GUDU... SYU... SYU...

Orsine Koorndijk

Category: Miscellaneous

€ 17,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In een levendige correspondentie geeft Mye antwoord op de vragen van haar oude vriendin Gudu. Mye doet verslag van de ‘syu syu cultuur’ die in het Paramaribo van weleer heerste. Hierin spelen niet eerder vertelde, persoonlijke ervaringen uit het Katholieke meisjesinternaat in Paramaribo, een belangrijke rol. Myes ‘syu syu cultuur’ is er een die omgeven en in stand gehouden werd door de vele vrouwen die een belangrijke rol spelen: verschillende ouma’s, tantes en ook de katholieke inlandse zusters. Het verhaal speelt onder andere in de bekende volkswijk Frimangron. Beruchte Surinamers als Matsielinder passeren de revue in een meeslepende schets van het Surinaamse leven van de vorige eeuw.

From the book

Beste Gudu Rosie, Eindelijk heb ik tijd om je te schrijven. Door de vele gebeurtenissen, de mist van pijn en verwarring en de vele vragen die je aan mij stelde, ben ik niet in staat geweest om je eerder te antwoorden. Vriendin, ik heb in éxtacy geleefd.Tijd, kostbare tijd is mij ontnomen, maar ik leef nog. Herinneringen (misschien ook de jouwe) aan vroeger beheersen thans mijn leven. Het verleden, het heden en de toekomst zijn vervlochten en dansen een wilde dans voor mijn ogen. Het is moeilijk om alles te bevatten, maar ik probeer te begrijpen, opdat ook jij begrijpt. Ik denk met vreugde en verdriet aan de heuse bal maskweer die zich destijds voor onze ogen voltrok op Frimangron. De agersi’s, de odo’s, de vele actoren en hun spel waren een toneelspel van zwaar ka-liber welke zijn gelijke niet kent. Nu ik daarop terugblik, lijkt het allemaal zo onwerkelijk! Wie was echt en wat onecht? Ik weet nu, dat niets voor altijd verborgen blijft, althans als je je ogen en oren daarvoor niet sluit. Alles wat in het donker verscholen ligt, komt eens aan het licht. Dat licht zal verblindend schijnen. Onrechtvaardigheid en oneerlijkheid krijgen sooner or later hun verdiende loon. Immers, zoals wij van onze zichtbaren hebben geleerd, zijn onze onzichtbaren altijd aanwezig en getuige van alles om ons heen. Ik weet dat pijn, verdriet, vernedering, verwondering en verbijstering, maar ook vreugde, gelukzaligheid, blijdschap en opperste opwinding jouw pad hebben doorkruist. Wij weten het een en ander van elkaar. Althans dat hoop ik. Dit maakt dat, hoewel jij ervoor hebt gekozen om terug te gaan en daar te wonen, wij toch dichtbij elkaar zijn. Frimangron is gegrift in ons geheugen. Onze straat. Het Bronsplein. De buren.

About the author

"Ik ben geboren in Paramaribo in 1948. Midden jaren zestig emigreerde ik naar Nederland. In 1973 keerde ik terug naar Suriname om direct na de eerste militaire coup van 1980 weer naar Nederland te verhuizen. In Paramaribo studeerde ik af als onderwijzer, in Nederland doorliep ik achtereenvolgens de Sociale Academie; de Hogeschool Nijmegen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik ben o.a. werkzaam geweest als ouderenwerker en sociaal cultureel werker. In 2005 overleefde ik een hersenbloeding, waarvan ik momenteel revaliderend ben. Gudu..syu..syu is mijn debuut."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

GUDU... SYU... SYU...

Author:

Orsine Koorndijk

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

216

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

24-11-2007

ISBN:

978-90-883-4138-0 / 9789088341380

Price:

€ 17,95

Language

Dutch