Cover voorkant
Toen de Kolenhaard nog brandde
Toen de Kolenhaard nog brandde

Toen de Kolenhaard nog brandde

Trudi Korthaus van Dreumel

Category: Novels
  • (1)

€ 18,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Tegen de achtergrond van een overwegend katholieke dorpsgemeenschap, waar God en gebod en de seizoenen het bestaan beheersten, beschrijft Trudi Korthaus van Dreumel het leven van een opgroeiend meisje. Zij droomt over een toekomst in de muziek, maar wordt door de omstandigheden gedwongen haar geluk ergens anders te vinden. De gebeurtenissen spelen zich af in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Hoe onwaarschijnlijk primitief de mensen toen ook leefden, het was de tijdgeest. Men wist niet beter of het hoorde zo.

From the book

Op een zonnige winterochtend was Ida alleen met Teddy in de keuken, terwijl hun moeder boven bezig was. Teddy zat op het potje en Ida vermaakte zich met een leeg garenklosje, waar een draadje doorheen geregen was. Door het draadje aan de uiteinden vast te houden, kon ze het klosje snel rond laten draaien, waar-door het een zoemend geluid maakte. Terwijl Ida het klosje liet zoemen, bewoog Teddy zich met potje en al voort over de met kokosmatten belegde keukenvloer, hetgeen een raspend geluid veroorzaakte. De betrekkelijke rust werd plotseling verstoord door een oorverdovend gebrul van Teddy. Ida keek op van haar bezig-heden en zag broertje op zijn potje voor het fornuis zitten. Het deurtje van de vuurmond stond helemaal open en de opeengetaste gloeiende kolen konden er elk ogenblik uitvallen. Teddy hield zijn hoofd een beetje schuin en schreeuwde het hele huis bij elkaar. Ida wilde haar moeder waarschuwen, maar toen ze de deur naar de gang opende, liep deze het meisje bijna omver.

About the author

"Ik ben tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in een dorp waar standsverschillen prominent aanwezig waren, waar de hoofdonderwijzer als een intellectueel beschouwd werd en waar de pastoor veel invloed had. Omdat ik tot een generatie behoor die de veranderingen in de maatschappij bewust heeft meegemaakt, wil ik via dit boek toekomstige generaties laten zien hoe het leven toen was en hoe snel de veranderingen in de maatschappij zich voltrokken hebben."

Reviews

2017-12-29 14:12:20 | By: Elly | Rating:
Bij toeval heb ik dit boek in handen gekregen en daar ben ik heel blij om. Ik heb het zelf met plezier en herkenning gelezen en het daarna stukken voor gelezen aan ouderen. Door de herkenbaarheid kwam er daarna meteen een gesprek op gang, waarbij vele herinneringen werden gedeeld.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Toen de Kolenhaard nog brandde

Author:

Trudi Korthaus van Dreumel

Category:

Novels

Number of pages:

248

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

25-01-2008

ISBN:

978-90-883-4232-5 / 9789088342325

Price:

€ 18,45

Language

Dutch

Rating:

  • (1)