"Mama, ik heb jou zó geroept..."

Henriëtte Geurts

Categorie: Biografieën
  • (5)

€ 18,95
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Nietsvermoedend over wat hen te wachten staat rijden Petra en William met hun auto van Groningen naar Oostenrijk voor de adoptie van twee kinderen, Stefan en Jolanda. Het wordt een drama. Stefan blijkt te lijden aan diep autisme en met Jolanda krijgen ze ook veel te stellen. Door tussenkomst van Koningin Beatrix kan Stefan als crisisgeval worden opgenomen bij een instelling in Assen. Nauwelijks een jaar later plukt een gestoorde bewoner uit een ander paviljoen het ventje van een schommel en bindt het angstige kind vast aan een boom. Stefan kan nog net ontsnappen. "Mama", zegt hij als zijn ontdane ouders toesnellen, "ik heb jou zo geroept."

Uit het boek

Weliswaar was men zo verstandig om dit bijzondere patiëntje toch maar alleen op een zaaltje te laten liggen, maar ze hadden er geen notie van hoe ze een verward jochie als Stefan moesten benaderen. Petra had er op gelet dat Stefan zijn lievelingsbeertje Zwartneusje meenam en dat het knuffelbeest waaraan het ventje sterk gehecht was braaf naast hem in bed lag. Daar moet je dus bij een kind in die toestand voorzichtig mee omspringen. De nietsvermoedende hoofdzuster die meende dat beertje even op een ander bed te moeten neerleggen, heeft het geweten. Stefan vloog als een furie het bed uit en haalde met zijn nog steeds door niemand(!) geknipte lange nagels de armen van de verpleegkundige tot bloedens toe open... "Moet u eens zien wat Stefan gedaan heeft!", kreeg Petra 's middags tijdens het bezoekuur meteen te horen van de hoofdzuster, die haar het letsel aan haar armen liet zien. "Maar", zei ze tegen de hevig ontdane Petra, "we nemen het hem niet kwalijk hoor. We zijn tenslotte hier niet gespecialiseerd in psychiatrie!" Na Stefan weer een beetje getroost en geknuffeld te hebben ging de intens verdrietige Petra weer fietsend door de regen naar huis. Ze klaagde haar nood natuurlijk aan William, die er ook erg mee begaan was. Samen met Jolanda gingen ze 's avonds weer op bezoek. Daar kwam het helaas weer tot een enorme uitbarsting van Stefan. Zijn zus Jolanda die het goed bedoelde, wilde haar broer wat optrekken om hem wat gemakkelijk op het kussen te laten liggen. Ze had het beter kunnen laten want Stefan voelde zich kennelijk bedreigd en vloog woedend op haar af.

Over de auteur

"Jarenlang had ik de wens om over mijn diep autistische zoon een boek te schrijven. Moeder van hem zijn was het mooiste wat mij is overkomen, maar het leidde tot veel verdriet, emoties en onbegrip bij sommige familieleden en onprettige confrontaties met sommige artsen en andere zorgverleners. Ik hoop dat velen na het lezen meer begrip en liefde voor hun medemens tonen."

Reviews

2015-06-22 18:56:13 | Door: i
Het boek heeft me erg geraakt! Fantastisch dat u dit geschreven heeft. Een aanrader voor ouders, maar ook voor medewerkers van instanties en instellingen.

2012-09-16 08:44:41 | Door: Jeltje | Waardering:
Dank je wel voor de zeer fijne ontmoeting Henriëtte, je enthousiasme, en liefde waarmee je verteld over dit boek. Heb er van genoten. Warme lieve groet Jeltje

2012-07-19 14:47:23 | Door: alexander snelleman
heel goed geschreven, ontroerend, humoristisch en aangrijpend. Henriette sleept de lezer mee vanaf het begin en je wilt het direct verder lezen. Grote bewondering heb ik voor de auteur dat ze dit boek geschreven heeft. En dat ze ook weer een volgend boek gaat maken, ze zegt zelf, ik heb de kans van Boekscout gekregen, en daar ben ik ze erg dankbaar voor.

2012-06-15 12:40:56 | Door: jolanda
dit boek is een echte aanrader, ik kan het weten want het boek gaat over het leven van mijn broer....

2012-06-15 21:18:58 | Door: Agnetha van der Lem
Ik heb het boek NOG niet gelezen, maar de titel, de kaft en de dingen die ik er al wel van lees, daar krijg ik nu al kippenvel van. Volgens mij is het een mooi boek, en is het mooi geschreven, zodat je je echt in kunt leven.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

"Mama, ik heb jou zó geroept..."

Auteur:

Henriëtte Geurts

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

282

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

15-06-2012

ISBN:

978-94-6206-065-4 / 9789462060654

Vaste prijs:

€ 18,95

Waardering:

  • (5)