Septische shock

Idelette Nutma-Bade

Category: Health

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Septische shock en ernstige sepsis, ook wel ernstige bloedvergiftiging genoemd, vormen de derde doodsoorzaak in Nederland. De overlevenden en hun naasten hebben vaak een lange herstelweg te gaan. IC en kritieke ziekte trekken diepe sporen; ze kunnen een ander mens van je maken. Over sepsis/IC en hun effecten is veelal weinig (informatie) bekend en de behoefte aan nazorg wordt dikwijls onderschat. Dit boek wil dat veranderen, om (ex-)patiënten en naasten tot steun te zijn en de kennis onder hulpverleners te vergroten. Het boek is compleet; behandelt fysieke, psychosociale en geestelijke aspecten, biedt handreikingen en bemoediging en is doorspekt met praktijkervaringen.

From the book

Een patiënt aan het woord: "Ik heb wel drie rare dromen gehad, die voor mijn gevoel aldoor terug kwamen. Die weet ik nog! Ik lag alleen op een kamer. Ik wilde het liefst dat iemand aan mijn bed zat. Ik lag, toen de beademing was verwijderd, aldoor te roepen: "Hallo is daar iemand?" De verpleging heeft toen de lamellen voor me open gedaan, zodat ik wat mensen voorbij zag lopen. Ik dacht dat ik in de verte een romp zag hangen zonder armen en benen. Ook hoorde ik Spaanse muziek. Het zal de psychose wel zijn geweest." (Anneke) Natuurlijk wordt dit, zoals eerder uitgelegd, veroorzaakt door het delier (verstoringen in de hersenen) en het vervormde beeld dat je daardoor van de werkelijkheid hebt, maar je kunt het zelf niet corrigeren. Het kan lijken alsof je er helemaal alleen voor staat: begrijpen ze me dan niet? "Toen ik wakker werd kon ik helemaal niets meer bewegen. Ik was vooral de eerste drie, vier dagen erg angstig. Ik heb constant liggen roepen en werd alleen maar rustig als er iemand naast me zat. Ik had wanen kort nadat ik was ontwaakt. Dacht dat de maffia een deel van het ziekenhuis in beslag had genomen om al het eten en drinken uit het ziekenhuis daar te verzamelen en te verkopen. Van de broeder in de nachtdienst dacht ik dat hij ook in de organisatie zat." (Anneke) Daarom vormt het bieden van houvast (oriëntatie) en het serieus nemen van de beleving van de patiënt in de houding van IC-verpleegkundigen en artsen ook zo’n belangrijk aspect! En natuurlijk is het vertrouwde in je directe omgeving, zoals de aanwezigheid van je dierbaren het allerbelangrijkst om weer grip te krijgen op jezelf en de werkelijkheid.

About the author

"Na de middelbare school was mijn keus snel gemaakt: ik wilde de verpleging in en doorliep de HBOV. 10 jaar werkte ik als verpleegkundige, onder andere als teamleidster in het Diaconessenhuis te Leiden en als hoofd zorg (Huize Royal, Den Haag). Vervolgens was ik werkzaam bij Stad en Kerk te Den Haag tot ik ziek werd; ik kreeg door een virus een septische shock. Momenteel maak ik mij sterk voor nazorg, schrijf en geef regelmatig lezingen."

Reviews

2013-03-25 21:26:19 | By: Marielle van de Winkel
Op aanraden van het UMC Radboud ben ik nadat ik een septische shock heb doorgemaakt (6-4-2012) dit boek gaan lezen. Heel fijn om te lezen. Vooral de herkenning en de medische achtergrondinformatie zijn waardevol voor mij geweest. Het is van groot belang voor ex-patiënten om ergens hun informatie vandaan te kunnen halen. En dat heeft de schrijfster op verschillende fronten heel goed gedaan. Idellette bedankt!

2012-10-03 10:14:08 | By: J. Bade, voorzitter klachtencommissie ziekenhuis
Een met veel zorg en diepgang geschreven boek, dat de eigen ervaring (beleving) combineert met een brede beschouwing van de problematiek vanuit het perspectief van de patiënt maar ook de behandelaar. Een ieder die bekend is met communicatie- en begeleidingshobbels in de patiëntenzorg begrijpt hoezeer de voor- maar vooral de na-zorg in het ziekenhuis voortdurend voorwerp van aandacht zullen en moeten blijven. De specifieke problematiek van de begeleiding van de patiënt die in een acute, levensbedreigende situatie verkeerde, kent nog weer andere valkuilen die in dit vacuüm-vullend boek worden beschreven - met toegespitste en bruikbare adviezen voor de praktijk.

2012-06-27 10:56:27 | By: Willem Roudijk, adviseur patiëntenzorg IC UMC St Radboud Nijmegen
Een bijzonder boek is het geworden; een zeer goede uitleg van wat de schrijfster overkwam, de achtergronden en oorzaken van de aandoening, de behandelingsmogelijkheden, de risico’s en complicaties en wat er allemaal op de IC met je gebeurt. Nutma combineert in het boek haar eigen ziekte- en IC-ervaringen met de resultaten van haar research naar septische shock en zorg en behandeling ervoor; ook beschrijven andere ex-IC-patiënten hoe zij diverse situaties en momenten tijdens hun IC-verblijf beleefd hebben. Informatie en ervaring/beleving wisselen elkaar af en vullen elkaar in het boek aan. Veel aandacht is er in het boek voor de revalidatie- en herstelperiode ná de IC; een periode waarvan zich weinig IC-zorgprofessionals de impact en consequenties realiseren. Nutma blijkt een warm pleitbezorger voor structurele nazorg aan ex-IC-patiënten vanuit de IC zelf; ze mist die aanpak in het huidige herstelproces. ‘Septische shock’; een boeiend, leerzaam en ook ontroerend boek. Een aanrader voor (ex-)patiënten, voor hun directe omgeving en voor zorgprofessionals.

2012-06-18 18:43:26 | By: Angela ( ex iC patient)
Ik vind het een boek wat duidelijk omschrijft wat er gebeurd met de patient tijdens en na de opname op de IC. Een goede richtlijn voor familie maar ook zeker voor de zorgverleners. Dank je wel voor al je genomen moeite om de sepis patienten op de kaart te krijgen! Ik hoop dat mensen de weg weten te vinden om jou boek te lezen.

2012-06-07 16:09:40 | By: Esther
Ik ben ontzettend blij om dit boek te zijn tegengekomen. Na zelf begin dit jaar een septische shock te hebben gehad (na een bacteriele infectie), merk ik dat het oppakken van mijn leven in al haar facetten, met de nodige ups en downs gaat. En dat van nazorg eigenlijk geen sprake is. Ik hoop in dit boek lotgenoten te treffen, maar bovenal herkenning en erkenning. Want het overleven van een septische shock is bijzonder, maar het vinden van een hernieuwde balans in je leven is wel heel bijzonder!

2012-04-27 21:49:38 | By: wietske nutma
Als dochter van de auteur van dit boek, vind ik dat dit boek interessant is voor ic verpleegkundigen die de opleiding volgen want het boek zit vol met goede tips, ook voor medische lezers is dit boek erg interessant.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Septische shock

Author:

Idelette Nutma-Bade

Category:

Health

Number of pages:

354

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-04-2012

ISBN:

978-94-617-6985-5 / 9789461769855

Price:

€ 22,00

Language

Dutch