Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Duurzaamheidsdriehoek
over de structuur van duurzaamheid

Auteur

Adri Wissink

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De duurzaamheidsdriehoek biedt een eenvoudig, krachtig en objectief model voor duurzame ontwikkeling. Dit model maakt duidelijk wat duurzaamheid is en waar het op gebaseerd is. Het boek geeft een uitwerking van de duurzaamheidsdriehoek in een praktische aanpak van duurzame ontwikkeling in het alledaagse leven. De lezer gaat mee op een ontdekkingsreis. Het startpunt is leren uit ervaring. Van daaruit ontvouwt zich de methode van cyclisch denken, die de basis vormt voor een duurzame samenleving. Daarbij wordt duidelijk wat de obstakels zijn bij het invoeren van duurzaamheid. Onze samenleving zit momenteel op een dood spoor. De duurzaamheidsdriehoek wijst een uitweg.

Over de auteur

"Ik studeerde in de jaren tachtig chemie en bedrijfskunde aan de UT Twente. De studies voldeden niet aan mijn verwachtingen en ik ging op onderzoek. Daarnaast werkte ik 15 jaar in de kunststofindustrie. De afgelopen jaren vielen de puzzelstukjes op hun plek. In mijn gedachten vormde zich een visie over de filosofische en psychologische basis van een duurzame samenleving. Deze visie werkte ik multidisciplinair uit in dit boek."

Productinformatie

ISBN
9789462068469 / 978-94-620-6846-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-04-2013
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Een snelle definitie van duurzaamheid is handelen of vormgeven in harmonie met de (natuurlijke) omgeving, in één woord: milieubewust. Hierbij aangetekend dat het milieu niet alleen materieel is maar ook sociaal. Mensen streven niet alleen naar duurzame energievoorziening en productieprocessen, maar ook naar duurzame relaties en menselijke verhoudingen in de samenleving.
Duurzaamheid heeft een materiële en een sociale of menselijke component, die beide in balans dienen te zijn. De toename van de welvaart zou gepaard moeten gaan met een toename in welzijn en dat is momenteel niet het geval.
Alleen als we als mensheid daarin slagen, zal het lot van toekomstige generaties veilig gesteld zijn en zal de mensheid overleven. Als we daartoe niet in staat blijken te zijn, dan zal dit ernstige gevolgen hebben voor het voortbestaan van de mens en misschien wel voor de planeet. Duurzame energievoorziening en kringloopvormige productieprocessen moeten ervoor zorgen dat onze grondstoffen niet uitgeput raken en toekomstige generaties ook in hun behoeften kunnen voorzien. Het is onze verantwoordelijkheid om een leefwijze te vinden die het voortbestaan zal garanderen. Daarvoor is ook een duurzamer socialer milieu noodzakelijk.

Deze visie op duurzaamheid is gebaseerd op een universeel model voor het leren scheppen van harmonie door middel van ervaring, simpel gezegd het principe van leren uit ervaring. Dit kringloopmodel is mijns inziens de meest basale, maar tegelijk een allesomvattende structuur.
In dit basismodel zijn er drie psychologische krachten die reeds door de oude Grieken Socrates en Plato werden genoemd: het ware, het schone en het goede. In onze cultuur noemen we dit vrij vertaald: kennis, creativiteit en liefde. Hierbij is wijsheid dat deel van de kennis dat nodig is om harmonie te scheppen.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Wim Holthaus op 29-04-2013
Eindelijk iemand die leeft wat hij schrijft en daardoor waardevol is voor ons allemaal.
door Rob Meerwijk op 01-08-2013
Prachtig filosofisch werk in de traditie van de oude Grieken en de grote Duitsers en heel praktisch te begrijpen. Liefdevol en begripvol geschreven!