Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Verborgen Tweestrijd

Auteur

Citty Koopal

Uitvoering
Paperback
Reviews
5 reviews
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Citty Koopal beschrijft in deze autobiografie haar jeugd, onder de naam Ciska. Het verhaal schetst een helder tijdsbeeld. Het verhaal van Ciska is met name kritiek op een (religieuze) cultuur waarin aandacht voor alles wat naar het seksuele zweemde, schandelijk werd geacht. Het samenspel tussen pedagogische methodes en culturele normen kon haar tot slachtoffer van kindermisbruik maken. Het feit dat de nieuwsmedia vol staan met verhalen over misbruik, toont aan dat dit onderwerp nog steeds actueel is. Het boek is in een levendige, goed leesbare stijl geschreven. Vaak gedetailleerd verhalend, soms schokkend, dan weer fijn humoristisch.

Over de auteur

"Naast mijn gezin was ik werkzaam als maatschappelijk werkende en gestalt therapeute. Een TV programma over kindermisbruik schokte me en haalde herinneringen naar boven uit mijn kindertijd. Wat gaat er verkeerd tijdens de opvoeding, dat kinderen zichzelf slecht voelen als ze misbruikt worden, vroeg ik me af. Ze zwijgen erover en beschermen zo de daders. Dit onderwerp moet beslist uit de taboesfeer! Om mijn aandeel daarin te leveren zette ik mijn geschiedenis op schrift."

Productinformatie

ISBN
9789461761477 / 978-94-617-6147-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-04-2011
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
274
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De volgende ochtend vertelde ik dat aan Mamma. Ze gilde toen dat ik een leugenaar was, een slecht kind en van de duivel bezeten. Ze zwaaide met haar lange vinger in mijn richting. Ik voelde me raar worden, kreeg buikpijn, kon bijna geen adem halen. Mij was gezegd dat ik altijd alles eerlijk moest vertellen en dat deed ik nu. Liegen was slecht, zei Mamma. En nu was ik ook een slecht kind als ik eerlijk was? Ik begreep het niet. Wat moest ik dan? Mamma had me geleerd dat ik beleefd moest zijn tegen grote mensen. Als ze tegen me praatten, mocht ik niet weg lopen en ik hoorde altijd te antwoorden. En netjes ‘dag’ zeggen als ik wegging. Ik werd misselijk. Ik was weggelopen bij Jos vandaan. Had hem geen antwoord gegeven en niet ‘dag’ gezegd. De gang leek een draaimolen. Nu was ik een slecht kind geworden. "Ik zal niet meer onbeleefd zijn, Mamma", fluisterde ik. Ik wilde een lieve Mamma, maar ze was héél boos! Ze liep naar de keuken. Stilletjes zat ik in een hoekje op de onderste trede van de trap. Strakjes kwam Pappa binnen en dan had hij een enorme honger... Daar hoorde ik hem al. Ze stonden te zoenen en Mamma zei giechelend: "Hè toe nou, Sacco, schei uit!" Toen Pappa de kamer binnenliep, ging ik er achter aan. "Pappa"? Ik stak mijn armen omhoog. Hij tilde me op zijn arm, knuffelde en kuste me. "Dag pop", zei hij. Mamma kwam er aan met een paar schalen. "Ga maar gauw zitten, pop", zei ze vrolijk. "We eten lekkere gebakken aardappeltjes. Speciaal voor jou gemaakt." Ik zuchtte van opluchting en klauterde op mijn stoel. Eerst was Mamma boos en nu was ze niet meer boos. Het werd weer licht om me heen.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Ben op 27-05-2011
Een vlot geschreven, soms geestig, soms droevig verhaal waarin het op indringende wijze steeds duidelijker wordt hoe negatieve aandacht en akelige ervaringen van een kind een heel leven kunnen beinvloeden. Knap is de wijze waarop de schrijfster zich opnieuw in haar kindzijn weet te verplaatsen.
Geschreven door Kees op 08-07-2011
Ik ben generatiegenoot van Cisca. Voor mij is veel herkenbaar van tijdsbeeld en opvoeding en het riep veel bij mij op. Citty is verbazend gedetailleerd: roots, wezen, de rol van moeder, vader, belangrijke ervaringen en personen, vriendenclubs, mannen/vrouwenbeelden, de naoorlogse christelijke cultuur, god, sex etc. Je bekijkt de wereld door je kind-ogen, ervaart die vanuit de overwegingen en keuzen van jou als kind, in de taal van de volwassene. Een knappe mix van binnen-, buiten- en tijdsbeeldperspectieven.
Ondanks je heftige ervaringen: overleven, aanpassen, zwijgen, pijn, leugens, hypocrisie, blijft je steeds nieuwsgierig, eigen-wijs, een vechter, op zoek naar natuurlijkheid en jezelf.

Geschreven door Puck van der Land op 16-07-2011
Een prachtig verhaal over het gezinsleven in de jaren 45-50, herkenbaar door alle details. Maar ook een triest verhaal over hoe de loyaliteit van een meisje zwaar op de proef wordt gesteld met name door haar moeder. Een verhaal dat duidelijk maakt hoe kinderen slachtoffer kunnen worden van pedofielen en daar soms een levenlang over zwijgen. Ciska's verhaal geeft antwoord op de vraag waarom hierover gezwegen wordt.
Geschreven door Nel op 20-07-2011
Dit boek beschrijft de ontwikkeling van een intelligent, talentvol meisje, met een onderzoekende geest, dat graag experimenteert. Koopal boekstaaft heel direct en specifiek haar herinneringen, zowel positieve als negatieve, vreugdevolle en verdrietige. Het lukt haar om het perspectief van het kind vast te houden, wat maakt dat de lezer zich met haar kan identificeren. Het leidde er toe, dat lezen voor mij spannend bleef. Dat de gedetailleerde geschiedenissen gaan niet vervelen, is een compliment voor de schrijfster. Het is een doorleeft verhaal. Hopelijk zal het lezers inzichten brengen over çoming of age' van anderen en zichzelf.
Geschreven door Marieke op 02-12-2011
Voor mij als dertiger geeft het een beeld over hoe het er in de jaren 50 aan toe ging. Ze beschrijft de nare dingen maar ook de mooie dingen die er in een leven kunnen gebeuren. Het is alsof je in het dagboek van Ciska leest. Een bijzonder meisje.