Saul van Tarsus

Hein van Bottenburg

Category: Religion

€ 19,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Bij veel moderne Bijbellezers roept de apostel Paulus grote weerstand op, omdat hij zo moeilijk is, zulke ingewikkelde zinnen schrijft, zulke achterhaalde ideeën verkondigt en nog meer. Daardoor zijn zij nauwelijks meer in staat om zijn uitzonderlijke betekenis te onderkennen. Paulus: een mens van vlees en bloed, met al zijn zwakheden en gebreken, maar ook met zijn enorme postuur en kwaliteiten: een man die tegen wil en dank geroepen werd om gezant en heraut te worden van een verworpen en gekruisigde Messias, en die zo de grondlegger en architect geworden is van een nieuwe wereldwijde gemeenschap, de kerk.

From the book

Je zou bijna vergeten dat er nog een vierde pauselijke basiliek is, de Sint Paulus buiten de muren. Met die muren worden uiteraard de oude stadsmuren bedoeld. De basiliek werd daarbuiten gebouwd omdat de apostel daar na zijn onthoofding werd begraven. Gebouwd in opdracht van keizer Constantijn werd ze op 18 november 324 ingewijd, op dezelfde dag als de eerste Sint Pieter. Gelijke monniken, gelijke kappen. Maar vreemd, hoewel ik dat weet blijft op de een of andere manier de echo van die drie woorden - buiten de muren ­ bij mij doorzingen, soms nauwelijks hoorbaar, soms luid en krachtig. Direct die eerste keer in Rome al kreeg ik het gevoel dat het niet toevallig was dat je voor een bezoek aan Paulus’ basiliek een eind met de bus moest, weg uit het centrum, weg bij de andere basilieken vandaan. Buiten de muren - alsof hij er toch niet helemaal bij hoorde, een buitenstaander was en bleef. Vanwaar dat gevoel? Wel, daarover gaat dit boek. Want dat heeft alles te maken met de persoon in kwestie, Paulus. In mijn gedachten zie ik ze elke keer weer voor me, de Sint Pieter en de Sint Paulus. De hoofdkerk van de Rooms-Katholieke wereld, gewijd aan de voormalige Galilese visser en vertrouweling van Jezus, en die andere kerk, gewijd aan een man die Jezus misschien niet eens gekend heeft. Een man, die van elders kwam, uit Tarsus in het huidige Turkije, een geleerde. De warme spontane ongecompliceerde discipel van Messias Jezus tegenover de moeilijke denker en visionair. De Sint Pieter wacht je met open armen op ­ zoals Bernini de door hem ontworpen zuilengalerijen rondom het kerkplein typeerde. Om de Sint Paulus te betreden moet je door een poortje en een parkachtige voorhof met in het midden een pad naar het voorportaal. Met midden op dat pad, op een kruispunt, één enkel standbeeld, gewikkeld in een Romeinse mantel, met een zwaard in zijn rechterhand, schuin voor zijn borst.

About the author

"Ik ben geboren en getogen in het voormalige Nederlands-Indië. Na de oorlog en het jappenkamp kwam ik in 1946 naar Nederland, doorliep het gymnasium en studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik werd gemeentepredikant, achtereenvolgens in Schoondijke, Noordwijk aan Zee, Voorburg en Veenendaal. In 2008 heb ik, samen met mijn zus Margriet, mijn jeugd en oorlogservaringen beschreven in het boek ‘Zonsondergang’."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Saul van Tarsus

Author:

Hein van Bottenburg

Category:

Religion

Number of pages:

298

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

02-11-2012

ISBN:

978-94-6206-428-7 / 9789462064287

Price:

€ 19,45

Language

Dutch