Spiegelend Zand

Mik Uit den Bogaard

Category: Biographies
  • (5)

€ 22,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wanneer Mik, op haar dertigste en in Nederland, zo veel last krijgt van haar zenuwslopende ziekte dat haar handen de theepot nauwelijks nog kunnen vasthouden, besluit ze terug te gaan naar Afrika, het continent van grote dromen, waar ze zich thuis voelt. Ze koopt een oude Mercedes en trekt hiermee de Namibische woestijn in. Door de inspiratie die ze gaandeweg opdoet hervindt ze steeds een stukje van haar gezondheid en zichzelf. Openhartig en verbeeldend beschreven neemt Mik de lezer mee op haar tocht door Namibië en blikt onderweg terug op andere opmerkelijke periodes uit haar leven.

From the book

Ik minder vaart en zie dat de kar scheef staat. Een lekke band. De ogen van de jongens stralen verheugd bij het idee van een mogelijke oplossing. Ze hebben een reserveband, maar geen doppensleutel. Ik pak de mijne uit de kofferbak, maar hij blijkt niet te passen. Alles wat ik nog kan doen, is ze een lift aanbieden. Eerst wordt er gretig water gedronken uit mijn emaillen kroes. Er volgt een spoedberaad in de Damara taal. De grootste jongen duwt zijn broertjes vooruit, hij besluit zelf bij de kar te blijven. De andere twee, van een jaar of acht, klimmen giechelend op de achterbank. Ondanks de rijwind door de open ramen vullen ze de auto met een geur van sardientjes. Ik spiek in de achteruitkijkspiegel. Ze zitten muisstil, fier rechtop, de armen op hun schoot, hun ogen twinkelen recht vooruit in grote opwinding van de rit. Misschien hebben ze nog nooit eerder in een auto gezeten. Ik wil zoveel vragen en vertellen, maar we komen niet ver, zij spreken drie woorden Engels en ik ken dezelfde drie woorden in de Damara taal. Na twintig minuten rechtuit rijden, gebaart een van hen me te stoppen. Ik begrijp niet meteen waar of waarom, maar minder vaart. Ze wijzen links van de weg naar een half onder het zand verscholen autoband, wat kennelijk hun oprijlaan aangeeft. Ik tuur naar links, maar zie in de verste verte helemaal niets dat op menselijke bewoning duidt. Zelfs niet op een mogelijkheid hiertoe. We lachen naar elkaar terwijl we elkaar gedag groeten in gebaren. De jongens beginnen te lopen naar God mag weten waarheen. Hun thuis. Ik probeer me voor te stellen hoe hun leefomgeving eruitziet, maar kom niet verder dan zand. Waar was ik toen ik zo oud was als zij?

About the author

"In 1974 ben ik geboren in Nederland, waar ik ook mijn jeugd doorbracht. Vanaf mijn twintigste levensjaar reisde, zwierf, woonde en werkte ik regelmatig in zuidelijk Afrika. Vanaf datzelfde jaar was bij mij de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS) geconstateerd. Afrika en MS zijn de twee grote thema’s van mijn leven, die afwisselend wel en dan weer helemaal niet samengaan. Spiegelend Zand, een autobiografische roman, is mijn debuut. Momenteel pendel ik tussen Portugal, Namibië en Nederland."

Reviews

2020-12-11 11:34:21 | By: Wendy | Rating:
Wow, wat een boeiend verhaal heeft Mik neer weten te zetten! Door haar open en levende beschrijvingen is het heel gemakkelijk met haar mee te leven. Ze schrijft zo goed dat ik het boek op een bepaalde manier ook spannend vind. Ik had moeite om het weg te leggen en wilde steeds maar doorlezen! Spiegelend zand is een boek dat ik aanraad voor iedereen die van reizen houdt en daarbij graag de mooie en uitdagende kanten van een (persoonlijke) reis wil ontdekken. Een aanrader!

2016-12-03 11:37:22 | By: Dineke Bergsteijn | Rating:
Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen. Een eerlijk autobiografisch verhaal van een vrouw die probeert zonder maskers te leven en daarin voor mij een voorbeeld is. Steeds kijkend naar zichzelf! Dappere Mik! Ik ga het boek morgen doorgeven aan mijn schoondochter die een dochter is van een Himbavrouw uit Namibië. Ik weet zeker dat ook zij het met veel belangstelling zal lezen, mede als een soort eerbetoon aan haar moeder Rosalinde.

2013-04-23 22:39:55 | By: Uschi
In een ruk uitgelezen. Mik schrijft boeiend en pakkend en ook haar beleving vind ik boeiend. Dank je wel Mik. Mooi. Ben benieuwd naar je volgende boek.

2012-11-18 11:13:44 | By: Marijke Franssen | Rating:
Een prachtig verhaal eerlijk, persoonlijk en beeldend geschreven. Boeiend vanaf de eerste tot de laatste zin. Een verhaal met diepgang over de dingen die er in het leven werkelijk toe doen. Een (voor mij) nieuwe kijk op de onvoorspelbare ziekte MS en een verfrissende manier van leven met deze (tot op heden) ongeneeslijke aandoening.

2012-10-29 20:59:53 | By: Martin uit den Bogaard | Rating:
Een spannend verhaal over het leven van een vrouw die in Afrika de tijd nam om dichter bij zichzelf te komen. Weg van alles wat van je verwacht wordt de hele dag door in de 'geciviliseerde' wereld. Deze autobiografie bleef me tot het eind boeien omdat het persoonlijk is, maar ook voelbaar een gevecht van 15 jaar van komen en gaan naar Afrika met alle spannende verhalen van de confrontatie tussen de Afrikaanse en de Westerse cultuur.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Spiegelend Zand

Author:

Mik Uit den Bogaard

Category:

Biographies

Number of pages:

414

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

05-10-2012

ISBN:

978-94-620-6334-1 / 9789462063341

Price:

€ 22,45

Language

Dutch

Rating:

  • (5)