De Zevensprong

Roelke Posthumus

Category: Miscellaneous

€ 19,25
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe de evolutie vorm gaf aan meiden, topvrouwen en oma's
Een vrouw heeft nooit rust. Vele ingrijpende overgangen maakt zij in de loop van haar leven mee. Dat begint met de eisprong en eindigt zo’n tachtig jaar later met een sprong in het ongewisse. Onderweg verandert zij van een mollige baby in een robbedoes, van een seksbom in een ‘duizend-dingen-doekje’ en van een carrièrevrouw in een lieve oma. Hoe haalt zij ongeschonden de eindstreep? Dit boek  gaat te rade bij de evolutie en levenswijze van onze oermoeder. De manier waarop deze zich staande hield vormt de omlijsting waarbinnen een moderne vrouw zich moet redden.

From the book

Zodra de moeder is gaan voeden krijgt zij het niet meer voor elkaar om haar baby te doden en zal zij het als een rechtgeaard zoogdier met haar leven beschermen. De eerste uren na de bevalling aarzelt zij echter nog. In die uren kan zij besluiten het niet te houden als zij denkt dat er voor dit kind geen enkele kans is om een geslaagde volwassene te worden. Biologisch gezien wordt een foetus dus pas een baby wanneer de moeder het aanvaardt en gaat voeden en verzorgen. Dat verklaart waarom we vooral mededogen voelen met Sietske, terwijl we niets te maken willen hebben met de vrouw, die haar driejarige peuter van het balkon gooit.
Het moge duidelijk zijn dat een pasgeborene vanaf de eerste minuut een verpletterend aantrekkelijke en levensvatbare indruk op haar moeder moet maken zodat zij niet letterlijk op de tocht komt te staan. Hoe pakt een baby dat aan? In ieder geval niet door te vroeg geboren te worden zoals we in het volgende zullen zien.

De onderdelen mogen dan wel klaar zijn, helemaal af is een foetus van zeven maanden nog niet. Een te vroeg geboren kindje wordt door de ouders liefkozend 'ons aapje' genoemd en het lijkt ook echt op een pasgeboren rimpelig chimpansee jong. De typerende ronde vormen van een rijpe mensenbaby ontbreken bij een couveuse kindje. Dat komt omdat een baby in de laatste twee maanden van de zwangerschap een flinke laag onderhuids vet vormt. Aapjes doen dat niet. Blijkbaar is het een hele prestatie om een zo dik mogelijke baby te produceren want trotse ouders vermelden op het geboortekaartje niet alleen het geslacht en de naam van de nieuwe wereldburger maar ook het gewicht en dit tot op de gram nauwkeurig.
    
De molligheid van pasgeboren baby's moet een kwestie van leven of dood geweest zijn want het ontstond in de tijd dat vrouwenbekkens steeds compacter werden waardoor de passage van een dikke baby lastiger werd.

About the author

"Ik ben vrouw, partner, moeder en bioloog. Voorheen was ik docent, directeur van een Natuurmuseum, organisatieadviseur en management coach. Ik schreef 'Encyclopedier' (1982), 'Heet van de naald' (1984) 'Je eigen huisdier', 'Je eigen moestuin' (1986) en 'Vlooien doe je niet alleen' (2009). De laatste jaren schrijf ik recensies en columns over leiderschap en over de natuur rond mijn woonplaats in  Zweden. 'De Zevensprong' is het resultaat van mijn zoektocht naar een evolutionaire en cultuurhistorische verklaring voor de schokkende overgangen in vrouwenlevens."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Zevensprong

Author:

Roelke Posthumus

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

254

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

14-06-2013

ISBN:

978-94-6206-997-8 / 9789462069978

Price:

€ 19,25

Language

Dutch