Van Groen naar Wijs

Wiggele Oosterhoff

Category: Religion

€ 15,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wiggele Oosterhoff heeft met zijn boek "Van Groen naar Wijs" op een treffende manier een link gelegd tussen het dagelijks leven en het christelijk geloof. Als landbouwingenieur verbindt hij het agrarische leven uit de Bijbel met het leven van deze tijd, wat voor velen ver afstaat van een leven van het land. Hij laat zien dat veel Bijbelse richtlijnen het duurzaam samenleven benadrukken. Een gesprek over waarden krijgt zo een breder perspectief in denken, doen en laten. Moge het de lezer stof tot nadenken en verdieping van het leven geven. Het leven zoals het ten diepste bedoeld is: een Godsgeschenk. Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland

From the book

In de Bijbel staan veel gedeelten die op de een of andere manier met landbouw te maken hebben. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je bedenkt dat bij het volk Israël landbouw en visserij een belangrijke rol speelden. Sommige koningen (David) en profeten (Amos) kwamen van een agrarisch bedrijf en een aantal discipelen voer op een viskotter (Petrus, Johannes, Jacobus). Jezus gebruikt in zijn onderwijs vaak landbouwkundige voorbeelden om zijn boodschap te verduidelijken. Ik vind het heerlijk om bepaalde gedeelten met de gekleurde landbouwbril te lezen. Een van de mooiste en meest aansprekende teksten vind ik het gedeelte in Johannes 15 waar Jezus spreekt over de wijnstok en de ranken. En dan met name vers 5, Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. Ik geloof dat God Almachtig en Alwetend is. Daarom ben ik zo vrij om te veronderstellen dat Jezus wist hoe het plantfysiologisch met een wijnstok en ranken zit. Als je daar wat verder in duikt, wordt dit voorbeeld alleen maar rijker aan inhoud. Want het gaat over het groeiseizoen, maar vooral over verbondenheid. Zo is het voorbeeld van de wijnstok en de ranken ook een mooie metafoor voor het christelijke geloof. Door dit landbouwkundige voorbeeld van Jezus leren we God beter kennen. De Vader als wijnbouwer, die de ranken snoeit zodat ze meer vrucht dragen. Jezus Christus als wijnstok, het is letterlijk van levensbelang om met Hem verbonden te zijn. De Heilige Geest die ervoor zorgt dat in ons zijn vruchten groeien.

About the author

"Na mijn middelbare school ben ik Plantenziektekunde in Wageningen gaan studeren. Daarna heb ik een baan gekregen bij de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten. Dat werk op de hogeschool is in de loop van de tijd veranderd van docent Bodemecologie en mentor van studenten, via programmaleider van onderwijs en onderzoek op het gebied van ondernemerschap, naar teammanager Praktijkgericht Onderzoek. Voor dit boek heb ik mijn eigen beroepspraktijk op de CAH als uitvalsbasis genomen."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van Groen naar Wijs

Author:

Wiggele Oosterhoff

Category:

Religion

Number of pages:

96

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

04-05-2012

ISBN:

978-94-617-6994-7 / 9789461769947

Price:

€ 15,95

Language

Dutch