Cover voorkant
Hr.Ms. Holland
Hr.Ms. Holland

Hr.Ms. Holland

Henk Brobbel

Category: Biographies
  • (3)

€ 21,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Persoonlijke notities over het leven en werken aan boord van een onderzeebootjager van de Koninklijke Marine in de periode 1974-1976, een tijdvak waarin onze marine soms wel bekend stond als "Woodstock Navy". Het was de soultijd, hippies met wijde broekspijpen en lange haren, maar ook: energiecrisis en "koude oorlog", welk aspect goeddeels op de achtergrond blijft. Er was geen sprake van vredesmissies, noch van echte crisissituaties. Ondanks dat was het aan boord toch niet altijd "rozengeur en maneschijn"...

From the book

Voor wie het nog niet weet: Uit de oorspronkelijke "jager op torpedoboten" werd na 1900 een snelvarend en veelzijdig scheepstype ontwikkeld welke in vrijwel elke marine van enige omvang was aan te treffen. Enige tijd voor de 2e Wereldoorlog werden verscheidene torpedobootjagers geschikt gemaakt voor o.m. escortetaken, luchtverdediging en onderzeebootbestrijding. Hieruit ontstonden verscheidene grotere typen destroyers. Deze ontwikkeling is na de 2e wereldoorlog voortgezet. Bij de Koninklijke Marine kwam het accent toen op onderzeebootbestrijding te liggen en werden de oorspronkelijke torpedobootjagers in de jaren ’50 van de 20e eeuw vervangen door schepen die als onderzeebootjagers, verdeeld in een A en B klasse in de boeken werden gezet, hoewel het ook volwaardige artillerieschepen zijn geworden. Gesproken kan worden van een geslaagd Nederlands scheepsontwerp, waarmee de Koninklijke Marine gedurende een periode van bijna 28 jaar tijdens vlootmanoeuvres en buitenlands vlagvertoon goed voor de dag zou komen, zodanig, dat acht van de oorspronkelijke twaalf onderzeebootjagers na hun diensttijd onder Nederlandse vlag naar het buitenland konden worden verkocht om aldaar tot op een respectabele leeftijd een 2e leven te leiden. Met het uit dienst stellen van de laatste B-jager, Hr.Ms.OVERIJSSEL op 11 juni 1982, eindigde het Nederlandse jagertijdperk.

About the author

"Als geboren "haringkop" (Vlaardingen) en later woonachtig in Maassluis kon het bijna niet anders of ik kreeg een "tik" van de zee. Het werd echter niet monsteren op haringtrawlers of zeeslepers, maar mijn werkgever werd de Koninklijke Marine in de periode 1973-1979. Ik werd geplaatst op Hr.Ms. onderzeebootjager Holland. Later ook op andere schepen. Na het eindigen van mijn diensttijd ben ik overgestapt naar het (Rijks)Loodswezen en ben aldus trouw gebleven aan de zee."

Reviews

2020-11-30 09:21:29 | By: Frank Peeters | Rating:
Vlot en met veel onderkoelde humor geschreven. Geeft naar mijn idee een realistisch beeld van het leven aan boord van een marineschip en is tevens een tijdsdocument van de jaren 70 in Nederland. Jammer dat de aan boord gemaakte foto's waarover in het boek gesproken wordt niet zijn opgenomen. Voor een leek zoals ik zou een lijst met marine afkortingen een welkome aanvulling zijn.

2015-01-22 13:57:59 | By: Cees Pijnappels | Rating:
Dit boek is geschreven in de tijd dat ik aan boord van dit schip zat.
In 1 keer uitgelezen, kippenvel bij de herinneringen.
Chapeau.

2011-08-09 14:01:55 | By: Cees Pijnappels
Dit boek is erg vlot weg te lezen.
De situaties aan boord zijn goed en duidelijk omschreven, het is alsof ik weer terug ben op "De Parel"
Hulde aan de schrijverWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hr.Ms. Holland

Author:

Henk Brobbel

Category:

Biographies

Number of pages:

264

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

15-02-2008

ISBN:

978-90-883-4282-0 / 9789088342820

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (3)