Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De jongen is acht

Auteur

Ad van Veen

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,2 / 5 (13 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

David is acht als hij diverse keren seksueel wordt misbruikt. Vanaf dat moment is ‘zwijgen en aan niemand vertellen’ zijn motto. Dit boek volgt David door de jaren heen, zijn jeugd, zijn vrienden, zijn eerste verliefdheid. Steeds weer steekt het verleden de kop op, tot hij op latere leeftijd het plan opvat de confrontatie aan te gaan met een van degenen die hem ooit seksueel misbruikte. Dan blijkt dat het verleden veel meer geheimen heeft dan hij ooit gedacht had. Pas na wéér een afgrijselijke gebeurtenis in zijn leven beseft hij dat hij vanaf dat moment geen acht meer is.

Over de auteur

"Ik schrijf al geruime tijd columns, korte verhalen en recensies voor kranten, tijdschriften en radioprogramma’s. Aan het schrijven van een wat langer verhaal ben ik pas enige jaren geleden gaan denken. Toen ik eenmaal de sfeer, de verhaallijn en uiteraard de uitermate onverwachte ontknoping duidelijk voor de geest had, ben ik begonnen. Het is een spannend en aangrijpend verhaal geworden met als rode draad een helaas nog altijd actueel onderwerp: seksueel kindermisbruik."

Productinformatie

ISBN
9789461768308 / 978-94-617-6830-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-03-2012
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
162
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Eveline staat op en loopt naar David toe. Ze snikt: ‘En ik zat daar in die auto, gewoon te wachten tot ze terugkwam. Ik.... oh, mijn God, David, wat moeten we doen?’ Davids hersenen draaien op volle toeren. Renate bellen? Nee. De politie bellen? En dan? Niemand bellen? Hij krijgt het gevoel of er elk moment iemand op de voordeur kan bonken. Het idee beangstigt hem als in een spannende thriller. Waar is Renate nu? Wat doet ze, wat denkt ze, wat...wat...? David kan zijn gedachten niet meer ordenen. Signalement, kenteken, vergiftiging, opsporingsbericht, Haarlem, arrestatie, alles suist door zijn hoofd. Losse woorden vallen elkaar aan en schreeuwen om geordend te worden. Alleen zijn hersens kunnen het niet aan. Hij opent de balkondeur, loopt naar buiten en zuigt zijn longen vol koude lucht. En nog een keer en nog een keer. De avond is stil en donker als zijn hart. Dan loopt hij naar binnen. Hij omhelst Eveline en drukt haar stevig tegen zich aan. Ze rilt en ze voelen beiden elkaars ijzige kou. Het is kwart over twee. Eveline en David zitten op bed. Er zijn geen woorden meer, hun verbijstering is langzaam van gedaante veranderd. Momenten van rationeel denken werden enkele seconden later weer tenietgedaan door heftige golven van emoties. Eveline huilt nu niet meer. David zou willen dat hij kon huilen. Dan opeens klinkt als een ijselijke schreeuw in de nacht de telefoon. Eveline geeft een gil. Het indringende geluid lijkt hen bij de keel te grijpen. Ze kijken elkaar aan als door de bliksem getroffen. David weet dat als hij nu de hoorn oppakt hij geen woord zal kunnen uitbrengen. Toch staat hij op, loopt langzaam naar de telefoon en neemt op. ‘Met David’, weet hij schor uit te brengen.

Reviews (13)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Anneke op 21-04-2012
Een reuze verrassend plot, moet ik zeggen. Had ik niet verwacht.
Geschreven door Jeanette op 15-05-2012
Heb het boek gelezen, bijzonder verhaal. Vond het fijn geschreven, soms ook beklemmend, sfeerbeeld heel sprekend, mooie zinnen. Ademloos in één ruk uitgelezen en inderdaad een verrassend einde! Complimenten
Geschreven door Freek op 27-05-2012
Gisterenmiddag per post het boek ontvangen. Ik ben er meteen in begonnen en heb het in één adem uitgelezen: vanaf de eerste tot de laatste bladzijde heeft het me geboeid. Het is een zeer boeiend verhaal, knap opgebouw rond een intrige waarvan ik tot de laatste drie bladzijden de ontknoping niet had verwacht. Ik werd al lezende dieper meegevoerd in de ziel van de jongen/man die de hoofdpersoon is. Hier moeten haast wel autobiografische gegevens aan ten grondslag liggen. Er spreekt een zodanig psychologisch invoelend vermogen uit het verhaal. Veel bewondering dus en ik kijk uit naar een volgende titel.
Geschreven door M.P.O. Books (thrillerauteur van onder meer Bij ve op 17-06-2012
Ad van Veen ken ik nog uit de begindagen van mijn carriére als schrijver, toen hij als programmamaker bij Radio Soest een boekenprogramma presenteerde waarin ik te gast was. Al voor die tijd won hij in zijn woonplaats Soest twee keer een literaire wedstrijd. Nu is er dan De jongen is acht, zijn debuutroman over David die op achtjarige leeftijd seksueel wordt misbruikt door een winkelmeisje en een oom. Hij logeert dan in de zomermaanden bij zijn oom en tante in Laren. In de jaren daarna werpen de gebeurtenissen uit die zomer een schaduw over zijn leven. Van Veen wisselt deze verhaallijn over de opgroeiende David af met passages waarin David een volwassen man van circa dertig is. Hij heeft zich voorgenomen het winkelmeisje van toen op te zoeken. Zijn vrouw, Eveline, raadt het hem af. Er zal niets goeds van komen.

Dat Ad van Veen kan schrijven staat vast, na lezing van De Jongen is acht. Zijn schrijfstijl maakt een volwassen indruk en het verhaal is met groot inlevingsvermogen opgetekend. Het wekt zelfs de indruk dat dit geen fictie is, maar gebaseerd is op waargebeurde feiten. Vooral het gegeven dat achtjarige David een erectie krijgt, geslachtsgemeenschap heeft en wellicht zelfs een zaadlozing, doet dit vermoeden. Dat laatste, de zaadlozing, wordt gesuggereerd door het winkelmeisje Anita - Nu mag je me ook schoonmaken, David. Ja, daar waar je het ook vies gemaakt hebt. Dat is opmerkelijk. Hoewel een erectie al op jonge leeftijd kan voorkomen - als ik Wikipedia mag geloven kan het zelfs bij baby´s - is dat bij de zaadlozing niet zo. Die komt pas met de puberteit op gang. Is hier sprake van een biologische uitzondering. Een vroegrijpe jongen. Zoiets verzin je in fictie volgens mij niet.

Eigenbeheeruitgeverij Boekscout presenteert De jongen is acht als een thriller. De flaptekst roep ook zulke verwachtingen op. Die maakt het boek echter niet waar. Er is feitelijk geen spoor van een misdadig intrige. Het verhaal biedt wel mogelijkheden om de lezer een gevoel van naderend onheil te bezorgen, maar Van Veen schrijft een ander boek. Het gaat hier over seksueel misbruik en over hoe David door de jaren heen met deze tragedie is omgesprongen, over hoe het zijn leven heeft beperkt. Het gaat over verwerking. Dat zijn geen thrillermotieven. Qua opzet doet het daarom meer denken aan De Aanslag van Harry Mulisch, waar in het begin de catastrofe plaatsvindt, waarna de rest van het boek is gewijd aan de duiding van die catastrofe. Ad van Veen laat in elk geval zien hoe verstrekkend de gevolgen van misbruik zijn.
Geschreven door Dick op 17-06-2012
Wat een verhaal zeg! Wat een intrige. Wat een heftigheid. En wat een hoeveelheid kwade en goede seks. Wat een timing in de verhaallijnen. Samenvattend - mijn complimenten, ik wacht op je volgende thriller. Doorgaan!!
Geschreven door Arnold op 28-06-2012
Het is een geweldig boek. Een echt talent. Het is zeer gevoelig geschreven en de psychologie aangehaald in het boek, klopt goed. Excellent.
Ik ben zelfs tot de conclusie gekomen dat de schrijver het zelf moet hebben meegemaakt, om het zo goed te kunnen overzetten in woorden. Maar ik hoop het niet voor hem!
Ga door met schrijven en laat me onmiddellijk weten als er weer een boek klaar ligt.
Geschreven door Attorama op 29-06-2012
Al eerder aangekondigd, maar nu pas aan toegekomen: 'De jongen is acht' van Ad van Veen. Een thriller tegen de achtergrond van kindermisbruik. Zo’n 25 jaar na het slachtoffer geworden te zijn van seksueel misbruik, besluit hoofdpersoon David om de dader te confronteren. Door middel van flashbacks wordt aangetoond hoe het misbruik David zijn hele leven lang heeft achtervolgd. In het heden volgt de lezer de stappen die David zet om de confrontatie aan te gaan.

'De jongen is acht' leest als een typische debuutroman. Ik zie bijvoorbeeld een aantal voorbeelden van vertelmanieren die ik zelf ook heb toegepast in mijn eigen poging een manuscript te schrijven. Van Veen weet de lezer af en toe heerlijk op het verkeerde been te zetten. Met het onderwerp van misbruik gaan direct bij de lezer de alarmbellen af wanneer er geestelijken ter sprake komen, maar Van Veen weer hier een originele draai aan te geven.

Dat op het verkeerde been zetten voert Van Veen ook door in het einde van 'De jongen is acht'. Dat geeft de roman een onverwacht einde. In eerste instantie gaf mij dat een onbevredigend gevoel; iets wat de ontwikkeling van de hoofdpersoon op een abrupte, onverwachte manier stokte. Na enkele dagen laten bezinken besefte ik echter dat dit de enige logische manier was waarop het boek kon eindigen.

Dat gezegd, 'De jongen is acht' prikkelt mijn nieuwsgierigheid op een manier zoals geen ander boek dat doet. Vanwege mijn band met de auteur kan ik er gemakkelijk een aantal autobiografische onderdelen uit halen. Bij de verwijzingen naar Ibiza, Paramaribo en een bruiloft in een kasteel weet ik bijvoorbeeld meteen op welke ware gebeurtenissen deze gebaseerd zijn. Dat roept bij mij dan natuurlijk de vraag op of er nog meer delen van autobiografisch zijn. Dat maakt 'De jongen is acht' tot een intrigerend, maar verontrustend boek.

http://attorama.blogspot.nl/2012/06/ad-van-veen-de-jongen-is-acht.html
door Andries op 16-01-2013
Het is heerlijk om een boek te lezen, waarin de rijkdom van de Nederlandse taal ten volle wordt benut en het verbeeldingsvermogen van de lezer prikkelt door het gebruik van alle zintuiglijke waarnemingen en gewaarwoordingen. De verhaallijn is door de spreektaal goed te volgen en vast te houden, waardoor het voor mij eveneens boeiend bleef om te lezen. Ook de worsteling van 8-jarige David met de gevolgen van de traumatische gebeurtenis, de seksuele handelingen met de 15/16-jarige Anita, komen in de levensgeschiedenis van David weer terug als het gaat om personen die hij ontmoet en kan vertrouwen, met name zijn levenspartner Eveline.

De koppeling van de gebeurtenis met Anita met het onweer en de broeiige warmte vind ik als beeld goed gevonden vanwege het onheilspellende karakter.

Merkwaardig in het verhaal vind ik dat de seksuele handelingen met oom Thijs niet tot een trauma, analoog aan dat van Anita, heeft geleid. Als ik op bladzijde 106 lees oom Thijs "ging zelfs bij mij naar binnen" dan associeer ik dat met oraal of anaal. Dat is voor een jongen van 8 een heftige gebeurtenis, die normaliter zijn sporen moet nalaten. Dat had dan moeten blijken in zijn ontmoeting met de homo Jeroen in Utrecht. Hij deelt samen met hem het bed en tolereert de lichamelijke aanrakingen zonder angstgevoelens.

De thriller zit in de ontknoping aan het eind van het boek met de moord en zelfmoord. Dat is het verrassende slot, dat jarenlange wraakgevoelens tot uitbarsting kunnen komen.

De psychologie van de verhouding tussen oom Thijs en Anita zou nog een verhaallijn kunnen opleveren. Is die Anita de kwade genius van het seksueel misbruik of was zij het excuus voor oom Thijs om zijn pedofiele neigingen te kunnen praktiseren?

Als gewezen hulpverlener kan ik alleen maar bevestigen, dat seksueel misbruik van kinderen ernstige gevolgen kan hebben voor de rest van hun leven. Alle misbruik van kinderen kan dat hebben, alleen de seksuele dimensie ervan staat voluit in de publieke belangstelling vanwege de excessen, mede door het internet en de grootschaligheid van het misbruik.

Ik heb praktiserende pedofilie altijd afgekeurd, ook de laatste kwart van de jaren zestig vorige eeuw, toen in bepaalde progressieve kringen het mode werd om pedofielen omgang te laten hebben met kinderen. De seksuele revolutie van die tijd met de mentaliteit van "alles kan en mag" is te ver doorgeschoten wat de pedofilie betreft. Gelukkig bestaat er tegenwoordig openheid daarover, waardoor zaken aan het licht komen en bespreekbaar zijn, dit in tegenstelling tot de jaren voor de seksuele revolutie. Recent voorbeeld hiervan is het seksueel kindermisbruik binnen (katholieke) instituties in veel landen.

Misbruik van kinderen zal helaas nooit te voorkomen zijn. maar het bewustworden van de gevaren van misbruik is van allergrootste belang. Met het boek draagt de auteur daar een steentje aan bij, ook in het herkennen van de signalen daarvan.
door Ivonne Meeuwsen op 21-05-2013
Een spannend boek, eigenlijk een soort jongensroman, al bestaat dat genre nog niet. In elk geval een boek waarin je door wilt lezen, benieuwd bent naar de ontknoping.
door Ivonne Meeuwsen op 07-06-2013
Mijn vorige review was door tijdgebrek erg kort. Nu ik meer tijd heb, een wat meer inhoudelijk verhaal:

Het verhaal van een jongen die misbruikt wordt, wanneer hij op vakantie is en bij zijn oom logeert. De jongen heeft absoluut geen ervaring met seksualiteit en wat hem overkomt vindt hij zowel spannend als beangstigend. Er is sprake van twee daders, eerst een vrouw en daarna nog een man. Het verhaal leest als een spannend jongensboek. De spanning en de verwarring van de jongen is goed voelbaar en het verhaal nodigt uit tot verder lezen tot de dodelijke ontknoping.

Seksueel misbruik in de hoofdrol

Eigenlijk begint ‘De jongen is acht’ als een soort ‘jongensroman’ al geloof ik niet dat dat genre officieel bestaat. Gaandeweg, als de jongen volwassen wordt komen een aantal thema’s aan de orde die te maken hebben met de lange termijn effecten van seksueel misbruik. Gedurende de pubertijd de onzekerheid op seksueel gebied, flashbacks tijdens (pogingen tot) seks en ook een lichte twijfel over de eigen seksuele voorkeur. Bij volwassenheid komen ook de problemen op het relationele vlak aan bod.

De moeilijk invoelbare fascinatie voor een ontmoeting met een van de daders, zorgt voor conflicten met zijn partner, waardoor hij zijn relatie op het spel zet. Hier verandert het boek van toon en wordt de sfeer gaandeweg grimmiger. Ik ben zelf geen fan van thrillers en het spannende einde van het boek komt mij een beetje gezocht voor. Maar wellicht dat fans van het genre er juist van zullen smullen.

Het karakter en de ontwikkeling van de jongen is goed uitgewerkt. De karakters van anderen in het boek blijven wat vlak. Al met al een goede jongensroman, leuk om te lezen. Het geeft een goede indruk in wat seksueel misbruik, specifiek bij jongens, voor gevolgen kan hebben.


door Karin Kamminga op 23-07-2013
Leest heerlijk weg. Vlot geschreven en door deze vaart blijft het spanningsveld mooi aanwezig. Ik kreeg de neiging om dat takke-wijf te wurgen, net als de hoofdpersoon en dat is goed toch? Het verhaal lijkt zo autobiografisch dat het zomaar eens werkelijkheid kan zijn. Als thriller vind ik het minder geslaagd maar dat is puur persoonlijk. Een roman over seksueel misbruik, dat is het voor mij.
door ria van halderen op 25-11-2015
Ik heb "De jongen is acht" in een adem uitgelezen. Het is een indrukwekkend verhaal en het heeft me ontzettend geboeid. Tegelijkertijd afschuwelijk dat deze dingen nog zo vaak gebeuren en mensen met zo'n ervaring door het leven moeten gaan. Respect voor de moed om daarom de confrontatie aan te gaan! Mooi omschreven!
door Bob op 01-12-2017
Het is vlot en mooi beschreven en is mij zelf ook overkomen als jongen van 7 jaar door 2 Jappanse soldaten in het Jappenkamp in Ned.Indië.Heb 73 jaar geheim gehouden,nu ben ik 80-jaar.Nooit aan mijn ouders -zusters en kinderen verteld.
Tot afgelopen zomer -2017 heb ik de kinderen en zusters mijn geheim wat mij in het kamp is overkomen toch maar verteld.Ik huilde als een klein kind,wat toen niet kon van de schrik pijn en angst.Maar het is nu uit;ook mijn ex-vrouw heb ik nooit willen vertellen en daardoor is het huwelijk nooit goed geweest . Maar de pijn van binnen,de angst en leed , blijft toch nog.Dit gaat nooit meer over.Mijn hele leven voelde ik me ongelukkig,ondanks ik in behandeling ben geweest van een Psycholoog - Psychiater - Maatschappelijk werker en Therapeut heb gehad.
Ik heb dit boek ook in één keer uitgelezen,mijn complimenten hiervoor,het is heel goed in de verhaallijn.TOPPIE !!!

Ook van deze auteur