De Missie van Rudolf Hess

Staf Knop

Categorie: Romans

€ 19,95
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)
Bestel bij de auteur

Samenvatting

Dit is het fictieve verhaal gebaseerd op een waargebeurd evenement in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het resulteert op de vraag "hoe de geschiedenis zou zijn verlopen indien Hess wel degelijk tot een vredesverdrag met Churchill zou zijn gekomen. Anderzijds is het een feit dat Hess inderdaad naar Engeland is gevlogen op 10 mei 1941. Dit wordt in het boek waarheidsgetrouw weergegeven. Het vervolg betreffende de dubbelganger van Montgomery klopt echter slechts gedeeltelijk met de waarheid, maar het had kunnen gebeuren zoals beschreven in het boek. 
Dit boek kwam tot stand om aan te tonen hoe anders de geschiedenis had kunnen verlopen.

Uit het boek

Het heuvelachtige landschap dat het weinig bekende Arendsnest van Adolf Hitler te Berchtesgaden omgaf, zag er groener en zonniger uit dan ooit tevoren. Precies vijf jaar geleden in 1936, had hij zich samen met de veel jongere Eva Braun gevestigd in dit oord van alle dromen. Vele daarvan heeft hij kunnen waarmaken. Op alle fronten hebben zijn generaals kunnen afrekenen met elke weerstand, die overigens onzinnig belachelijk bleek. Geen enkel Europees land had zich voorbereid op een oorlog en zag in zijn handtekening op een stukje papier, de verzekering van een langdurige vrede. Daarvan had hij handig gebruik kunnen maken en een "Blitzkrieg" uitgevoerd, waarin zelfs de Romeinen nooit waren geslaagd en die Napoleon zou hebben doen blozen.
De maand mei in dit jaar 1941 hield al de beloften in die hij in zijn stoutste dromen had gekoesterd. Vanuit zijn ruime werkkamer keek de Führer door het enorme raam naar buiten en wendde zich dan tot zijn trouwste medewerker en gebeurlijke plaatsvervanger, Rudolf Hess.
"Je bent volslagen gek, Rudi! Ook al zou je Engeland bereiken in een zetel en de Britten je met open armen zouden ontvangen, zal ik nooit toegeven dat ik op de hoogte was van wat jij een vredesmissie noemt!"
Adolf Hitler kon zich niet inbeelden dat Hess tot bij Winston Churchill zou geraken en nog veel minder dat hij met hem een vredesverdrag zou sluiten. Hess beweerde immers dat het onbegonnen werk was om de Russen aan te vallen, zolang het gevaar van het westelijk front niet was uitgeschakeld. Hitler geloofde wel in de overredingskracht van Hess, maar niet in de toegankelijkheid van Churchill.
Rudolf Hess, die al vanaf het begin aan de zijde stond van Hitler en die hem zelfs een handje had toegestoken bij het schrijven van "Mein Kampf", zag hoe de neusvleugels van zijn Führer trilden, wat er op wees dat hij niet welkom was met zijn voorstel. Hij trok zijn dikke gitzwarte wenkbrauwen op en was er helemaal niet meer zo zeker van dat het wel een goed idee was geweest om de Führer te willen inlichten over zijn bedoeling.
"Mijn Führer... morgen zijn we tien mei, precies één jaar na onze zegetocht in Nederland en België! Het is een geluksdag voor Duitsland! Ik wil morgen de lucht in!
Hitler probeerde zich duidelijk te beheersen en slaagde er zelfs in om Hess wat medelijdend aan te kijken."

Over de auteur

Staf Knop werd geboren op 20 oktober 1921 te Brussel. Van 1938 tot 1943 was hij privé telefonist van Koning Leopold III op het koninklijk paleis van Laken. In 1943 werd hij opgepakt door de Duitsers voor de verplichte arbeidsdienst in Berlijn. Hij vluchtte uit het arbeidskamp en kwam terecht in een ondergrondse beweging van de Britse geheime dienst, vlak tegenover de Rijkskanselarij in de Wilhelmstrasse. In juli 1944 vluchtte hij uit Berlijn en belandde hij bij het verzet in Brussel. Na de oorlog werd hij journalist, schreef hij 30 toneelstukken en enkele romans. Tot op heden schrijft hij nog steeds.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

De Missie van Rudolf Hess

Auteur:

Staf Knop

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

238

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

01-10-2013

ISBN:

978-94-0220-275-5 / 9789402202755

Vaste prijs:

€ 19,95