Novemberavond

Pieter van Zeeland

Categorie: Biografieën

€ 17,45
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Als het huwelijk van Pieter van Zeeland en zijn Sanne kinderloos blijft, denkt Pieter aan adoptie. Sanne is nog niet zo ver. Later stemt zij, nog niet van harte, toch met het plan in. Vanaf dat moment raken zij in een stroomversnelling van emoties. De adoptie van Bart en zijn zusje Lieke lijkt het geluk aanvankelijk aan hun zijde te brengen. Maar dat verandert als Bart zich tegen zijn vader keert. De toenemende druk wordt het gezin fataal. Aan het eind van dit waargebeurde verhaal, waarin overleven een sleutelwoord is, wordt duidelijk dat er alleen maar verliezers zijn.

Uit het boek

Sanne drukte het breekbare mensje tegen zich aan. Het klemde zich aan haar vast en even wist ik niet of ik blij of verdrietig moest zijn. Zachtjes, bijna zonder het aan te raken, beroerde mijn veel te grote hand het kleine hoofdje met de zwarte donzige haartjes, ik probeerde naar hem te lachen, maar mijn lach was niet echt, het was hooguit een pijnlijke grimas en er kwam dan ook geen lach terug. Ik zag zijn mooi gevormde oortjes, zijn neusje, de nageltjes aan zijn ragfijne vingertjes, alles aan hem was onvoorstelbaar klein en kwetsbaar. En ondanks dat hij niet lachte gaf hij mij iets, iets dat mij gelukkig maakte, hij liet zich mijn liefkozingen welgevallen, hij stond mij toe hem lief te vinden. Slechts een paar van die minuten waren ons gegund, een paar minuten waarin geen woord gesproken werd, toen maakte de vrouw een eind aan de euforie door de handelswaar resoluut weer af te pakken en er mee weg te benen. Ongevraagd volgden wij haar naar een koud en somber zijkamertje waar één klein raampje en een half dichtgeschoven haveloos gordijn nauwelijks daglicht binnenlieten. Er was geen vloerbedekking en er was ook geen meubilair, op de grijze betonnen vloer stond slechts een oude kinderwagen. Ze legde hem er op zijn buik in en dekte hem toe met een lakentje. De overgang moest groot zijn, want Bart, het kleintje, ons kleintje, zette het op een huilen en omdat mevrouw Verpoorten in de verste verte geen aanstalten maakte om hem te troosten, deed Sanne het. Ze streek zachtjes over zijn kleine hoofdje en zong een liedje voor hem. Het hielp, het huilen ging over in zachtjes snikken, hij luisterde. Toen vond zijn meesteres het welletjes, zij verliet het kamertje en maande ons haar te volgen.

Over de auteur

"Ik had een verhaal te vertellen. Het onderwerp was er al langer, slechts de tijd ontbrak. Na mijn pensionering moest het er maar van komen en tussen lange fietstochten, hardlopen en skiën door, groeide het manuscript. Al schrijvend beleefde ik de jaren met mijn aan een persoonlijkheidsstoornis lijdende zoon Bart, in alle hevigheid opnieuw. Een meeslepend verhaal, dat regelmatig tot nadenken stemt."

Reviews

2012-08-11 21:37:41 | Door: Paul
In een keer uitgelezen ...wat een aangrijpend verhaal. Indrukwekkend, mooi geschreven. Eerst maar eens laten bezinken...hoeveel ellende kan een mens tegenkomen...dit verzin je niet.

2012-05-09 13:31:36 | Door: Linda van Toor
Een boek waar als je er eenmaal aan begint het wegleggen daarvan een opgave wordt. Telkens dacht je... nog één bladzijde... Een verhaal waar je verdriet, onmacht en liefde voelt van alle betrokkenen, al uitten ze het op heel verschillende manieren. Het belang van (h)erkenning van een persoonlijkheidsstoornis komt in dit verhaal naar voren, net als de onzekerheid, woede en verlorenheid die erbij komt. Kortom een pakkend verhaal.

2012-05-01 18:36:54 | Door: Lia Vonk
Als je aan dit boek begint kun je niet meer ophouden met lezen. Dit is zo ongelooflijk, maar helaas wel echt gebeurd. Buitengewoon goed geschreven. Dit verhaal laat zien welke impact depressie en vooral borderline op een gezin kunnen hebben en dat pedofilie ook in de hoogste kringen van onze samenleving voorkomt. Een indrukwekkend verhaal waar je nog lang over nadenkt.

2012-04-23 09:45:47 | Door: anneke kersten
ik ben erg onder de indruk van al het waar gebeuren plus zeer fraaie schrijfstijlSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Novemberavond

Auteur:

Pieter van Zeeland

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

178

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

30-03-2012

ISBN:

978-94-6176-894-0 / 9789461768940

Vaste prijs:

€ 17,45

Taal

Nederlands