelt de schrijfster op een goed leesbare wijze wat Loes allemaal overkomt. Een leuk verhaal met veel humor en met ontroerende momenten. Echt een aanrader!

From the book

Loes de Wolf was al jaren docente Nederlands aan een school voor voortgezet onderwijs. Zij deed haar werk met veel plezier. Ze gaf niet alleen les. Ze was ook al jaren lang mentrix van een brugklas. Dit werk vond ze heel prettig. Ze had een eigen groep kinderen die ze begeleidde vanaf het moment dat ze als brugklassertjes de school binnen kwamen totdat ze eind klas 2 na de determinatie naar de derde klas van het atheneum, het havo of het vmbo gingen. Ze was dus mentrix van brugklas 1, ging na het eerste jaar met haar groep mee en was dat jaar dus mentrix van brugklas 2. Het was de eerste lesdag van het nieuwe schooljaar. In de week hieraan voorafgaand was er al een brugklaskamp geweest. Ze had tijdens deze dagen, en ook nachten, haar leerlingen al aardig leren kennen. Wie was er een leider? Wie gaf snel op? Wie was er heel sociaal? En wie wat minder? Tijdens de eerste les Nederlands wilde ze de kennis van haar klas nog wat verdiepen.De leerlingen uit deze klas B1b kwamen namelijk van verschillende scholen. Voor ze aan dit schooljaar begonnen, kenden ze nog niet al hun nieuwe klasgenoten. Er zouden nieuwe vriendschappen komen. Oude verdwijnen. Daarom had ze bedacht dat de klas een autobiografie moest maken. Ze zouden er een boekje van maken. Eerst natuurlijk even dat moeilijke woord uitleggen. Dan zeggen wat er van de kinderen verwacht werd. ‘Schrijf gewoon zo veel mogelijk over jezelf op. Bijvoorbeeld: Heb je broers en zusjes? Heb je huisdieren? Wat zijn je hobby’s? Heb je in je leven al heel bijzondere dingen meegemaakt? Je mag alles opschrijven waardoor we je een beetje leren kennen. Als ik bijvoorbeeld zo’n autobiografie moest schrijven dan zou dat gaan van: Ik ben Loes de Wolf. Ik geef Nederlands op deze school...'

About the author

"Ik werkte als docente Nederlands en conrector van de onderbouw in het voortgezet onderwijs in Schoonhoven. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en drie kleindochters. Sinds ik niet meer werk, heb ik tijd voor mijn hobby’s: schrijven, lezen, stijldansen en reizen. De mentrix van B1b is het derde boek voor volwassenen dat wordt uitgegeven. Ik schreef ook al drie kinderboekjes."

Reviews

2022-01-16 21:42:28 | By: Petra | Rating:
Wat een leuk boekje over de belevenissen van een mentrix op een middelbare school.
Het is duidelijk dat Marja in dit boek persoonlijke ervaringen heeft gestopt.
Het leven van een leerkracht is nooit saai! Naast lesgeven leeft Loes mee met de kinderen in haar klas, ze helpt ze bij persoonlijke problemen maar er is gelukkig ook tijd voor mooie en vrolijke momenten.
Marja vertelt heel beeldend, je leeft mee met de hoofdpersoon Loes en de leerlingen van B1b.


2021-03-04 19:10:15 | By: Karen | Rating:
Als 12-jarige kwam ik bij Marja Vos in de brugklas. Een hele mooie tijd, zeker als je op zo'n grote school komt vanuit een veilige Basisschool.
Maar al lezend kwam ik stukken tegen die me gelijk weer terug herinnerde aan die leuke tijd. Het schoolkamp, leuke mentrixuurtjes. Een fijn boek om weer te lezen van mijn lerares Nederlands!

2013-11-30 13:33:41 | By: dewi | Rating:
Heb dit boekje gelezen en kreeg gelijk flashbacks terug naar mijn schooltijd. Zoveel herkenbare dingen.
Het is makkelijk te lezen en ook mijn kinderen vonden het een super leuk boek. Bedankt weer mevrouw Vos. ;)

2012-10-13 19:34:00 | By: Suzanne | Rating:
Ik zag mezelf weer door de school wandelen. Herkenbaar en leuk om de middelbare waar je zelf op gezeten hebt eens te zien vanuit de ogen van de leerkracht (mentrix). Ik werd er heel nieuwsgierig van.

2012-10-03 09:32:08 | By: Meike | Rating:
De mentrix van B1b is heel herkenbaar. Zelf ben ik al enige tijd van de middelbare school af, maar kan veel dingen terughalen door het boekje te lezen. Een leuk boekje wat je gemakkelijk doorleest.

2012-09-25 08:27:12 | By: Gerrit | Rating:
Ogen dicht en even heerlijk mijmeren over de fijne tijd die ik met u meegemaakt heb.
Alles is zo herkenbaar, alsof het zich vandaag afspeelt.
Jammer dat het voorbij is, maar de herinneringen staan gebeiteld op mijn harde schijf.

2012-06-17 19:21:30 | By: Ellen
Dit boekje zou iedere mentor moeten lezen. Heel leuk.

2012-05-21 11:19:14 | By: Marja
Ga voor meer informatie naar www.marjavos.nl

2011-10-12 17:38:12 | By: esther
Een goed boek waar je makkelijk doorheen leest. Een echte aanrader!

2011-10-05 18:33:18 | By: Peter
Dit boek is een aanrader voor alle (beginnende) docenten in het voortgezet onderwijs. Maar ook ouders met schoolgaande kinderen zullen er plezier aan belevenWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De mentrix van B1b

Author:

Marja Vos

Category:

Novels

Number of pages:

98

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

11-03-2011

ISBN:

978-94-617-6041-8 / 9789461760418

Price:

€ 16,45

Language

Dutch

Rating:

  • (10)