Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Gedachtevormer

Auteur

Ad van Veen

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,5 / 5 (8 reviews )
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wat hebben John Lennon, Mozart, Anne Frank,
Vincent van Gogh en Jezus met elkaar gemeen?

Op vijftigjarige leeftijd overziet Darren Connolly zijn leven. Hij moet bekennen dat alcoholverslaving, drugssmokkel, geweld en zelfs moord daarin de hoofdrol speelden. Als hij overweegt er een eind aan te maken ontmoet hij Joe. Joe is een jadih, die als taak heeft de vaak gehavende zielen van mensen die binnenkort zullen sterven, te zuiveren en te hervormen. Darren wantrouwt Joe. Wat hij niet weet is dat deze jadih al vaker naar de aarde is geroepen. Hij was door de eeuwen heen begeleider bij de dood van onder meer John Lennon, Vincent van Gogh, Anne Frank en zelfs Jezus van Nazareth.

Over de auteur

"Ik ben altijd al met taal bezig geweest. Verhalen, gedichten, recensies. In 2012 durfde ik de overstap te maken naar het ‘grotere werk’, een heuse, eigen roman. ‘De jongen is acht’ werd een succes en de mensen die het hebben gelezen geven zelfs aan heel benieuwd te zijn naar mijn tweede boek. Het is een semi-historische roman geworden."

Productinformatie

ISBN
9789402204339 / 978-94-022-0433-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-12-2013
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
280
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De dag erna, het concentratiekamp Auschwitz II – Birkenau zou niet lang meer op zich laten wachten, vroeg ik haar of ze haar dagboek had kunnen meesmokkelen, ergens tussen haar kleding of in de weinige bagage die ze bij zich had.
‘Nee,’ zei ze met spijt in haar jonge stem, ‘de inval in Amsterdam ging zo snel, dat ik daar geen tijd meer voor had. Ik denk ook niet dat ik het ooit nog terug zal zien. Jammer, want voor iemand anders heeft het geen waarde, denk ik.’
‘Dat weet je maar nooit, Anne, ik zou er bijvoorbeeld graag eens in lezen.’
Ze leek een moment na te denken.
‘Het laatste wat ik geschreven heb ken ik uit mijn hoofd, meneer Jadih, wilt u het horen?’
‘Natuurlijk, wanneer heb je dat geschreven?’
‘Ik dacht op 1 augustus, dus alweer een maand geleden.’
‘Ik luister, Anne.’
Het was alsof haar stem de penetrante geur, de altijd aanwezige angst en de dreunende cadans plotseling uit de wagon deed verdwijnen. Het was of de trein ineens vensters kreeg, waardoor helder en warm zonlicht naar binnen viel en alsof alle hoofden van de passagiers zich omdraaiden naar de heldere stem van een veertienjarig meisje:

‘Dat houd ik niet vol, als er zo op me gelet wordt, dan word ik eerst snibbig, dan verdrietig en ten slotte draai ik mijn hart weer om, draai het slechte naar buiten, het goede naar binnen en zoek aldoor naar een middel om te worden zoals ik zo graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen.’

Die zelfde wereld waarover ze sprak hield op dat moment even de adem in.
Tegelijkertijd voelde ik de trein langzaam vaart verminderen en afremmen voor de eindbestemming…

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Nia Matarazzi op 22-12-2013
De omslag van het boek "De gedachte vormer" sprak me al aan, maar toen ik eenmaal de eerste bladzijde had gelezen werd ik er compleet ingetrokken. Wat een prachtige stijl van schrijven heeft deze man! Het woordgebruik zó mooi, maar blijkt een gave, het houdt aan tot de laatste zin. Al lezende zag ik de personen en omgeving direct levendig voor me. Ik moest het boek ook meteen uitlezen, kon er niet mee wachten.
Het heeft volgens mij veel onderzoek gekost, met al de voorkomende bekende personages. De persoonlijke draai die de schrijver dan aan deze personages weet te geven is ontroerend! Het einde is wederom onverwacht, net zoals zijn vorige boek. Met tranen in mijn ogen heb ik het boek dichtgedaan. Ik zie er zelfs wel een film in.....
Ben nu al benieuwd naar zijn volgende boek!
door anita ansinger op 16-02-2014
Prachtig boek en ik heb het in 1 adem uitgelezen. Wat ik bijzonder vindt is de vertaling van de gevoelens en emoties van de hoofdpersonen, die heel authentiek overkomen. De schrijver heeft duidelijk het vermogen om te versmelten met de persoon en situatie waardoor je als lezer als het ware in het verhaal meeloopt.
Wat mij betreft op naar het volgende boek.



door Arnold Uijttewaal op 16-03-2014
De schrijfstijl van Ad van Veen is heel prettig om te lezen. Het boek boeit onmiddelijk en je bent benieuwd hoe het met de hoofdpersonen gaat aflopen. Dus inderdaad ik wilde het zo snel mogelijk uitlezen. Ik had al het eerste boek van Ad van Veen, een jongen van acht, gelezen. Dit boek is een geheel ander onderwerp en toont de veelzijdigheid van de schrijver.
De enige aanmerking, die ik kan maken, is dat het boek nog veel interessanter wordt, als je in een soort van "leven" na de dood gelooft. Ik kijk ook uit naar zijn volgende boek.
door Toni Meloche op 10-07-2014
Ad van Veen beschrijft mensen, plaatsen, en gebeurtenissen zo geweldig, je voelt je een met de situaties en de personen.
Het verhaal is interessant, spannend, en tegelijk zo ontroerend.
De schrijver neemt je bij de hand, en plaatst je midden in het verhaal. Je voelt de koude wind, je ruikt de stoffige hitte, en je herkent de mensen.
Dit is een prachtig verhaal. schitterend geschreven. Bravo!
door Rob van Veen op 13-07-2014
Mooi boek! In een paar dagen had ik het uit. Vooral de (semi-) historische hoofdstukken zijn erg de moeite waard; deze geven een mooi persoonlijk inkijkje in gebeurtenissen die algemeen bekend zijn, maar die net even een nieuw perspectief meekrijgen. De hoofdstukken van de familie Connolly stevenen af op een beklemmend einde...
door Jeannette Kroeskop op 13-08-2014
Een fijn boek en aanrader om te lezen, boeiende schrijfstijl, mooi woordgebruik en al lezend neemt hij je mee in deze semi-historische roman die begint bij de huidige jaartelling en eindigt in 2013. De hoofdpersoon in dit boek heeft, door zijn bijzondere taak, persoonlijke gesprekken met onder meer Anne Frank, Jeanne d’Arc, John Lennon, Mozart, Vincent van Gogh en Jezus van Nazareth. En dat allemaal tijdens de laatste dagen/uren van hun leven.
Jeannette - praktijksolera.com

door S. Van Meurs op 16-12-2014
De Gedachtevormer is van de eerste tot de laatste pagina een onderhoudend, dikwijls spannend en met een gevoel voor suspense geschreven boek. Jammer is dat de schrijfstijl die gekenmerkt wordt door veel filmisch beschreven passages en die er voor zorgen dat de eerste hoofdstukken als het ware op je netvlies blijven hangen, naarmate het boek vordert, niet wordt volgehouden. Toch ben je als lezer inmiddels dermate ‘op stoom’ gebracht dat er geen weg meer terug is! Benieuwd naar het volgende boek van Ad van Veen!
door Kond le Bisck (Dick Koblens) op 10-10-2015
Als men "De jongen is acht" van de schrijver Ad van Veen heeft gelezen, wil men uiteraard graag weten of deze auteur zijn fraaie schrijfstijl en zijn indrukwekkende verhaaltrant in zijn tweede boek heeft weten te handhaven. Welaan, in beide opzichten wordt de lezer ook nu weer aangenaam verrast. En dat niet alleen! Want in "De Gedachtevormer" komt hij een tweesporig verhaal tegen, dat niet slechts in beide voornoemde opzichten opnieuw uitblinkt, doch dat een toegevoegde waarde heeft o.g.v. zijn unieke plotvondst en zijn uiterst boeiende dialogen. De schrijver heeft de magie van fictie en de gruwel van de realiteit op een unieke wijze met elkaar weten te verbinden. En zo kunnen de boeiende regels van dit boek uitmonden in een afzichtelijk en dramatisch einde, zonder dat de "manlijke engel Jadih", die door (?) aartsengel (?) Vitras tot aards leven werd geroepen, het heeft weten te voorkomen. Ga dit boek lezen en wordt er stil van. In alle opzichten een aanrader!