Cover voorkant
Zelfkennisontwikkeling - in het middelbaar onderwijs
Zelfkennisontwikkeling - in het middelbaar onderwijs

Zelfkennisontwikkeling - in het middelbaar onderwijs

Lisa Jansen

Category: Miscellaneous

€ 17,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Heeft het zin om vanuit zelfkennis te gaan werken in het middelbaar onderwijs? Is het mogelijk om dit in te voeren op school? Lisa Jansen heeft hier onderzoek naar gedaan. Ze is met twee klassen aan de slag gegaan. De ene klas werkte op de huidige manier, de andere werkte vanuit zelfkennis met een projectboek. Dit leidde tot verrassende resultaten en inzichten die direct toepasbaar zijn in het middelbaar onderwijs.

From the book

Leerlingen worden in het huidige onderwijs niet gemotiveerd om uit te zoeken wat voor hen de beste leermethode is. Alles is mogelijk, wordt gezegd. Dat is waar, maar alleen als het binnen de grenzen van het huidige onderwijs past, en dan houdt het snel op. De enige vrijheid die een leerling op dit moment heeft bij het kiezen van een leermethode is bij het maken van huiswerk. Dat heeft dus weinig te maken met passend onderwijs voor de leerling. Alles begint met zelfkennis. Pas als je zelf weet hoe je in elkaar zit kan je van anderen verwachten dat ze daar rekening mee houden. Dat is de theorie en ik wil graag achterhalen of dit klopt. Ook ga ik op zoek naar een manier om de ontwikkeling van zelfkennis te verweven in het huidige onderwijs. Ik ben benieuwd of leerlingen beter en verder zullen denken over een vraagstuk als ze daarvoor bezig zijn geweest met zelfkennisontwikkeling. Of als ze, zoals in het huidige onderwijssysteem een vraagstuk voorgelegd krijgen en daar zonder voorkennis een antwoord op moeten geven. Om dit uit te zoeken ga ik een vraagstuk voorleggen aan twee 4 vwo-klassen. Klas 4W gaat te werk zoals in het huidige onderwijs vaak gebeurt. Zij krijgen alleen inleidende vragen. Klas 4V krijgt hetzelfde vraagstuk voorgelegd, maar pas nadat ze wat zelfkennis ontwikkeld hebben. Om deze kennis te verkrijgen gaan ze begeleidende (groeps)opdrachten maken. De vraag waar alle leerlingen van deze twee klassen een antwoord op gaan proberen te vinden is: Wat is jouw ideale school?

About the author

"In de afgelopen acht jaar heb ik als leerling het huidige middelbaar onderwijs goed leren kennen. Ik begon me steeds meer af te vragen hoe dit verbeterd kon worden, en om die reden ben ik met een onderzoek begonnen. Ik hoop dat iemand dit zal oppakken en op grotere schaal een soortgelijk onderzoek wil herhalen. Als het vervolgens zorgt voor een toepassing binnen het onderwijs, dan heb ik mijn doel met dit boek bereikt."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zelfkennisontwikkeling - in het middelbaar onderwijs

Author:

Lisa Jansen

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

84

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

22-06-2012

ISBN:

978-94-620-6111-8 / 9789462061118

Price:

€ 17,45

Language

Dutch