Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

“Opa hoe weet je of er een God bestaat?”

Auteur

Hans Wouterse

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Bezien door de ogen van een ingenieur wordt ingegaan op oorsprong, twijfel, overvloed en eindigheid betreffend de soort homo sapiens. Bij de overvloed wordt ons economisch gedrag bekeken. Maar vooral, door het beangstigende succes van onze overlevingsvaardigheid, wordt het voortplantingsinstinct onder de loep genomen. Overtuiging en de verandering daarin,  existentiële angst en magisch denken komen aan de orde om ons godsdienstig bewustzijn te verklaren.

Over de auteur


"Ik werd op 23 april 1936 in De Bilt geboren uit ouders die, behalve een bescheiden huiseigendom, onbemiddeld waren. Na de lagere school volgde ik de MULO en de (toen nog) gemeentelijke middelbare technische school voor mechanische technologie in Utrecht. Kort na mijn huwelijk in 1964, deed ik tegen herhaald psychotechnisch advies in colloquium doctum en werd toegelaten tot de studie elektrotechniek, naast mijn technische taak waarmee ik mijn inkomen vergaarde."

Productinformatie

ISBN
9789402200119 / 978-94-022-0011-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-06-2013
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
100
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Zo weten we dus dat de voormensen al ongeveer 500.000 jaar geleden zelf vuur wisten te maken. Laten we daar eens even bij blijven stilstaan. De uitvinding van het vuur maken is een schokkende gebeurtenis, hierna heeft de geschiedenis een voor de overleving van de mens beslissende wending genomen. Niet alleen kon je nu de jachtbuit gemakkelijk drogen en roken, en dus de hele winter door bewaren, maar ook met je groep de winter veilig doorkomen. Immers, vijandige dieren bleven buiten je grot, omdat ze het vuur bij de ingang niet voorbij durfden, en bovendien had je het zelf warmer. Zo’n simpel vuur is dus een zeer machtig wapen tegen vijandige dieren en een vijandig omgevingsklimaat.
Door de nieuw verworven vaardigheden van het steen bewerken en het vuur maken konden de voormensen wegtrekken uit Afrika. Ze trokken naar het Europese en Aziatische vasteland en overleefden daar de laatste ijstijd. Die ijstijden zijn heel lange perioden waarin het op aarde veel kouder was dan nu. De laatste, de Würm-ijstijd, genoemd naar een archeoloog, duurde van ongeveer 100.000 tot 10.000 jaar geleden. Die is dus bij wijze van spreken nog maar net afgelopen. Want zeg nou zelf, wat is die armzalige tienduizend jaar nou vergeleken bij de honderden miljoenen jaren dat er wel dieren maar nog geen mensen waren?
Er is nog iets merkwaardigs met die uitvinding van het vuur maken. Onze verre voorouders moesten hiervoor een zeer diep geworteld instinct overwinnen. Al hun voorgangers kenden op het verschijnsel ‘vuur’ (door vulkaanuitbarstingen of blikseminslag bijvoorbeeld) maar één reactie: ‘maken dat je wegkomt’. Zij leerden dit vluchtinstinct onderdrukken en vervangen door actieve waakzaamheid. Zo leerden ze van het vuur een levensnoodzakelijk, slim gebruik te maken. Zo verwerkten die voormensen dus hun eerste cultuurschok, al kenden ze dat woord natuurlijk nog niet.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek