Handboek Sabreur

John Angenent

Category: Miscellaneous
  • (2)

€ 16,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Sabreren is de kunst met een sabel champagneflessen open te slaan. Het Handboek Sabreur vertelt alles wat een sabreur moet weten. Het vertelt de ware geschiedenis achter het sabreren en hoe tradities tot stand zijn gekomen. Daarnaast wat er nu eigenlijk gebeurt wanneer champagne, glas, kurk en staal samenkomen bij een sabrage. Sabreren is ook show met een verhaal. Dit handboek laat zien hoe u van één rake slag met een sabel een show met een verhaal maakt. Wie in het openbaar wil sabreren, vindt bovendien de belangrijkste wetten en regels. Kortom: een praktisch handboek met een schat aan wetenswaardigheden!

From the book

Ik zal u vertellen hoe mijn overgrootvader in 1880 de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen. Zelf heeft hij dat natuurlijk nooit geweten, hij overleed ruim voordien, maar achteraf kunnen we dat vaststellen. Het verhaal speelt zich af op Sumatra, in Atjeh en natuurlijk is daar op zijn Atjehs gesproken; ik vertel echter met Javaans-Maleise woorden zoals het verhaal tot mij is gekomen.
 
Mijn voorvader was in 1880 als luitenant ‘op excursie’ zoals dat heette, ergens in het Atjehse. Met strikte opdracht van het Gouvernement om de pas bedaarde gemoederen niet opnieuw te laten ontvlammen met militair vertoon. Alsof die gemoederen niet juist door dat militair vertoon waren bedaard.
Dan komt bericht: er is een Prinses geboren, zij heet Wilhelmina! Toen nog geen kroonprinses, dat kwam later pas zoals u weet. Mijn voorvader was een traditioneel man, dus u begrijpt - daar horen negenenveertig saluutschoten bij. Maar onmiddellijk erop een dringend bericht van het Gouvernement: Géén militair vertoon. Saluutschoten absoluut verboden! "Wat," zegt de luitenant, "geen saluutschoten? Dat zullen we meemaken." Dus hij commandeert bij de mantri minoem, de sommelier, de wijnkelner zeg maar van de Sociëteit 45 literflessen koud bier en 4 flessen champagne op ijs voor de officieren en onderofficieren. "Ik zal sabreren!" kondigt hij aan.

About the author

"Ik ben meester-sabreur. Het sabreren zit zeker sinds 1880 in de familie: van overgrootvader Angenent bij het KNIL vertel ik een zeer Indische sabrage. Zelf diende ik als officier bij het Regiment Van Heutsz waar ik naast het gewone militaire handwerk ook de klewang leerde hanteren. Het verband met sabreren is dan snel gelegd! Ik verzorg workshops en de masterclass sabreren voor het Brevet Sabreur."

Reviews

2021-12-27 13:37:05 | By: Anette | Rating:
Goed duidelijk omschreven. leest prettig. Volledig verhaal/uitleg.

2017-03-15 19:41:49 | By: T. Wassenaar | Rating:
Leuk en zeer interessant boekje, vlot en humoristisch
geschreven !

Aan de hand van dit boekje probeer ik een goede sabreur te worden.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Handboek Sabreur

Author:

John Angenent

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

104

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

27-09-2013

ISBN:

978-94-022-0219-9 / 9789402202199

Price:

€ 16,95

Language

Dutch

Rating:

  • (2)