Van chemotherapie tot alopecia. Persoonlijke verhalen over ongewenst haarverlies.

Ida Stroosnijder

Category: Health

€ 18,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het overkomt talloze mensen: ze verliezen hun haar. Hoe gaan ze om met dit drastisch veranderde uiterlijk en met de reacties van hun omgeving? In dit boek doen vijftien mannen, vrouwen en kinderen hun verhaal. Ze zijn geheel of gedeeltelijk kaal geworden door chemotherapie of alopecia (haaruitval die wordt veroorzaakt door een auto-immuunstoornis).
Dit boek is bedoeld voor iedereen die kaal wordt of al kaal is, maar ook voor wie wil weten hoe het voelt om die vertrouwde haardos te missen. Het is ook een boek met oplossingen, met strategieën, met doorleefde voorbeelden. En er komen deskundigen aan het woord, zoals een genetisch onderzoeker, dermatologen en psychologen.

From the book

Nikki heeft alopecia areata sinds haar zesde jaar. Na een fase van pleksgewijze haaruitval, is haar blonde haar in twee dagen tijd volledig verdwenen. Na de kerstvakantie kwam er een drastisch veranderd meisje terug op school. Ze draagt nu vier jaar een pruik, die ze pas afdoet als ze thuis is. Aanvankelijk wil ze alleen met pruik op de foto, maar als we eenmaal een tijdje zitten te kletsen en ze de lens van de fotograaf niet eng meer vindt, besluit ze om zich ook zonder pruik te laten zien. Ze krijgt er applaus voor van haar familie, die letterlijk en figuurlijk dicht om haar heen staat, en bij wie de tranen over de alopecia nooit ver weg zijn.
 
Toen ik interviewkandidaten ging werven was Nikki een van de eersten die zich aanmeldde. Ik kon lang niet alle aanmeldingen honoreren, maar voor Nikki was het onbestaanbaar dat  zij niet in het boek zou komen: "Ik wil zo graag in het boek omdat ik dan later, als ik mijn haar weer terugheb, kan zien hoe het was toen ik geen haar had." Inmiddels is het Nikki duidelijk dat de kans klein is dat ze ooit weer haar krijgt. Immers, hoe langduriger de alopecia zich laat gelden, des te ‘luier’ de haarzakjes worden. Toch wil Nikki nog steeds in het boek: "Want dan kunnen de mensen mij leren kennen, hoe ik echt ben. Ik ben kaal, dat is niet anders. Als ze het boek lezen, kunnen mensen beter begrijpen hoe dat is."
 
 

About the author

Ik heb al ruim 35 jaar alopecia. Sinds ik mijn pruik niet meer draag, heb ik regelmatig op televisie, radio en in bladen verteld over mijn ervaringen als kale vrouw. Mijn eigen zoektocht naar oplossingen en de vele reacties van lotgenoten hebben mij doen besluiten dit boek te schrijven. Want voor iedereen die z’n haar verliest, kunnen de ervaringen van anderen een steun zijn. Ik ben oud-journalist en ik ben werkzaam als freelance tekstschrijver en schrijftrainer.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van chemotherapie tot alopecia. Persoonlijke verhalen over ongewenst haarverlies.

Author:

Ida Stroosnijder

Category:

Health

Number of pages:

156

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

29-11-2013

ISBN:

978-94-022-0333-2 / 9789402203332

Price:

€ 18,45

Language

Dutch