Losgezongen

Johan van Breukelen

Categorie: Biografieën
  • (1)

€ 14,95
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Wat doe je als je hoort dat je niet lang meer zult leven? Beeldend kunstenaar en leider van workshops rond bewustzijn, Johan van Breukelen, verspilt geen tijd en energie aan verzet. Hij telt zijn zegeningen en leeft nog meer in het moment dan hij al deed. Terugkijkend op wat voor hem waardevol en dierbaar was beschrijft hij waar het hem werkelijk om ging, en nog steeds gaat, in zijn leven. De verhalen zijn, ondanks de ogenschijnlijke zwaarte van het gegeven ‘de naderende dood’, licht en speels van toon. Ze worden hier afgewisseld met gedichten en liedteksten: samengebalde ervaringen en inzichten.

Uit het boek

Leven met het besef van eindigheid is mij niet onbekend. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig ben ik als coach en begeleider intensief betrokken geweest bij groepen rondom hiv & aids. De groepen bestonden uit drugsverslaafden, prostituees, homo’s, hemofiliepatiënten, ouders, buddy’s, etc. In die tijd had je met de diagnose hiv /aids onherroepelijk nog maar kort te leven. Ik zag om me heen dat veel men-sen in die korte tijd, met de dood voor ogen, intensiever en bewuster gingen leven. De urgentie maakte het blijkbaar mogelijk om het alledaagse gedoe te overstijgen en contact te maken met waar het echt over ging. En tegelijkertijd ontstonden er overal netwerken van concreet gemaakte liefde: van mensen die voor elkaar gingen zorgen en elkaar wilden dragen. Het was voor mij, als ‘gezonde’ man, een eer om bij deze groepen te mogen zijn. Hier heb ik echt geleerd wat het betekent om ‘te zijn met wat er is’ en ‘te doen wat je te doen staat’. Hier heb ik gezien en ervaren wat er voor potentie in mensen zit als het er op aankomt. Hier heb ik opnieuw besloten dat ik niet eerst de dood aangezegd hoef te krijgen om wakker te worden, om met meer bewustzijn te leven. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Mede door dit jarenlange werk rondom 'bewust zijn' lukt het me dagelijks steeds beter om me te herinneren aan waar het voor mij over gaat in het leven; dat ik ‘contact maak met het nu' en dat ik probeer te ‘zijn met wat er is’. Dit is van grote waarde. Hiermee ervaar ik de diepte en de kwaliteit van mijn leven. Van hét Leven!

Over de auteur

"Ik (1952) ben huisschilder, psychiatrisch verpleegkundige, theatervormgever, beeldend kunstenaar, fotograaf, schrijver van persoonlijke verhalen en liedteksten. Mijn mannenfotografie werd internationaal gepubliceerd en geëxposeerd. Tegelijkertijd met mijn kunstenaarschap heb ik me gespecialiseerd in het werken met groepen, o.a. rondom het verwerken van traumatische ervaringen, en bij projecten waarbij organisaties en individuen ondersteund worden bij verandering. Daarnaast ben ik inhoudelijk leider bij ‘Stichting Mannenwerk’ en leid groepen en workshops rondom bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling."

Reviews

2012-09-22 14:10:58 | Door: Walter van Ruitenbeek | Waardering:
Een prachtig boekje dat eigenlijk over het volle leven gaat! Inspirerend, en helder geschreven beschrijft Johan hoe ook de lezer het volle leven kan vieren.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Losgezongen

Auteur:

Johan van Breukelen

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

82

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

13-07-2012

ISBN:

978-94-6206-152-1 / 9789462061521

Vaste prijs:

€ 14,95

Waardering:

  • (1)