Uit het dagboek van een Vredestichtertje

Eldad Kisch

Categorie: Verhalen

€ 19,45
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Eldad Kisch doet op lichte toon verslag van zijn ervaringen als arts op de Westelijke Jordaanoever en zijn betrokkenheid bij vredesdemonstraties. De voortdurende en uitzichtloze bezetting door Israël van de Palestijnen is slecht voor de onderdrukten en voor de onderdrukker. Voor de zogenaamde veiligheid wordt een hoge morele prijs betaald. Israël is daardoor sterk in karakter aan het veranderen. Een lichtpunt is het medisch-humanitaire werk van ‘Physicians for Human Rights Israel’. Het dagboek geeft een fascinerend inzicht in de situatie in Israël en beschrijft een ontroerende en belangrijke zoektocht naar menselijkheid in dit oorlogsgebied.

Uit het boek

Deze zaterdag was ik mee met Physicians for Human Rights naar een medische dag in een dorp buiten Nablus. Er was dit keer slechts een handjevol artsen meegekomen naar een klein dorp, waar niet zoveel patiënten verwacht worden. Dit is vaak een misrekening, omdat de mensen soms van uren verderop naar deze medische dagen komen. Voor het vertrek was er een wat onduidelijke stemming, want de avond ervoor waren er net enkele vrijwilligers in de Gazastrook gekidnapt. Het is daar nu nogal een troep. De vrijwilligers werden gelukkig gauw weer vrijgelaten, maar dat wisten wij toen nog niet. Een goed voorbeeld van de soms absurde situaties die zich voordoen bij deze medische missies was het volgende tafereel: ons medische konvooi stopte onderweg in een nietig dorp, want iemand met relaties had gehoord dat we langs zouden komen en had gevraagd of we even en passant een zieke man wilden bekijken. Het consult speelde zich af in een garage, waar achterin een gammele sofa stond die als onderzoektafel moest dienen. Boven de sofa hing een kleurig affiche met het portret van een shahid (een zelfmoordende martelaar voor de Palestijnse zaak), mogelijk een familielid van de garagehouder, die zichzelf had opgeblazen voor de goede zaak en op weg naar de hemel enkele Israëli’s had meegenomen. Daar sta je dan even van te kijken.

Over de auteur

"Ik woon en werk sinds mijn artsexamen (1962) in Israël en ben vooral na mijn pensioen actief voor Physicians for Human Rights. Ik ga zo'n twee keer per maand naar de bezette Westelijke Jordaanoever om consulten te geven aan Palestijnse patiënten en geef ook nascholing aan Palestijnse artsen. Ik begon mijn vrienden in deze columns lichtelijk ironisch te vertellen wat ik als ‘vredestichtertje’ zoal meemaak en geef daarbij naar alle kanten likken uit de pan."

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Uit het dagboek van een Vredestichtertje

Auteur:

Eldad Kisch

Categorie:

Verhalen

Aantal pagina's:

252

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

22-06-2012

ISBN:

978-94-6206-104-0 / 9789462061040

Vaste prijs:

€ 19,45