Cover voorkant
Mattenkloppen
Mattenkloppen

Mattenkloppen

Helena Schuemie

Category: Biographies
  • (2)

€ 17,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Mattenkloppen is het verhaal over het dagelijks leven van een meisje uit een doorsnee gezin in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als de oorlog begint is ze elf jaar en ze leeft dus een groot deel van haar tienertijd in onderdrukking. Kinderen leren snel wat niet en wat wel gezegd mag worden. Ze worden meesters in het omgaan met verboden zaken en vinden daar slimme oplossingen voor. In Mattenkloppen wordt duidelijk dat angst en beklemming in tijden van onderdrukking worden afgewisseld met een gevoel van saamhorigheid. Door die oorlogsjaren heen loopt het verlangen naar vrijheid. En dat is ook de boodschap van de auteur: vrijheid is een groot goed, laten we dat streng bewaken.

From the book

We lopen verder, zomaar een richting op en hopen langs boerderijen te komen waar we meer geluk zullen hebben. De eerste is een kleine boerenhoeve. We kloppen aan en na enig gestommel gaat de lage deur een klein stukje open. Er verschijnt een oude man in de deuropening. We vragen hem of hij levensmiddelen te koop heeft. Met een barse stem zegt hij: "Nee, hier is niets meer te koop," dan gooit hij de deur met een smak dicht. We blijven verbouwereerd naar de deur staren. "Een beetje vriendelijker kan ook wel", is het enige dat we opmerken. We lopen moedeloos verder. De boeren zijn het kennelijk zat om horden mensen aan de deur te krijgen die allemaal om eten komen vragen. Het is wel te begrijpen, maar is het niet een plicht om je medemens van de hongersdood te redden? We spreken af om het nog bij een boerderij te proberen. We voelen ons op een of andere manier bedelaars. We nemen bij een paddenstoel met een wegaanduiding de richting naar Deventer en zullen wel merken of we langs een boerderij komen. We hebben geluk, in de verte zien we aan een zijweg een klein boerenhuis staan. Daar gaan we nog een keer ons geluk beproeven. Gelukkig zijn de mensen waar we aankloppen hier heel vriendelijk. We mogen binnen komen om ons te warmen en we krijgen een kom warme melk van hun eigen koe. De oude boerin vraagt of we een snee brood lusten, dat slaan we niet af. Het zelfgebakken brood smaakt ons uitstekend. Dan vragen we bescheiden of we een brood van hen kunnen kopen. Van kopen is geen sprake, we krijgen ieder een prachtig, groot wit brood om mee te nemen voor onze hongerige familie thuis. De broden worden zorgvuldig ingepakt en we stoppen ze goed weg in onze tassen. We nemen ontroerd afscheid van deze lieve mensen en besluiten dan om naar Deventer terug te lopen om ons overnachtingadres te gaan zoeken. Het is alweer een eind in de middag en het wordt ’s avonds al vroeg donker. We willen bij avond niet verdwalen in een vreemde stad.

About the author

"Ik ben in 1929 in Den Haag geboren en groeide op in een gezin met vijf kinderen. Na de oorlog volgde ik de opleiding voor kleuterleidster. Tot mijn huwelijk heb ik vijf jaar in den Haag voor de klas gestaan. Na zestien jaar huisvrouw en moeder geweest te zijn, werd ik in Rijswijk opnieuw aangesteld als kleuterleidster. Daar heb ik vijftien jaar met plezier gewerkt. Na mijn pensionering ben ik gaan schrijven."

Reviews

2017-07-04 22:18:18 | By: Paul Balzouman | Rating:
Een vlot geschreven, realistisch verhaal van een doorsnee gezin in oorlogstijd. Het verhaal wordt verteld door een meisje van elf jaar, dat in de geschiedenis meegroeit tot puber van zestien jaar. Vanaf twaalfjarige tot tachtigers

2013-07-04 23:17:35 | By: H.G.M. Scheurink | Rating:
Een heel goed boek wat ik iedereen kan aan bevelen.
Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Mattenkloppen

Author:

Helena Schuemie

Category:

Biographies

Number of pages:

194

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

04-04-2008

ISBN:

978-90-883-4287-5 / 9789088342875

Price:

€ 17,45

Language

Dutch

Rating:

  • (2)