Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Vaarwel Saramacca

Auteur

Jan Waller

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Jan is een nakomeling van een Hernhuttersfamilie. Zijn overgrootmoeder stond aan het hoofd van deze familie die in de tweede helft van de negentiende eeuw een plantage oprichtte aan de benedenloop van de Saramacca. Jan zelf is op Batavia in 1936 geboren, nadat zijn vader van zijn Creoolse vrouw was gescheiden. Door de oorlog en de barre omstandigheden komen zijn beide ouders te overlijden en moet Jan als wees zijn erkenning aanvechten. Hij voelt zich verscheurd tussen zijn geboorteland en Suriname. Na zijn studie in Nederland vertrekt Jan met zijn gezin naar de Nederlandse Antillen waar hij een korte tijd later zijn afkomst in Suriname weer opzoekt.

Over de auteur

"Nadat ik de Handelsschool had doorlopen, huwde ik twee jaar later mijn huidige vrouw. We waren om politieke redenen genoodzaakt ons geboorteland te verlaten en we vestigden ons met ons dochtertje in Amsterdam. In verband met een tijdelijke ambt verhuisden we in de jaren zeventig naar de Nederlandse Antillen. In die jaren maakte ik voor het eerst kennis met mijn nichtjes en neefjes in Suriname. Dit blijkt een grote inspiratiebron te zijn geweest voor dit boek."

Productinformatie

ISBN
9789461765666 / 978-94-617-6566-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-10-2011
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
88
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Intussen had hun halfbroer Johan, die ook uit Suriname was vertrokken, een betrekking als administrateur op een onderneming in Aceh op Sumatra aanvaard. Johan was gehuwd en had eerst een kind geadopteerd, een zoon die Theo werd genoemd. Johan en zijn vrouw kregen later nog hun eigen natuurlijke kind, ook een zoon, die Jan werd genoemd. Mijn vader waagde het kort na de Eerste Wereldoorlog om op Balikpapan op het eiland Borneo een transportbedrijf op te richten, dat het transport van materiaal verzorgde voor de Bataafse Petroleum Maatschappij, vanuit de haven en omgekeerd. Zijn onderneming legde hem geen windeieren en binnen enkele jaren had hij een redelijk inkomen verdiend, dat hem in staat stelde een welgestelde levensstandaard op te bouwen. Nadat Tjalie en Suzanne zich met hun twee oudste kinderen, Ernestine (Tine) van 6 jaar en Edmund (Ed) van 5 jaar, in 1918 op Balikpapan hadden gevestigd, werd het gezin in de daaropvolgende vijf jaren nog uitgebreid met drie kinderen. Twee zoons en een dochter, namelijk Max, Frits en Jeannette (Netty). Nog kort voor de geboorte van hun jongste zoon, kon Tjalie zich veroorloven om in 1923 met zijn gezin op vakantie naar Europa te gaan.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Patricia Waller op 06-06-2013
Belevingen & herinneringen van mijn vader die alleen in het gedachtegoed je bezig kunnen houden heeft hij in het boek goed weten neer te zetten. Ben enorm trots hem.
door Johan en Hennie Westerveld. op 30-01-2021
Door toeval dit boekje op internet gevonden en met heel veel plezier en heimwee naar die prachtige tijd in de tropen gelezen.
Jan, Vicky en hun vier prachtige en welopgevoede kinderen waren onze overburen op Curaçao. Jan kon zo mooi vertellen over Java dat je alles zag.
We hebben dan ook erg van zijn boekje genoten.