Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ik ben niet dom of lastig, maar gewoon anders

Auteur

Anita van Liefland

Uitvoering
Paperback
Prijs
15 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een paar jaar geleden kreeg ik een leerling met NLD in de klas. NLD? Ik was niet bekend met deze term. Dit was voor mij de aanleiding om me te verdiepen in de diverse leer- en gedragsproblemen waar docenten in het voortgezet onderwijs steeds vaker mee te maken krijgen. Na onderzoek onder docenten in het VMBO, kwam ik tot de conclusie dat er behoefte was aan een handzaam boekje met bruikbare tips voor de lessen. Het boek beschrijft een aantal veel voorkomende leer- en gedragsproblemen en biedt praktische tips voor docenten.

Over de auteur

"Ik, moeder van vijf kinderen, woon in Pernis en werk in Rotterdam als docent wiskunde op een VMBO school. Ik krijg steeds vaker te maken met leerlingen met leer- en gedragsproblemen. Dit is de reden geweest om mij te verdiepen in de verschillende leer- en gedragsproblemen. Ik heb onderzoek gedaan naar de behoefte van docenten aan een instrument bij het omgaan met deze leerlingen. Dit boek is het eindproduct van het onderzoek."

Productinformatie

ISBN
9789462066885 / 978-94-620-6688-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-02-2013
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
30
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

DYSCALCULIE

Kenmerken
Tot 40 jaar geleden zijn rekenproblemen bijna als vanzelfsprekend opgevat als een gevolg van een lager dan gemiddelde intelligentie. De praktijk wijst echter uit dat de koppeling tussen intelligentie en rekenen geen eenduidige is. Het overgrote deel van de kinderen in het basisonderwijs, die rekenproblemen vertonen, hebben evenwel geen lager dan gemiddelde intelligentie. Als een rekentekort niet uitsluitend aan intelligentie gekoppeld kan worden, is het voorstelbaar dat, in navolging van kinderen met een ernstig leesprobleem als kinderen met dyslexie, kinderen met een ernstig rekenprobleem het label "dyscalculie" toegekend krijgen. Veel kinderen hebben baat bij een label in verband met de facili-teiten die zij in het onderwijs krijgen. Leerlingen met dyscalculie hebben een gebrek aan vermogen in het verwerven en behouden van rekenfeiten; dit bemoeilijkt het beheersen van de rekenvaardigheden op een hoger niveau. Leerlingen met dyscalculie hebben problemen met het automatiseren van de basisrekenvaardigheden en het oplossen van toepassingsgerichte rekenopgaven. Bij dit type reken-opgaven zijn verschillende vaardigheden en meerdere stappen nodig om tot een adequate oplossing te komen. Zij ervaren problemen met het selecteren van de juiste informatie en negeren van irrelevante informatie, het juist uitvoeren van oplossingsstappen en het organiseren van een efficiënte strategie, het representeren van de som uit de context en het automatiseren van de basisvaardigheden. (Kroesbergen & van Luit, 2002)Leerlingen met dyscalculie hebben vaak in de loop der jaren, ook rekenangst ontwikkeld. De belangrijkste factor om de rekenangst kwijt te raken en vertrouwen te krijgen is de succeservaring. De docent heeft de taak om gevoelens van zelfvertrouwen te bevorderen, zodat de leerling tot actief leren in staat is.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek