Veertien Variaties op "Het veld"

Helge Bonset

Categorie: Verhalen

€ 14,45
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Een man, een vrouw, een braakliggend veld voor hun flatgebouw. Iedere dag kijkt de man voor het raam hoe zijn vrouw over het veld aan komt lopen met haar boodschappen. Totdat ze thuiskomt zonder dat hij haar gezien heeft. Welke weg kwam ze? Die vraag maakt hem onrustig. Zo begint Het veld, een onvoltooid verhaal van wijlen Hella Haasse. Helge Bonset voltooide het verhaal op veertien verschillende manieren. Hij wisselt van tijd, ruimte en perspectief en introduceert nieuwe personages. Ook zijn taal wisselt, van staccato tot gedragen. Maar wat alle verhalen gemeen hebben, is hun spanning en hun geheimzinnige ondertoon.

Uit het boek

Haar minnaar was een romantisch mens. In zijn slaapkamer, naast het bed, stond een telescoop waarmee hij 's nachts de sterren bestudeerde. "Maar de mooiste ster om naar te kijken", zei hij vaak als ze bij hem lag, "ben jij."
Zij vermoedde niet hoe letterlijk hij dit nam. Als zij, zo licht als lucht, naar huis liep, zette hij een andere lens op zijn telescoop en volgde haar over het hele veld. Hij zag haar de hal van haar flatgebouw ingaan, en even later stelde hij scherp op het grote raam van haar woning. De slaapkamer en de keuken waren onbereikbaar voor hem, maar de woonkamer kende hij door en door, ook omdat daar alles altijd dezelfde orde had.
Haar man en zij zaten naast elkaar aan de eettafel, starend naar buiten, in zijn richting. Met zijn scherpste lens ving hij een keer de blik in haar ogen, die zo leeg was dat hij direct van lens wisselde en de volheid van de sterrenhemel ging bekijken.
"Als ze eenmaal bij mij is", dacht hij, "zal ze worden wie ze echt is."

Over de auteur

"Geschreven heb ik mijn hele leven. Ik publiceerde verhalen en columns in Een Tien voor de Tieners, het Utrechts studentenblad Trophonios, het Leids universiteitsblad Mare en het tijdschrift Levende Talen. Ook gaf ik studenten Nederlands les in creatief schrijven. Daarnaast schreef ik als "krities leraar" Nooit met je rug naar de klas! (1969), en publiceerde ik over de didactiek van het schoolvak Nederlands. Met Veertien Variaties... keer ik terug naar het terrein van de fictie."

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Veertien Variaties op "Het veld"

Auteur:

Helge Bonset

Categorie:

Verhalen

Aantal pagina's:

66

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

07-06-2013

ISBN:

978-94-6206-970-1 / 9789462069701

Vaste prijs:

€ 14,45