Zelfsturing voor iedereen filosofie van de ‘logica van het gevoel’

Martin uit den Bogaard

Categorie: Diversen
  • (1)

€ 14,45
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

De filosofie 'logica van het gevoel' van Arnold Cornelis (1934 ­ 1999) legt zo mooi uit hoe deze tijd in een nieuwe cultuurbreuk is aangekomen. We moeten meer filosofisch denken om de complexe wereld waarin we leven, beter te kunnen begrijpen en sturen. We zien het aan de financiële crisis, de milieucrisis, de politieke crisis, waar we te paniekerig mee omgaan. Het ontbreekt aan visie, ook in de wetenschap en het onderwijs. De eenentwintigste eeuw wordt volgens Martin Uit den Bogaard de eeuw van de communicatieve zelfsturing!

Uit het boek

Mensen hebben steeds meer behoefte om zichzelf te sturen. Je ziet het op alle manieren om je heen gebeuren. Men wordt steeds mondiger. Dat men dat nog niet altijd vlekkeloos en soms een beetje hufterig verwoordt, is logisch. Tot in de twintigste eeuw hebben we vooral geleerd onze mond te houden en het aan de overheid, de regering, de wetenschap en de gezagsdragers van de kerk en het onderwijs over te laten. De eeuw van de zwijgende mens. Maar er komt verandering op grote schaal. Om genuanceerd je mening te geven moet ook geleerd worden en kost dus tijd. In 1989 valt de Berlijnse Muur. In 2011 breekt de Arabische Lente uit. Mensen in de bedrijven en instellingen willen steeds meer zichzelf sturen door mee te denken en mee te beslissen. Bedrijven die dat begrijpen en daar ruimte voor scheppen, winnen driedubbel: 1. De directie leert van het personeel. (er is vaak een groot potentieel van kennis aanwezig) 2. Het personeel voelt zich beter begrepen en wordt serieus genomen. 3. De werknemers zullen beter presteren en met meer plezier werken. Openheid, eerlijkheid en communicatie gaan het van de geslotenheid, rivaliteit en zwijgzaamheid winnen. Niet omdat het zo hoort, maar omdat het sneller en beter werkt. Men werkt dan beter samen en krijgt meer plezier in het werk. Het bedrijf zal beter draaien en dus ook meer verdienen en dan wil men dat gedrag wel overnemen op grote schaal. Regeringen van landen die dit begrijpen hebben vaak een goede staf, goed geïnformeerde, hoog opgeleide en een divers samengestelde kring van adviseurs om zich heen. Maar de mensen moeten dit ook zien en daar een soort van inzicht in krijgen om daarin te geloven en de logica van het gevoel daarin te ontdekken. Mensen weten dat al lang. Het gevoel gaat die logica steeds vooruit.

Over de auteur

"Ik ben in 1944 in Apeldoorn geboren en begon als onderwijzer. In 1967 ben ik naar Amsterdam gegaan, waar ik 30 jaar docent beeldende vorming ben geweest. Vanaf ongeveer 1990 ben ik beeldend kunstenaar en woon nu in Antwerpen. Door een lezing van Professor Arnold Cornelis werd ik zo geboeid door zijn nieuwe manier van denken dat ik met mijn beeldende werk nu zelfs performances geef over de filosofie van de ‘logica van het gevoel’."

Reviews

2012-12-04 23:20:48 | Door: Niels Keus | Waardering:
Als je meegesleept wilt worden,als je wilt leren,als je op herkenning uit bent,kortom als je een omslag in je leven wilt grijp dan nu je kans en lees dit , het is puur goud.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Zelfsturing voor iedereen filosofie van de ‘logica van het gevoel’

Auteur:

Martin uit den Bogaard

Categorie:

Diversen

Aantal pagina's:

60

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

10-08-2012

ISBN:

978-94-6206-210-8 / 9789462062108

Vaste prijs:

€ 14,45

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (1)