Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Fitna van de angst

Auteur

Robbert A. Veen

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Fitna van Geert Wilders is in essentie een beeldcommentaar bij vijf passages van de Koran. Wilders identificeert de extremistische Islam met de religie van miljoenen vredelievende moslims. Is dat terecht? Dit boek geeft antwoord op die vraag door de vijf teksten uit de Koran aan een onderzoek te onderwerpen. Het geeft ook antwoorden op vragen als: wat is de Koran? Hoe wordt de Koran geïnterpreteerd? Welke interpretaties bestaan er? Het is tenslotte ook een pleidooi voor een "Radicale" Islam, een Islam van de geweldloosheid, van de dialoog. Met die Islam kan in een democratie gebouwd worden aan een gezamenlijke toekomst.

Over de auteur

"Ik heb theologie, filosofie en Semitische talen gestudeerd in Amsterdam. Ik heb na mijn studies als predikant gewerkt in een aantal Doopsgezinde gemeenten en werk als docent Geloofs- en Zedenleer aan de Vrije Universiteit. Met de Islam heb ik mij al vele jaren bezig gehouden. De Koran zoals ik die heb leren kennen, is een verrijking voor mijn geloof als Christen."

Productinformatie

ISBN
9789088344442 / 978-90-883-4444-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-05-2008
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
140
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Wat heb ik met moslims? Een gulden gedragsregel is de wederzijdse tolerantie, want wij denken niet allemaal op dezelfde wijze, we zien slechts een deel van de waarheid en meestal vanuit een verschillende invalshoek. (Ghandi) Na het zien van de film Fitna met zijn vele geweldsbeelden was ik even verslagen. Ik woon in Huizen, waar nog niet zoveel moslims wonen en in het straatbeeld komen ze niet veel voor. Maar vlak tegenover mij woont een Islamitisch gezin, met enkele jonge kinderen die mij op straat vriendelijk groeten. Even verderop woont een moslim van hoge leeftijd, die enigszins verward door de straat loopt en uitgebreide verhalen tegen me houdt in het Turks. Ik glimlach altijd vriendelijk, zeg iets aardigs in het Nederlands terug en loop dan weer door. Ik heb hem trouwens een tijdje niet gezien, hoe zou het met hem gaan? Maar na die film was ik me er van bewust dat wij elkaar wel groeten, maar eigenlijk niet zoveel van elkaar weten. Elkaar zelfs maar nauwelijks verstaan en begrijpen. Werd ik na Fitna extra vriendelijk door mijn moslimburen begroet omdat zij verwachtten dat elke autochtoon nu met argwaan naar hen kijkt? Of werd mijn glimlach hypocriet, omdat ik ze wilde geruststellen? De film gaf een dubbel gevoel. De beelden van terroristisch geweld en staatsgesponsorde haat waren me voor een deel wel bekend. Het geweld van extremisten was de laatste tijd echter dichterbij gekomen. In Amsterdam-Oost, waar ik geboren ben, speelde zich de moord op Theo van Gogh af. Mohammed B. had op zijn vluchtroute door het Oosterpark precies de weg gekozen die ik vroeger nam als ik vanaf de Linnaeusstraat naar school liep. Net als de meeste andere Nederlanders was ik van dat type geweld verbijsterd. Die beelden riepen in mij de angst wakker voor extremisten aan Islamitische kant maar ook voor de onredelijkheid van hun mogelijke bestrijders in Nederland. Waren er geen pogingen gedaan om moskeeën en Islamitische scholen in brand te steken, na de moord op Van Gogh?

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Zwaard en Kruis

Robbert A. Veen

Heeft de kerk nog kritische afstand tot de staat en de overheid? Het antwoord lijkt ontkennend. De moderne democratie wordt in bijna alle kerken als vanzelfsprekende vorm van de samenleving gezien. Juist nu het falen van de neo-liberale droom in onze tijd weer scherp zichtbaar wordt, moet de verhouding van kerk en staat opnieuw bezien worden. Aan de hand van motieven uit de Doperse traditie wordt in dit boek een poging gedaan de plaats van de kritiek op het neo-liberalisme te herontdekken. Als de kerk zichzelf blijft, zal zij de plaats van de profetische wachter tegenover de overheid moeten innemen.
18,50
Voorkant cover

Zoektocht naar de verloren God

Robbert A. Veen

Het geloof in de bijbelse god is in onze cultuur vervangen door het ietsisme. Religie wordt acceptabel als een medicijn voor de kwalen van de moderne samenleving. Het godsbeeld van de bijbel is kritischer en heilzamer dan onze postmoderne religie droomt. In dit boek wordt getoond, dat alleen bij deze bijbelse god de zorg om de weduwe, de wees en de vreemdeling in goede handen is. Omdat die bijbelse god zich niet laat inpassen in onze constructies en haaks staat op onze illusies over onszelf. Het bijbelse realisme toont zich als een harde kritiek op onze politieke en religieuze droom.
23,99
Voorkant cover

De zegen van Ruben Verwij

Robbert A. Veen

Ruben Verwij wordt achtervolgd door de geesten van zijn verleden. In zijn huwelijk en in zijn werk wordt hij tot pijnlijke keuzes gedwongen en met vijandschap geconfronteerd. Uiteindelijk houden de compromissen geen stand en komt het tot een openlijk conflict. Zijn leven stort in tot hij alles kwijtraakt. In een heftige strijd hervindt hij het geloof van zijn jeugd. In De zegen van Ruben Verwij gaat het om de spanning tussen het geloof en de realiteit van het moderne leven. Het is een verhaal over een zoektocht naar de zin van het leven en de heftigheid van een midlifecrisis.
24,50